Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Den här gången skidor och valla med Morten Eide Pedersen. FOTO: Årefjällsloppet.

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Den här gången skidor och valla med Morten Eide Pedersen. FOTO: Årefjällsloppet.

Ladda som ett proffs, del 3: Skidor och valla

Med vasaloppshelgen i bagaget är det nu många som ställt om siktet mot Årefjällsloppet den 1-2 April. Hur förberedelserna ser ut är väldigt individuellt, men hur tänker eliten? Under tiden kvar till Årefjällsloppet kommer Team Exspirit dela med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet och finaleventet i långloppsmästerskapet Visma Ski Classics!

Del 3: Skidor och valla med Morten Eide Pedersen

Morten, vallning och skidor vid långlopp för en motionär, hur tänker du?
– När jag åker ett lopp har jag oftast flera par skidor att välja mellan. Detta har även blivit vanligare på motionärsidan. Den här säsongen har det för eliten i majoritet handlat om att åka på blanka skidor, vilket betyder att man åker utan fästvalla och stakar hela loppen. Det gör valet av tävlingsskidor något enklare, men principen är densamma och jag har ett antal skidor med olika strukturer för olika förhållanden att välja mellan; kallt-medium-varmt.

I utgångspunkten kommer du väldigt långt med 3-4 par bra skidor, alternativt två par då du använder skidor för medium-kalla förhållanden (kallas för blå struktur) eller skidor för nollgradiga förhållanden (gul struktur- i Norge vit struktur) mest. Du kan även justera skidornas struktur manuellt om du åker på skidor utan fästvalla och fokuserar enbart på stakning. Åker du på skidor med fästvalla rekommenderar jag att ha tre par skidor; 1 par allround för torrvax- skidor med blå struktur, 1 par skidor med ruggbelag för det svåra 0-föret, och 1 par skidor som du kan valla med klister, dessa har grövre struktur (vit/röd).

När jag väljer skidor tänker jag först och främst på banans struktur- terräng och höjdskillnader. På längre banor som sträcker sig från A-B och har större höjdskillnader, är det troligt att snöförhållandena ändras under banans gång. Det mildare vädret som vi får i april bidrar också till större skillnader i förhållanden längst med banan. Man kan inte alltid få optimala skidor hela vägen, men såklart vill man ha bästa möjliga/ jämnast möjliga.
Personligen väljer jag gärna en något grövre struktur på skidorna än finare, trots att finare struktur oftast känns bättre och snabbare vid skidtestet innan loppet. Erfarenhetsmässigt så har den finare strukturen en tendens att tunnas ut och stoppa upp skidornas glid vid längre distanser. Fördelen med den något grövre strukturen är att vid långa lopp blir den oftast bättre ju längre distans jag åker och är som bäst i slutet, vilket såklart ger en fördel då man är som tröttast.

För att få riktigt bra skidor handlar det till stor del om att använda skidorna väl, lära känna just de paret skidor man har samt bli duktig på att preparera dem. Nya skidor kan kännas bra med en gång i vissa fall, men oftast är grundarbetet med skidorna nyckeln till framgången. När det gäller tävling och speciellt vid långa distanser, är det viktigt att du är noga med grundarbetet på dina skidor. Är grundarbetet väl gjort, håller toppskiktet du lägger på skidorna längre och på så vis kan du optimera glidets livslängd under loppet. Samt skydda dem i bästa möjliga mån från att smuts fastnar. Att valla skidorna behöver inte vara svårt.
Mitt tips till dig inför Årefjällsloppet är att du använder produkter du har testat tidigare och är bekant med. Bättre att du kör på ett säkert kort med produkter du vet fungerar bra än att gambla på att testa något nytt.

Sammanfattningsvis inför Årefjällsloppet:
1. Välj skidor och struktur som tål variation i förhållanden/före, något grövre struktur än vad temperaturen rekommenderar.
2. Använd produkter du vet fungerar på dina skidor.
3. Ta god tid på dig att preparera skidorna, borsta dem ordentligt mellan de olika lagren glider och finish, för att sedan lägga pulver ytterst.

Lycka till, vi ses i Åre!
//Morten

Mer information om Årefjällsloppet: www.arefjallsloppet.se

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...