”Häftigt, vi har jobbat för detta under lång tid”

av Mårten Lång • 16.10.2022
Många idrotter har slitit med att ”behålla sina aktiva” under pandemin. Skidskytteförbundet har gått i motsatt riktning, och ett tecken på att sporten vuxit är det faktum att i helgen arrangeras den första rikstäckande skidskyttekonferensen.
Många idrotter har slitit med att ”behålla sina aktiva” under pandemin. Skidskytteförbundet har gått i motsatt riktning, och ett tecken på att sporten vuxit är det faktum att i helgen arrangeras den första rikstäckande skidskyttekonferensen.

Rikard Grip var under i princip hela 2010-talet ledare för det svenska längdlandslaget, detta i flera roller; bland annat sex år som landslagschef. På Idrottsgalan 2015 tilldelades han utmärkelsen Årets ledare. Detta mycket tack vare de stora svenska framgångarna på OS i Sotji.

Men våren 2019 lämnade han längdåkningen och ett år senare klev han in på Svenska Skidskytteförbundet i rollen som generalsekreterare:

— Mina två första år här inom skidskyttet har varit väldigt roliga, men samtidigt utmanande. Detta  med pandemin som påverkande faktor. Men vi har tacklat det bra, vilket visar på en mycket proffsig organisation. Sen måste jag lyfta det arbete som Internationella Skidskytteförbundet (IBU) gjort. De har hela tiden varit drivande och vågat ta snabba beslut, säger Rikard Grip där han står i det öppna kontorslandskapet och kan blicka ut över Östersunds skidskyttestadion.

Pandemin har haft till följd att många idrotter har haft svårt att ”behålla sina aktiva”, men skidskyttet har vuxit under de här åren. Och till detta finns flera förklaringar.

Detta bottnar dels i det exploderande intresset för att följa sporten på tv:

— Vi är oerhört ödmjuka över att det är så många som följer det vi gör. Vårt landslag har presterat fantastiskt bra vilket genererar ett stort utrymme i media. Men vi har också gjort flera satsningar bland annat på luftgevär (Landehof är en av de klubbar som satsat på luftgevär). Startsträckan för klubbar att komma igång är mycket kortare och snabbare med luftgevär än en 50-meters krutanläggning. Men vi jobbar med att det ska finnas en krutanläggning inom en tiomilsradie och där jobbar vi hårt för att bidra till att det byggs krutanläggningar på viktiga platser. Där ska vi från förbundets sida bistå med kunskap och kompetens, säger Grip.

Är anläggningsfrågan er största utmaning framåt?
— Ja det är åtminstone en av dessa, sen är givetvis ledarfrågan en annan viktig del. Jag vill inte säga utmaning utan en förutsättning. Där har vi gjort stora satsningar. Sedan i maj är Jonas Johansson ny utbildningsansvarig och vi har också fyra konsulenter runt om i landet som bidrar med internutbildning av ledare. Sen har vi under en lång tid arbetat för att få till en rikstäckande skidskyttekonferens. Att vi nu fått till det är ett kvitto på att vi vuxit. Det känns riktigt häftigt, säger Grip.

Skidskyttekonferensen arrangeras under det här veckoslutet i Uppsala.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Diggins i en klass för sig – så slutade totalen för damerna

    Så gick alla cuperna för damerna efter att säsongen avrundades i finska Lahti i helgen. Diggins tidigare segrar. Variationen mellan nationerna. Sprintcupsegraren utan sprintseger.
    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025