Vasaloppet hyllas för sin miljösatsning – nu utvecklas arbetet mot nya mål

av langd • 06.11.2007
Vasaloppet tar nya tag för att vidareutveckla sitt miljöarbete. En ny miljöpolicy med spännande ambitioner är nu under framställning. Det ska leda till att hela Vasaloppets organisation ska få ett offensivt och engagerande miljötänkande i sitt vardagliga arbete. Samtidigt uppmärksammas Vasaloppets miljöengagemang av andra inblandade organisationer:

Vasaloppet tar nya tag för att vidareutveckla sitt miljöarbete.
En ny miljöpolicy med spännande ambitioner är nu under framställning. Det ska leda till att hela Vasaloppets organisation ska få ett offensivt och engagerande miljötänkande i sitt vardagliga arbete.
Samtidigt uppmärksammas Vasaloppets miljöengagemang av andra inblandade organisationer:

– Jag är mycket imponerad över på det sätt som Vasaloppet genomför sitt miljöarbete. Här pratar man inte bara om vikten av ett miljötänkande. Här agerar man också på ett bra sätt. Detta skiljer Vasaloppet mot många andra evenemang, säger Henrik Spovin, projektledare för miljödiplomerat arrangemang på Håll Sverige Rent.
För Vasaloppet har det i många år varit en självklarhet att ha ett aktivt miljötänkande. Inte bara att ett eventuellt mildare klimat i framtiden kan göra Vasaloppet till ett riskevenemang.
– Vi måste tänka större än så och bidra till att lämna över en acceptabel miljö till våra barn och barnbarn. Därför måste alla vara med i debatten och visa att vi inom Vasaloppet försöker leva som vi lär, säger Vasaloppets generalsekreterare Rolf Hammar.
Han fortsätter:
– Dessutom ställer alltfler av våra samarbetspartners miljökrav på oss. Redan 2005 införde Vasaloppet en första miljöpolicy, som bland annat resulterade i Håll Sverige Rents miljödiplomering 2006, 2007 och 2008.

Viktig miljörapport
Nu går Vasaloppet alltså ett steg länge. Ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet är den rapport om Vasaloppets miljöpåverkan som är skriven av Anna Lissmatz Jansson.
– Det är en stor och imponerande avhandling som ligger till grund för vårt arbete, säger Rolf Hammar och får medhåll av Henrik Spovin på Håll Sverige Rent:
– Det är mycket bra utredning som kommer att vara viktig för Vasaloppet i dess fortsatta miljöarbete. Bara det faktum att Vasaloppet nu inrättar en deltidstjänst för miljöarbetet visar att de tar detta ämne på allvar.
Han tänker på Karina Östlund, som fått en deltidsprojektanställning för att arbeta fram den nya miljöpolicyn. Karina hann knappt börja sin nya tjänst förrän hon märkte hur människor förknippar miljön och Vasaloppet.
– Så fort man pratar om Vasaloppsveckan i olika sammanhang kommenterar folk hotet om en klimatförändring, berättar Karina.

Organisationen på kurs
En poäng är att denna miljösatsning verkligen berör hela Vasaloppets organisation.
– Vi har haft miljöutbildning för styrelserna, tävlingsledningen, de olika ledningsgruppen samt för personalen. Deras reaktioner var mycket positiva, berättar Karina Östlund och fortsätter:
– Nu har vi gjort vår miljöutredning och miljöutbildning. Nästa steg är alltså att skapa en ny miljöpolicy med våra syften och målsättningar som sedan ska förankras inom organisationen.
Vasaloppet stärker också sitt samarbete inom det här området med följande organisationer och myndigheter:
* Koalition Vinter – en intresseorganisation om klimatfrågor som består av representanter från olika vinteridrotter.
* Dala Mats – en regional samverkan för ett miljöanpassat transsportsystem för Dalarna.
* Dalarnas Naturskyddsförening
* Håll Sverige Rent
* Länsstyrelsen
– Genom ett bra utbyte kan vi regelbundet träffas och diskutera problem och tankar på lösningar inom det här området, säger Rolf Hammar.
Rent konkret handlar miljötänkandet om att Vasaloppet fortsätter att se hur transsporterna kan ske effektivare och att fler väljer att åka tåg till Mora. Dessutom är det viktigt att se över arrangemanget kring hela Vasaloppsmässan och att man i Vasaloppets Hus verkligen använder ”rätt” glödlampor.
I alla nya sponsoravtal uppmanar dessutom Vasaloppet sina samarbetsparters till ett aktivt miljöarbete.
– Ett stort steg var när vi började använda pappersmuggar istället för plastmuggar. En framtidsvision kan vara att varje åkare får ta med sig en egen mugg. Vi måste se över allt som kan göra våra arrangemang miljöanpassade, menar Rolf Hammar.

Rolf Hammar och Karina Östlund
Snö och kyla. Det är något som Rolf Hammar och Karina Östlund på Vasaloppet gillar. Därför driver de nu en fortsatt intensiv miljösatsning inom Vasaloppsorganisationen.

Show sharing buttons

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

MEST LÄSTA

Fler artiklar

  • Diggins i en klass för sig – så slutade totalen för damerna

    Så gick alla cuperna för damerna efter att säsongen avrundades i finska Lahti i helgen. Diggins tidigare segrar. Variationen mellan nationerna. Sprintcupsegraren utan sprintseger.
    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Vasaloppsvinnare gjorde comeback och vann – slog världscupsåkare

    av Langd.se
    25.03.2025
  • Missade säsongen men fann kärleken

    av Kjell-Erik Kristiansen
    25.03.2025
  • Tillbaka i Ski Classics – utmanar Ebba och Stina

    av Max Östlund
    25.03.2025
  • Nu kommer Ebba och Stina att mötas igen

    av Max Östlund
    25.03.2025