Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Lars Suther är tillbaka i IFK Mora SK efter en sejour i Lima IF. FOTO: Johan Trygg.
Lars Suther är tillbaka i IFK Mora SK efter en sejour i Lima IF. FOTO: Johan Trygg.

Lars Suther tillbaka i IFK Mora

Efter några säsonger i Lima IF:s färger är nu Lars Suther tillbaka i moderklubben IFK Mora SK.
- Jag gör nu en satsning mot VM i Falun, säger Suther.
De senaste årens långloppssatsning byts nu mot traditionell åkning och en hög målsättning.

Lars fick lämna IFK Mora inför säsongen 2012-2013 då han värvades till den österrikiska långloppsteamet Skinfit som sedan bytte namn till iXmind Racing. 

Anledningen till att Lars inte kunde vara kvar i IFK Mora då var att klubben inte kunde ha en åkare som inte tävlade i klubbdräkten med tanke på sina sponsore på de stora långloppen. Ny klubb blev då istället Lima IF. En klubb som hans morfar Sven ”Lima-Hansson” Hansson vann SM-guld i för 75 år sedan.
Sejouren i Skinfit/iXmind Racing blev bara ettårig och Lars lämnade teamet våren 2013 efter att teamet haft en del ekonomiska problem och bland annat inte betalat en del räkningar för läger i Sverige.

Gångna vinter stod Lars utan team och tävlade för Lima IF. Han gjorde Lars bra insatser på Universiaden men en fjärdeplats på sprinten och en niondeplats på tio kilometer skejt. Ett bra fristilsresultat för Lars som mest gjort sig känd som en bra klassisk åkare.

- Det var nästan de enda traditionella loppen jag körde. Sen blev jag lite sjuk inför SM. Sen blev det mest långlopp. Det blev lite av en mellansäsong där jag inte hade fokus på nånting egentligen.

Hur gick det till när det blev IFK Mora igen?
- Det var inte direkt någon förfrågan. Vi tog ett snack efter säsongen, berättar Lars och fortsätter:
- Jag kände efter säsongen att jag ville satsa mot Falun. Att göra en sista traditionell satsning. Då behövde jag mer åkare runt om mig som kan pusha mig på läger och så även lite mer serviceapparat runt mig på tävlingar.
- Det är en hög målsättning men man måste fokusera hundra procent på det man ska göra.

Du är mest känd för att vara en duktig klassisk åkare!
- Jo, men jag lär ju åka bra fristil också om jag ska åka i Falun. Nu vill jag utveckla fristilen, absolut.

Blir det något annorlunda i träningsupplägget nu?
- Det blir lite annorlunda i fartupplägget. Lite längre fartdrag, lite mer tävlingslika istället för kortare intervaller. Det blir mer teknikfokus också.

Med en målsättning att nå VM-laget så måste Lars visa hög nivå direkt när säsongen drar igång i Bruksvallarna i slutet på november.

- Det är väldigt viktigt att vara på hugget direkt i Bruksvallarna och kanske komma ut på någon världscup innan jul, konstaterar Suther.

Om två veckor drar Lars till Davos med de nygamla klubbkompisarna i Mora och laddar vidare mot vintern. Senaste månaden har han ägnat sig åt gammal hederlig uppbyggnadsträning genom att sätta plant. En del starka löpinsatser har visat att han är på god väg i träningen.

På midsommarafton blev det en fjärdeplats i Orsakajt´n strax efter tre löpstarka orienterare.

Hur känns det att vara tillbaka i moderklubben nu?
- Det känns bra att vara tillbaka, det känns inget konstigt. Det var aldrig några "hard feelings" när jag stack heller. Sen har väl mer eller mindre alla åkare tjatat i två års tid - så det är roligt att man är välkommen tillbaka.

29-årige Lars bästa individuella SM-placering är en sjätteplats på 15 kilometer klassiskt i Falun 2008. Ett lopp som Mathias Fredriksson vann före Johan Olsson. Lars har också ett par SM-silver i stafett med Mora.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.