Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

IFK Moras Marika Sundin har tagit plats i landslagstruppen till tävlingarna i Nove Mesto i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

IFK Moras Marika Sundin har tagit plats i landslagstruppen till tävlingarna i Nove Mesto i helgen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Landslagstruppen till Nove Mesto uttagen

Svenska Skidförbundet har tagit ut sex herrar och sex damer som ska representera längdlandslaget vid världscuptävlingarna i tjeckiska Nove Mesto 23-24 januari.
Distanslopp över 10 och 15 km (F) på lördag och stafetter 4x5 km och 4x7,5 km står på programmet för skideliten på lördag och söndag.

– Vi har tagit ut ett fräscht och hungrigt lag som är mycket motiverat. På herrsidan är Martin Johansson, IFK Mora SK, tillbaka efter infektionen han ådrog sig under Tour de Ski. Martin har i lugn och ro, och utan stress, kunnat förbereda sig för comeback i Tjeckien. Det blir spännande att se honom igen, säger förbundskaptenen Rikard Grip.

Falun-Borlänge SK:s Calle Halfvarsson gjorde sin comeback i Planica förra helgen med blandade resultat:

– Calle behöver tävla. I sprinten fungerade det relativit bra för honom medan han fick slita i sprintstafetten. Helgen blir en ny nyttig genomkörare för honom.

I herrlaget har Grip även tagit ut Jens Burman, Åsarna IK och Carl Quicklund, Östersunds SK, som båda tog sina första distanspoäng i karriären när de kom 27:a respektive 28:a på 10 km (F) i Toblach under touren. I truppen hittar vi också Anton Lindblad, Hudiksvalls IF, som åkt bra nationellt och i Skandinaviska cupen.

Marcus Hellner och Emil Jönsson saknas i truppen.

– Marcus tränar på hemma i Gällivare och har de senaste dagarna varit helt symptomfri från sina luftrörsproblem. Hans kropp svarar på träningen, vilket är positivt. Dock är det inte aktuellt med Nove Mesto för honom. Marcus behöver mer tid på sig att komma i tävlingsform.

– Emil Jönsson är tyvärr inte helt återställd från sina luftrörsbesvär och blir inte heller han med till Tjeckien, säger Rikard Grip.

På damsidan saknas två av Sveriges bästa åkare. IFK Moras Stina Nilsson, som vann dubbelt i helgen i Planica och tog täten i sprintcupen, samt hennes vapendragare i sprintstafetten, Ida Ingemarsdotter, Åsarna IK. Stina ligger femma och Ida nia i den totala världscupen.

– Stina och Ida har varit på resande fot sedan början av december och haft ett intensivt tävlingsprogram. Det är dags för dem att varva ner och få in lite träning i vardagen. Det behövs för fortsättningen av världscupen med en stundande skandinavisk tour och Ski Tour Canada. Halva världscupen återstår så det är viktigt att inte bränna allt krut redan nu, säger Rikard Grip.

Världscupfyran Charlotte Kalla, Piteå Elit, avstod sprinten i Planica för att träna och ladda om batterierna hemma i Sundsvall efter touren. Nu är Charlotte taggad att kliva in på den internationella scenen igen. Precis som Anna Haag, IFK Mora SK, Maria Rydqvist, Älvdalens IF och Evelina Settlin, Hudiksvalls IF.

Nya i damlaget är Ulricehamns Maria Nordström och Moras Marika Sundin som gjort bra ifrån sig i Skandinaviska cupen.

Längdlandslaget till Nove Mesto 23-24 januari

Damer

Anna Haag, IFK Mora SK
Charlotte Kalla, Piteå Elit
Maria Nordström, Ulricehamns IF
Maria Rydqvist, Älvdalens IF
Evelina Settlin, Hudiksvalls IF
Marika Sundin, IFK Mora SK

Herrar
Simon Andersson, Falun-Borlänge SK
Jens Burman, Åsarna IK
Calle Halfvarsson, Falun-Borlänge SK
Martin Johansson, IFK Mora SK
Anton Lindblad, Hudiksvalls IF
Carl Quicklund, Östersunds SK

 

Senaste nyheterna

Hanna Öberg vann sprinten i Kontiolahti efter fullt skytte och snabb åkning. FOTO: Kalle Parkkinen/Bildbyrån.

Hanna Öberg vann sprinten efter topplopp

De svenska skidskyttarna visar superform i Kontiolahti. Hanna Öberg vann damernas sprint i överlägsen stil drygt 20 sekunder före norskan Röiseland. Det var Hannas första sprintseger i världscupen. –...
William Poromaa blev 17:e man i jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Hösflot Kläbo ryckte till seger - Poromaa 17:e

Johannes Hösflot Kläbo släppte upp Aleksander Bolshunov och Emil Iversen halvvägs i jaktstartloppet i Ruka. Sedan avgjorde han till seger med ett ryck i sista backen. William Poromaa blev bäste svens...
Alexander Bolshunov, tvåa, Johannes Hösflot Kläbo, etta och Emil Iversen trea på jaktstarten i Ruka. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Resultat Ruka 15 km fri stil jaktstart

Johannes Hösflot Kläbo spurtade hem segern på jaktstarten i Ruka och tog hem minitouren före Alexander Bolshunov och Emil Iversen. William Poromaa blev bäste svensk på 18:e plats.