VIRPI KUITUNEN och Charlotte Kalla i Thomas Zipfels berömda teckningar från Tour de Ski.

VIRPI KUITUNEN och Charlotte Kalla i Thomas Zipfels berömda teckningar från Tour de Ski.

Langd.se värderar damfavoriterna i Tour de Ski

Charlotte Kallas ryck i backen mot Alpe Cermis ifjol fick hela Sverige att hålla andan.
Nu är det dags igen, men frågan är om Charlotte kan upprepa bedriften. Programmet passar troligen inte lika bra som förra året.
Langd.se har betygsatt favoriterna i damklassen på en skala från 1-10 stjärnor, där 10 är bäst.
BJØRGEN, Marit 005
VIRPI KUITUNEN och Charlotte Kalla i Thomas Zipfels berömda teckningar från Tour de Ski.

********* (9 stjärnor)

Marit Bjørgen, NOR
Plus:

Tillbaka i god, gammal form - åtminstone nästan. Och då är Marit svårslagen, oavsett längd och stilart. Hon måste dock orka följa finskorna i klassisk. Visade för två år sedan att hon kan spurta på slutet av Alpe Cermis.
Minus:
Väldigt få, en komplett åkare. Möjligen psyket, hon har inte vunnit som t ex i 2005-säsongen, då hon var förkrossande överlägsen. Det är alltid svårt att gå från en solklar segrare till en i mängden… Ändå en segerkandidat.

 

VIRPI KUITUNEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
VIRPI KUITUNEN. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Virpi Kuitunen, FIN
Plus:

Världens bästa klassiska åkare, profiterar på årets program. Har vunnit en gång och varit tvåa en gång sammanlagt i Touren. Har mer rutin än de allra flesta. Också bra i sprint och kan ta sig till A-finaler även här.
Minus:
Chocken över att bli slagen av Charlotte Kalla ifjol sitter kanske i än. Virpi trivs inte speciellt bra i klättringen till Alpe Cermis och bör ha ett hyggligt försprång innan stigningen börjar. Sprintformen har inte varit på topp i år. Har tidigare besvärats av ryggont, speciellt i Alpe Cermis.

 

Aino Kaisa Saarinen-bild 001

Aino Kaisa Saarinen, FIN
Plus:

Ökat självförtroende, världscupledning och plötsligt en segrare. Dessutom nu också på pallen i skating, vilket har varit ett handikap tidigare. “Aiko” är en bra sprinter också och bättre i klättringen än Kuitunen. Det kan avgöra.
Minus:
Att hon aldrig tidigare riktigt kämpat om totalsegern i Touren, har blandade minnen härifrån. Annars väldigt få svagheter just nu.

 

Follis2

******** (8 stjärnor)

Arianna Follis, ITA
Plus:

Trea förra året och en duktig allroundåkare. Var i början mer eller mindre en ren sprinter och kan lätt ta många poäng där. Men Follis är än så länge bättre i fristil än klassisk. Har en bra avslutning upp Alpe Cermis, det visade hon ifjol.
Minus:
Klassiska distanstävlingar är Follis svagaste sida, även om hon inte är dålig här heller. Hur hon gör det i dessa avgör om hon är med i slutstriden.
 

JOHAUG La Clusaz

Therese Johaug, NOR
Plus:

“Duracell-kaninen” är en gudabenådad talang i klassisk åkning. Heller inte dålig i skating och sprint. Hennes lätta kropp kan bära mycket långt i avslutningen till Alpe Cermis.
Minus:
Saknar erfarenhet av hetluften i Tourens avslutning. Men det gjorde också Charlotte Kalla ifjol…
 

CHARLOTTE KALLA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
CHARLOTTE KALLA. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Charlotte Kalla, SWE
Plus:

Segern ifjol ger ökat självförtroende. Likaså segern i Gällivare, som visade att Charlotte kan slå vemsomhelst i fristil. Hon är också en hyggligt bra sprinter och kan åka bra i alla dicipliner när hon är i medgång - som på Touren ifjol.
Minus:
Tyvärr har inte Charlotte matcheat dom bästa riktigt i klassiskt i år och programmet se4r inte ut att passa henne lika bra som förra året. Och även om hon passerade Kuitunen förra året, så var det flera som var snabbare upp Alpe Cermis. Det blir svårt att upprepa segern.
 

JUSTYNA KOWALCZYK. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
JUSTYNA KOWALCZYK. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Justyna Kowalczyk, POL
Plus:

En riktig allrounder, som åker bra på alla distanser. Också en hygglig sprinter och klättrare. Kowalczyk kan helt klart blanda sig i segerstriden genom sin jämnhet, men vad är det vinnande vapnet…?
Minus:
Har inget riktigt killervapen… Även om hon vann i världscupen förra året, så är frågan om hon är stark nog i avslutning, där avgörandet fälls.
 

E67W8050

Marthe Kristoffersen, NOR
Plus:

Helt orädd för alla. Mycket duktig sprinter och allround-åkare, som är i lite av samma sits som Charlotte Kalla var inför förra årets Tour de Ski. Kom med för att se och lära, men kan mycket väl bli en stor överraskning. Bli inte förvånad om den här unga tjejen finns med i segerstriden på Alpe Cermis.
Minus:
Ingen rutin från Tour de Ski.
 

Longa La Clusaz

Marianna Longa, ITA
Plus:

Mycket bra form i säsongsöppningen. Har varit en klar, positiv överraskning. Dessutom hemmaplan och vilda “tifosis” hela vägen upp Alpe Cermis. Det kan bära riktigt långt för tjejen som slutade för två år sedan, men kom tillbaka.
Minus:
Har aldrig riktigt kämpat i toppen av Touren och vet kanske inte hur man ska lägga upp Alpe Cermis. Också något svagare i sprint än en del av de övriga favoriterna.
 

MAJDIC jublar

Petra Majdic, SLO
Plus:

En fantastisk säsongsöppning med ledning i sprintcupen och mycket starkt självförtroende. Det hade varit en fördel för Petra om sprinterna gått i klassisk, men hon kan vinna också i fristil. Har också bra erfarenheter från Alpe Cermis.
Minus:
Tappar troligen lite väl mycket till Kuitunen och Saarinen i de klassiska distansloppen. Om inte, kan hon vara med där framme.
 

SHEVCHENKO Lahtis 08

Valentina Shevchenko, UKR
Plus:

Var snabbast av alla upp Alpe Cermis ifjol. Är Shevchenko inom räckhåll av en topplacering vid foten av berget, blir hon livsfarlig. Har dessutom enorm rutin.
Minus:
En riktigt dålig sprinter, kommer inte att få några extrasekunder här…
 

STEIRA La Clusaz

Kristin Størmer Steira, NOR
Plus:

Ökat självförtroende efter segern i La Clusaz. De senaste två åren en av de snabbaste upp Alpe Cermis båda gångerna. Hygglig även i klassiska distanslopp. Kan kämpa om segern.
Minus:
Ingen sprinter, dessutom något bättre i skating vilket inte gynnas i årets Tour.

 

10213-KOROSTELEVA, Natalia 004

******* (7 stjärnor)

Natalia Korosteleva, RUS
Plus:

En mycket bra sprinter och allround-åkare. Kanske det största ryska hoppet om en total pallplacering. Har visat fin form i år.
Minus:
Klassiska distanstävlingar är något som inte helt passar. Här tappar troligen Korosteleva för mycket för att kämpa om totalsegern.
 

NYSTAD-KÜNZEL, Claudia 0015

Claudia Nystad, GER
Plus:

Har det mesta: Bra i sprint, bra på distans och bra i båda stilarterna. Dessutom massor med rutin och kännedom om avslutningen till Alpe Cermis.
Minus:
Claudia brukar ha en dålig dag då det inte stämmer. Hon är lite av en humöråkare, men när humöret stämmer är hon giftig…
 

ANNA HAAG. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
ANNA HAAG. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

****** (6 stjärnor)

Anna Haag, SWE
Plus:

Positiv och glad, ger aldrig upp. Enorm genombrott ifjol och vet nu att hon ska vara med där framme. Inte rädd för att försöka i sprint, även om hon inte är den bästa sprintern.
Minus:
Lite småproblem med sjukdom i december, dessutom saknas ett riktigt toppresultat för att självförtroendet ska vara grundmurat…
 

ROPONEN La Clusaz

Riita Liisa Roponen, FIN
Plus:

Kanske Finlands bästa skating-åkare. Har rutin och ett bra team runt sig.
Minus:
Inte lika bra i klassisk. Ej heller i sprint. Roponen står troligen i skuggan av Kuitunen och Saarinen.

 

EVI SACHENBACHER-STEHLE. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN
EVI SACHENBACHER-STEHLE. Foto: KJELL-ERIK KRISTIANSEN

Evi Sachenbacher-Stehle, GER
Plus:

Massor med rutin, en god allrounder och med ett starkt serviceteam i ryggen. Evi kommer att ha stora förväntningar på sig från det tyska folket.
Minus:
Har inte varit i form i år. Blev sjuk i La Clusaz och visade ingen form i Davos. Frågan är om hon hinner komma tillbaka till ett så hårt kraftprov som Touren.
 

BRITTA NORGREN. Foto: www.kristiansen-sport.com
BRITTA NORGREN. Foto: www.kristiansen-sport.com

***** (5 stjärnor)

Britta Norgren, SWE
Plus:

En hjärna som aldrig säger stopp. Britta kämpar alltid till sista meter och hon kommer säkert också att plocka extrasekunder i sprinterna.
Minus:
Var borta hela säsongen ifjol och har fortfarande ett litet steg igen till “chock-Britta”-nivån från 2006.
 

ASTRID U. JACOBSEN. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN
ASTRID U. JACOBSEN. Foto: MOA MOLANDER KRISTIANSEN

**** (4 stjärnor)

Astrid U. Jacobsen, NOR
Plus:

Regerande världsmästarinna i sprint, bra i klassisk och en ung, kommande stjärna.
Minus:
Har opererats under sommaren, kom sent igång med träningen och är med i Touren för att få “matchträning” till VM i Liberec i februari.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...
Skidskyttelandslaget huvudtränare Johannes Lukas tillsammans med Sebastian Samuelsson och Martin Ponsiluoma redo för test. FOTO: Svenska Skidskytteförbundet.

Mittuniversitetet blir skidskyttets exklusiva testanläggning

Ett nytecknat samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och Svenska Skidskytteförbundet säkerställer att Skidskyttelandslaget får tillgång till Mittuniversitetets spetskompetens avseende tester och for...