Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Först ut är Jimmie Johnsson. FOTO: Årefjällsloppet.

Team Exspirits åkare delar med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet. Först ut är Jimmie Johnsson. FOTO: Årefjällsloppet.

Ladda som ett proffs!

Med vasaloppshelgen i bagaget är det nu många som ställt om siktet mot Årefjällsloppet den 1-2 April. Hur förberedelserna ser ut är väldigt individuellt, men hur tänker eliten?
Under de kvarstående fyra veckorna till Årefjällsloppet kommer Team Exspirit dela med sig av tips hur de laddar inför Årefjällsloppet och finaleventet i långloppsmästerskapet Visma Ski Classics!

Del 1: Fyra veckor kvar till start med Jimmie Johnsson
Med fyra veckor kvar till Årefjällsloppet så är förhoppningsvis den största delen av grundträningen gjord. Den har förmodligen bestått av mestadels distansträning med inslag av olika intervallpass. Jag ser distansträningen som själva grunden i träningen. Det är den plattform du skall luta sig tillbaka på när det börjar bli jobbigt i loppet. Det går bra att hålla i distansträningen hela vägen fram till loppet skall köras.

Med fyra veckor kvar rekommenderar jag att du skall tänka till lite extra när det gäller din distansträning. Hur ser loppet ut? Hur långt är det? Hur är banan kuperad? Jag rekommenderar att du anpassar vissa pass till just loppets karaktär. När det gäller Årefjällsloppet så har loppet både karaktär av längre stakpartier och längre uppförsbackar och de 65 kilometer som skall avverkas ställer krav på uthålligheten.

Inför loppet rekommenderar jag att du lägger in några längre distanspass så att du känner på distansen och tävlingstiden. Jag tycker att ett sådant pass bör vara minst 2/3 delar av den tid som du kommer att nyttja på Årefjällsloppet. Det är inte jätteviktigt vart detta pass genomförs men visst är det fördel om det kan genomföras på ett spår som påminner om loppets karaktär. Det som däremot är viktigt är att det genomförs på skidor eller rullskidor och inte någon annan motionsform. Det är bra att vänja rätt muskler vid arbete.

Jag rekommendera också att du under några pass tränar lite extra på både längre backar och att du stakar längre partier. Stakning på flacken är något som de flesta behärskar och man kan även staka med frånskjut eller diagonala. Men det är viktigt att öva vilken teknik som passar just dig bäst, vilket är mycket bra att göra under distansträningen.

Årefjällsloppet innehåller även några längre stigningar, det bör du också öva på. Planerar du att staka hela loppet på blanka skidor rekommenderar jag att du testar att staka i längre backar om du inte har erfarenhet av det sen tidigare.

Sammanfattningsvis:

  • känn på distansen, lägg in lite längre pass
  • öva på tekniken under distanspassen
  • Njut av den vackra naturupplevelse som Årefjällsloppet ger!

Lycka till!
//Jimmie

Mer information om Årefjällsloppet: www.arefjallsloppet.se

Senaste nyheterna

Fullt fokus från Hanna Öberg och ny seger. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Båda syskonen Öberg på pallen

Hanna Öberg tog andra raka sprintsegern i världscupen och samtidigt åkte systern Elvira in som trea. – Det känns bara helt fantastiskt. Min känsla på skjutvallen, jag är verkligen trygg där, sa Hanna...
Martin Ponsiluoma åkte fort i Kontiolahti. Trots tre bommar slutade han på nionde plats. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Tionde segern för Tarjei Bö – snabb Ponsiluoma nia

Det blev äldre brodern Bö, Tarjei, som vann sprinten vid världscupen i skidskytt i Kontiolahti på torsdagseftermiddagen. Martin Ponsiluoma flög fram i spåret och trots tre bom slutade han på nionde p...