Här är förutsättningarna inför Birkebeinerrennet
1932 arrangerades den första upplagan av Birkebeinerrennet (damklass infördes 1976). Fram till 1991 skedde starten varannan gång i Rena och varannan gång i Lillehammer. Men 1992 permanentades starten till Rena, och därefter tar sig deltagarna de 54 kilometrarna till Lillehammers olympiska skidstadion.
En av de delar som gör att Birken sticker ut är det faktum att åkarna måste bära en ryggsäck som väger minst 3,5 kilo. Detta av säkerhetsskäl. Väskan ska innehålla en vindtät jacka och byxor; torrt och varmt underställ; mössa; buff och handskar.
Den norska dominansen har varit stor. Förste ”icke-norske” vinnare var Sven-Åke Lundbäck 1981. Därefter har Ola Hassis; Örjan Blomquist och Jerry Ahrlin tagit de blågula segrarna på herrsidan. På damsidan har det ”bara” blivit en svensk seger, detta genom Jenny Hansson (numera Grip) 2010.
Regerande mästare är Andreas Nygård och Astrid Öyre Slind. Nygård vann en klungspurt med 18 åkare där Max Novak var tvåa och Emil Persson trea. På damsidan besegrade Öyre Slind Therese Johaug i ett av Johaugs sista (eller senaste?) lopp som elitskidåkare.
På lördagsmorgonen är det dags igen. Herrarna startar 7.45. Damerna 8.00.
Arrangörerna har ställts inför tuffa utmaningar med ett par decimeter snö tidigare i veckan och även under fredagen vilket innebar att SköyteBirken och TurBirken avlystes:
— Det är stark vind och snö på fjället, och det får anses oförsvarligt för skidåkare och funktionärer att vara uppe på fjället, skriver Birken i ett pressmeddelande.
Till lördagen tyder prognoserna på sol.
Birkebeinerrennets banprofil innebär en tuff inledning på loppet med en klättring under de två första milen. Vid Raudfjellet (efter 20 kilometer) delas det ut poäng i climbtävlingen. Detta är säsongens andra Iconic Climb vilket innebär att denna är värd 50 procent extra poäng (vinnaren får 45 att jämföra med de vanliga 30).
Efter 34 kilometer väntar klätterpoängsutdelning nummer 2 vid Midtfjellet. Här finns 30 poäng att plocka för vinnaren.
Loppets sista en och en halv mil är lättåkta med passering av bland annat Sjusjöen.
— En ändring till årets lopp är att målgången ser något annorlunda ut; ingången på upploppet är rakare vilket både skapar en superbra atmosfär där plus att det kommer att bli en väldigt ”fair” målgång om det väntar spurtstrid, säger Ski Classics sportchef Anton Karlsson.
