Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Formstarka Maria Rydqvist till vänster åker för-VM i Lahtis men Charlotte Kalla stannar hemma och laddar batterierna för Ski Tour Canada. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Formstarka Maria Rydqvist till vänster åker för-VM i Lahtis men Charlotte Kalla stannar hemma och laddar batterierna för Ski Tour Canada. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslaget utan Kalla till Lahtis

Svenska Skidförbundet har tagit ut de åkare som får representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i finska Lahtis 20-21 februari.
Charlotte Kalla liksom ytterligare några åkare avstår tävlingarna i Finland och laddar för världscupsavslutningen i Kanada.

Tävlingarna i Lahtis är lika med För-VM och ett test på vad den finska skidmetropolen har att erbjuda inför den stora festen 21 februari-5 mars 2017 då mästerskapsmedaljerna ska delas ut.

Programmet i helgen är sprint i fri stil på lördag och skiathlon på söndag, 7,5 (k)+7,5 km (f) för damerna och 15 km (k))+15 km (f) för herrarna.

I den svenska truppen saknas Charlotte Kalla som ligger på fjärde plats i den totala världscupen och fyra i distanscupen.

– Den här säsongen har innehållit många tävlingar för mig, särskilt nu på slutet. Jag behöver en helg hemma där jag har tid att lägga fokus på träning för att förbereda mig inför världscupsavslutningen i Kanada. Jag ser fram mot den tävlingsturnén, säger den svenska skiddrottningen.

Förbundskaptenen Rikard Grip stöttar Kalla till 100 procent:
– Charlotte har kört det mesta i världscupen sedan vi startade i november i finska Ruka, och hon åkte allt i SM i Piteå. En tävlingsfri helg innan vi drar över till Kanada och kör åtta tävlingar på tolv dagar är verkligen välförtjänt för Charlotte.

Damtränaren Mattias Persson kan dock glädja sig åt att ha en formstark Maria Rydqvist med i laget:
– Maria imponerade stort i Falun där hon spurtade in som femma bakom fyra norskor och amerikanskan Jessica Diggins, ett av karriärens bästa lopp för henne. Jag tror att Maria kan leverera ett nytt fint lopp. Med oss har vi också stabila Ida Ingemarsdotter som ligger nia i den totala världscupen och femma i sprintcupen. Ida dubblerar i Lahti och tävlar båda dagarna.

Dubblerar gör även Stina Nilsson som ligger trea i sprintcupen, sex poäng bakom ledande Maiken Caspersen Falla och två  bakom tvåan Ingvild Flugstad Östberg. Senast det var sprint i fri stil (Planica 16 januari) vann Stina överlägset.

Bland herrarna är Emil Jönsson tillbaka i laget efter att inte ha åkt en tävling sedan 6 januari då han genomförde Tour de Ski-etappen i tyska Oberstdorf med dåliga luftrör:
– Det känns givetvis bra att ha Emil med i sprintlaget igen. Han har varit i final två gånger den här säsongen i Ruka och Lenzerheide och alla vet vilken duktig skidåkare han är när kroppen är pigg och fräsch. Nu har Emil gradvis kommit igång och sedan en tid kunnat köra på för fullt i spåret utan problem med sina luftrör, säger förbundskaptenen och herrtränaren Rikard Grip.

I herrlaget saknas Calle Halfvarsson som tränar men inte är tävlingsklar.

Två landslagsdebutanter åker till den finska lejonkulan. Det är sprintåkaren Emil Johansson från IK Jarl i Rättvik som kör sprint och IFK Umeås Robin Norum som tillsammans med Marcus Hellner och Gustav Eriksson utgör laget i skiathlon.

emil_j_pite16.jpg
Emil Johansson, IK Jarl, här under SM i Piteå, gör landslagsdebut när han åker världscupsprinten i Lahtis. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

norum_falun16.jpg
IFK Umeås Robin Norum gör landslagsdebut efter fina prestationer på SM i Piteå och vid Falun i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

– Det är ett reducerat herrlag i distansloppet över 30 km på grund av bland annat U23 VM i Rumänien där vi har Jens Burman och Oskar Svensson. Vi har också herråkare som behöver ladda kraft och energi inför Ski Tour Canada. Jag tänker närmast på Martin Johansson och Simon Andersson, säger Rikard Grip som själv anländer till Finland på torsdag kväll efter en fyra dagar lång tripp till Japan där han rekognoserat en uppladdningsplats inför OS i Pyeongchang 2018.

Längdlandslaget till VC-tävlingarna i Lahtis, Finland, 20-21 februari

Damer, sprint (f) :
Hanna Falk Ulricehamn IF, Linn Sömskar IFK Umeå, Ida Ingemarsdotter Åsarna IK, Stina Nilsson IFK Mora SK, Jennie Öberg Piteå Elit, Maria Nordström Ulricehamn IF.

Herrar, sprint  (f):
Teodor Peterson,  IFK Umeå, Emil Jönsson,  IFK Mora SK, Erik Silfver,  IFK Umeå, Johan Edin,  IFK Mora SK, Karl-Johan Westberg,  Borås SK och Emil Johansson,  IK Jarl.

Damer, skiathlon:
Maria Rydqvist Älvdalens IF, Elin Mohlin, Åsarna IK, Ida Ingemarsdotter Åsarna IK, Stina Nilsson IFK Mora SK, Anna Haag IFK Mora SK och Maria Nordström Ulricehamn IF.

Herrar, skiathlon:
Marcus Hellner, Gällivare Skidallians, Gustav Eriksson, Falun-Borlänge SK, Robin Norum,  IFK Umeå.

 

Senaste nyheterna

pod_maccan

Podcast med Marcus Johansson

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, långloppsåkaren Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Martin Ponsiluoma går ut med startnummer 9 på lördagens jaktstart i Kontiolahti. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Startlistor skidskyttevärldscupen Kontiolahti lördag

I morgon lördag fortsätter skidskyttevärldscupen i finska Kontiolahti. Herrarna åker jaktstart och damerna stafett. Vi kan se fram emot spännande och roliga tävlingar med tanke på de svenska åkarnas s...