8 849 höjdmeter under samma pass – på rullskidor

av Mårten Lång • 17.09.2023
Den 32-åriga motionären klättrade 8 849 höjdmeter under ett och samma pass och blev den första någonsin att genomföra ett ”Everest” på rullskidor.
Den 32-åriga motionären klättrade 8 849 höjdmeter under ett och samma pass och blev den första någonsin att genomföra ett ”Everest” på rullskidor.
Den 32-åriga motionären klättrade 8 849 höjdmeter under ett och samma pass och blev den första någonsin att genomföra ett ”Everest” på rullskidor.

Det var ett minst sagt intensivt dygn för 32-årige Rudi Kristiansen. Detta i jakt på att fixa ”Everest”. Det vill säga att klättra 8 849 höjdmeter. För de som antagit utmaningen tidigare har det främst handlat om till fots eller med hjälp av en cykel.

I Kristiansens fall handlade det om 36 turer upp och ner för den 3,5 kilometer långa backen i norska Mjöndalen. Detta på rullskidor.

2021 gjorde Eirik Andreas Mortensbakke från Asker ett försök att fixa Everest på rullskidor, men fick ge upp efter drygt 6 000 höjdmeter.

Backen, för den som vill testa, heter Mjøndalen-Hagatjern Uppe på Strava. Segmentet har 253 meters höjdskillnad från botten till toppen, fördelat på totalt 3,5 kilometer. Detta innebär att det behövdes 36 vändor för att nå de 8 849 höjdmeterna.

Vid 22-tiden på fredagskvällen gav sig Kristiansen ut på den första av de 36 turerna uppför backen. Och lite efter klockan 21 på lördagskvällen klockade han in på toppen, efter drygt 8 849 höjdmeter och över 250 kilometer.

– Det var först efter den 33:e turen uppför backen som jag började inse att jag skulle kunna klara det. Sedan blev allt lite lättare, säger Kristiansen till Langrenn.com efter passet.

Varför valde du att ta dig an den här utmaningen?
– Det handlar nog mest om att utmana sig själv, och lite äventyr. Och så är det kul att bryta upp vardagen med något lite annorlunda mellan jobb och skola. 

Vad var mest krävande? 
– Det är fruktansvärt monotont att åka samma backe så många gånger. Det handlar bara om att räkna. Mellan runda 18 till 21 tycker jag att det gick väldigt långsamt, säger Kristiansen och tillägger att väderförhållandena inte gjorde projektet lättare.

Vad trodde du på förhand skulle vara den största utmaningen? 
– Jag var mest exalterad över vädret. Och det var det värsta också. Det regnade när vi startade och de första timmarna, och sedan igen från 18.00 och framåt idag. Men även om det var vila stora delar av dagen var det ingen sol, och då torkade inte asfalten. Det gjorde att det var lite svårt att bromsa nedför och det var väldigt tufft och tungt att köra uppför.

Men att få i sig näring på vägen gick bättre än befarat.

– Det var ett stort gäng som jublade i de sista svängarna. De hade korv och läsk och i princip allt man kunde önska sig, så jag stannade där var tredje omgång för att fylla på, säger Kristiansen.

Så du åt varmkorv och läsk för att klara dig? 
– Ja, men det var mest läsk och mycket starka sportdrycker. Jag blev ganska illamående.

Hur förberedde du dig? 
– Jag hade kört tre långa turer upp till Tryvann innan detta. Sedan åkte jag fyra varv varje gång, så det var runt sex mil och 2 000 höjdmeter och tog ungefär lite över fyra timmar.

Men det är stor skillnad på fyra och 24 timmar…? 
– Ja, men tidigare har vi (Kristiansen och Haugnæss, journalistanm.) åkt Vasaloppet tre gånger i rad. Sedan gick vi fram och tillbaka och såg Nattvasan tillbaka i mål. Och så körde vi det vanliga Vasaloppet två dagar senare. Och 2021 åkte vi Birken fyra gånger på raken.

Gör du det här igen? 
— Nej. Absolut inte. Det är det mest monotona jag någonsin gjort. Och så är det som med andra extrema saker: det är kul första gången, för då är det något nytt och spännande.

Vad är nästa för dig nu? 
– Nu ska jag upp till den där svängen och fira lite. De var ett bra gäng.

Rudi Kristiansen

FAKTA: DETTA ÄR EVERESTING
Konceptet med ”everesting” är att bestiga samma backe upprepade gånger tills du har samlat på dig 8 849 höjdmeter, motsvarande Mount Everests höjd. Det vanligaste är att cykla eller springa.

Antalet höjdmeter ska genomföras på ett och samma pass, men det är tillåtet att ta pauser. Det är den totala tiden inklusive raster som kommer att vara aktuell tid för projektet.

Motsvarande utmärkelser uppkallade efter andra berg har dykt upp: Mount Blanc, Kilimanjaro, etc. beroende på antalet höjdmeter som vunnits under passet.

Det är Hells 500, den australiensiska organisationen som etablerade everesting-konceptet, som verifierar och håller statistik över everestingar över hela världen

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Nu ska Skandinaviska Cupen avgöras

    I helgen avgörs säsongens sista tävlingshelg i Skandinaviska Cupen. Tävlingarna körs i Gålå och drar igång med sprint idag.
    av Maja Eriksson
    21.03.2025
  • Stina Nilsson förvånar: Dubbelsegern ingen såg komma

    av Ingeborg Scheve
    20.03.2025
  • GUIDE: Bröderna Bøs sista dans

    av Langd.se
    20.03.2025
  • GUIDE: Dags för världscupsavslutningen i Lahti

    av Langd.se
    20.03.2025
  • Truppen till världscupavslutningen i Lahtis

    av Maja Eriksson
    20.03.2025