Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Laila Kveli spurtslog Emilia Lindstedt, Sundbybergs IK, och tog hem Tjejvasan. FOTO: Vasaloppet.
Laila Kveli spurtslog Emilia Lindstedt, Sundbybergs IK, och tog hem Tjejvasan. FOTO: Vasaloppet.

Laila Kveli spurtvann Tjejvasan

Laila Kveli, Norge, vann TjejVasan 2015 före Emilia Lindstedt, Sundbybergs IK och Lina Korsgren, Falun Borlänge SK. Rekordtiden från 2008 stod sig men det Lailas segertid 1.19.11 var den näst snabbaste i TjejVasans historia.

Farten i den 27:e TjejVasan var hög från början i de hårda och fina spåren. Vid Gopshus bestod täten av tio tjejer anförda av fjolårstvåan Britta Johansson Norgren.
I Hökberg tog Lina Korsgren spurtpriset, 13 sekunder före rekordtidspasseringen från 2008. Men ”de tios gäng”, varav sju svenskor och tre norskor, höll fortfarande ihop. Ned till elfte åkare var avståndet 26 sekunder och det stod redan klart att dessa tio första också skulle utgöra topp tio i mål.

Farten mattades av något efter drygt halva loppet och åkarna turades om att dra. Det var ovisst om och när någon skulle ta ett initiativ och de åkte mest och bevakade varandra.
Solfrid Braathen var först över spurtprislinjen i Eldris, men nu var de 45 sekunder efter rekordtiden och gruppen höll fortfarande ihop.

De rosa teamkompisarna i Team Ski Pro Am, Britta Johansson Norgren, Lina Korsgren och Solfrid Braathen, hade hoppats kunna spräcka fältet men lyckades inte. Sex kilometer från målet kom en farthöjning, men fältet sprack ändå inte upp. Sedan gick det långsammare igen…

In i Mora Parken var det Britta Johansson Norgren, Laila Kveli och Emilia Lindstedt som tryckte på. Emilia var först över Auklandbron och in på upploppet var det fyra åkare det handlade om. Emilia, som vann Skinnarloppet förra söndagen, hade taktiken att ligga i täten medan Laila Kveli avvaktade. Med cirka hundra meter kvar gick Laila ut i spåret bredvid Emilia och lyckades staka sig om och vinna med en halv sekund före Emilia.

Laila Kveli, som vunnit Vasaloppet de två senaste åren, kommenterade efter loppet:
– Det blev lite fram och tillbaka och kamp om platserna i spåret när det var många damer tillsammans. Jag fick verkligen kämpa för att hålla mig långt fram och in mot upploppet förstod jag att farten skulle ökas gradvis. Jag tänkte att jag skulle ligga bland de tre främsta in på upploppet och sedan var det bara att försöka hoppas på att kunna ta sig framåt.

laila_victor.jpg
Laila får segerpuss av kransmasen Victor Gustafsson. FOTO: Vasaloppet.

– Jag kände mig pigg när jag gick ut och bytte spår och tänkte bara att jag måste klara att ta alla stavtag fram till mål, och det gick bra, sade Laila som kände sig i god form och nu kommer att ladda för sin tredje raka seger i Vasaloppet nästa söndag.

Emilia Lindstedt var jättenöjd efter sin andraplats, som hon rankar som sin karriärs främsta insats:
–Vi var många och det var viktigt att hålla en bra position i fall det skulle bli en spurt. Jag försökte ligga långt fram ända från att det var fyra kilometer kvar. På upploppet låg jag längst fram och jag tänkte att nu kör jag det jag har. Ingen kom upp bredvid mig förrän på slutet och då orkade jag inte svara. Det var nära.

Resultat TjejVasan 2015
1 Laila Kveli, Norge, 01:19:11
2 Emilia Lindstedt, Sundbybergs IK, 01:19:12
3 Lina Korsgren, Falun Borlänge SK 01:19:12
4 Britta Johansson Norgren, Sollefteå Skidor, 01:19:17
5 Solfrid Braathen, Norge, 01:19:20
6 Kristina Roberto, Karlslunds IF SF, 01:19:20
7 Julia Svan, Vansbro AIK SK, 01:19:24
8 Hanna Falk, Ulricehamns IF, 01:19:31
9 Annika Löfström, Årsunda IF, 01:19:39
10 Astrid Øyre Slind, Norge, 01:19:50

För övriga resultat, klicka på RESULTAT på Vasaloppets hemsida vasaloppet.se


Noterbart
Förstapriset i TjejVasan 2015 är 50.000 kronor.
Rekordtiden från 2008 då Susanne Nyström vann på 1.18.30 stod sig.
Anmälan till TjejVasan 2016 öppnar 22 mars kl 09.00.

ICA:s spurtpris i Hökberg:
Lina Korsgren, Falun Borlänge SK, 29.42,5
DHL:s spurtpris i Eldris: Solfrid Braathen, Norge, 56.32,3

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...