Annonsör
AnnonsörAnnonser
Artikkelarkiv - historisk

Anders Södergren och kung Harald - foto: Erik Nilsson Sports Management

Anders Södergren och kung Harald - foto: Erik Nilsson Sports Management

Längtar till kärleksön Maldiverna

Holmenkollenkungen Anders Södergren, 30, har tagit det lugnt i påsk, åkt skoter och umgåtts med familjen i fjällen. Nu väntar fem tävlingar till den här säsongen innan han tar med sig fru Lisa på en romantisk solsemester till kärleksparadiset Maldiverna.

Han hör redan vågorna som sköljer upp på stranden, känner värmen, de ljumma vindarna och känslan av att ligga utsträckt på en handduk och bekvämt sticka ner tårna i sanden.
Men än är inte Anders Södergren där på någon av de 2000 öarna i Indiska havet, paradiset för förälskade par.
Innan flyget går från Arlanda måndagen den 14:e april ska söderhamnssonen åka SM-femmil i Orsa, kanske Flyktingloppet, Horgi Opp i Voss, Storlierennet och Fjälltopploppet i Bruksvallarna.
- Gissa om jag längtar till Maldiverna? Det ska bli så himla skönt med en längre sammanhängande semester med Lisa, att bara få slappna av och koppla bort allt vad skidåkning heter.

Vi förstår Holmenkollenkungen.
Vintern har varit lång.
Och framgångsrik.
Sjua och bäste svensk i den totala världscupen, femma i distanscupen, fyra pallplaceringar i världscupen (Beitostölen, Nove Mesto, Falun och Holmenkollen).

- Det har gått skitbra. Jag har aldrig haft en jämnare och högre nivå sett över en säsong. Om inte vallningen spökat vid två tävlingar i Tour de Ski, kunde det ha blivit ännu bättre. Jag är mycket nöjd med det jag presterat i vinterns tävlingar.

Du sa innan säsongen att Tour de Ski och Holmenkollen var de tävlingar som hade superfokus. Och du lyckade pricka formen?
- Ja, jag laddade speciellt för touren och kollen. När inte touren i slutändan blev vad jag hoppats på, satsade jag allt på kollen. Det blev en rejäl urladdning. Jag kände ingen smärta, bara ett driv och en glädje att attackera backarna i Normarka i töföret.

Den totala explosionen?
- Visst! Jag mobiliserade allt och hade formen. En underbar känsla! Där fick jag lön för mödan.

Hur är formen nu?
- Kroppen kändes helt okej i Bormio, där vi också missade med vallningen. Sedan blev det en tuff hemresa med lite sömn och SM-stafett. Då var jag sliten. Skönt att Mikael Ojala kunde greja sjätte raka stafettguldet åt mig och Östersunds SK.

Vad har du gjort i påskhelgen?
- Tagit det lugnt, åkt skoter och umgåtts med familjen i Skärkdalen. Jag åkte Påskrännet 14 km och vann. Ett fint arrangemang! Utöver det lilla racet har jag gjort någon kortare tur på skidor. För dagen känns det ganska tomt i skallen, lite småsegt och trött…

Men på lördag är det SM på 50 km, Anders!
- Ja, jag måste ut på skidorna i morgon och försöka väcka kroppen med ett fartpass. Jag hoppas att formen håller i sig. Vi får se!

Tävlat i Orsa-Grönklitt förr?
- Det var länge sedan…men det blir säkert fint. Dom har visst mycket snö däruppe så förhållandena kan bli bra. Sedan återstår att se hur kroppen reagerar när starten gått.

Anders Södergren gör sin 21 femmil i karriären i Orsa. Han har bland annat vunnit VM-silver, fyra SM-guld och två kollensegrar.

Ny triumf på lördag?
- Omöjligt att säga. Det är lättare sagt än gjort att hänga av duktiga åkare som Johan Olsson och Mathias Fredriksson.

Du funderar på att åka Flyktingloppet mellan norska Nordli och svenska Gäddede på söndag?
- Om det löser sig med helikoptertransport så är jag inställd på att åka Flyktingloppet. En fin tävling i klassisk mark. Avspänt, enkelt men ändå sportsligt mycket givande.

Har du vunnit Flyktingloppet någon gång?
- Ja, två gånger. Banan är spännande. Man måste upp för tre fjäll. Rejält uppför och rejält utför. Kul!
Och sedan hem till Kristen Skjeldal och uppförsracet Horgi Opp 5:e april?

- En utmaning det också! Jag tävlar även på söndag den helgen i Storlirennet mellan Storlien och Meråker. Säsongsfinal blir det i Bruksvallarna, Fjälltopploppet. Därefter Maldiverna! Jag längtar…

Anders Södergrens 20 femmilslopp

Så här har det gått sedan premiären 1998:
1998: SM (fri  stil): 7:a
1999:  SM (klassiskt): 8:a
2000:  SM (fri stil): 5:a
2001: VM (fri stil): 15:e, SM (klassiskt) 3:a
2002: Holmenkollen (fri stil): 4:a, SM (fristil) 1:a.
2003:  VM (fri stil): 2:a, Holmenkollen (klassiskt): 12:a, SM (klassiskt): 2:a
2004: Holmenkollen (fri stil): 16:e, SM (fri stil): 1:a
2005: VM (klassiskt) 9:a,  Holmenkollen (klassiskt): 5:a, SM (klassiskt): 1:a
2006: OS (fri stil) 6:a, Holmenkollen (fri stil): 1:a, SM (fri stil): 1:a
2007: VM (klassiskt) 14:e
2008: Holmenkollen (fri stil): 1:a
 

Läs också:

Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör
Annonsör