Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Frilansjournalisten och Vasaloppsfantasten Henrik Lenngren har skrivit boken Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår. FOTO: Bilden på Lenngren är tagen av Peter Holgersson.

Frilansjournalisten och Vasaloppsfantasten Henrik Lenngren har skrivit boken Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår. FOTO: Bilden på Lenngren är tagen av Peter Holgersson.

Lenngrens bok om Vasaloppet – ett måste

Har du åkt Vasaloppet? Tänker du åka Vasaloppet? Tittar du alltid på Vasaloppet på TV första söndagen i mars?
Då måste du också läsa boken, Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår, där frilansjournalisten Henrik Lenngren verkligen har fångat Vasaloppets själ.
– Vasaloppet är en passion i livet, säger Lenngren till Längd.se.

Som för så många andra så började det med ett vad för Henrik Lenngren.

– Ja så var det, 2009 åkte jag Vasaloppet för första gången efter ett vad med en kompis, berättar Lenngren.

De som åker Vasaloppet efter ett vad kanske inte alltid är de som fortsätter åka det nio mil långa loppet år efter år. Så blev det dock för Norrköpingsbon Henrik.

– Jag fastnade och Vasaloppet är en passion i livet som jag lever med sedan dess.

Att då Henrik, som frilansjournalist, fick idén att skriva en bok om loppet, som nu närmare 600 000 personer har åkt genom loppets hundraåriga historia, är inte så konstigt.

– Jag hade idén i bakhuvudet i några år. När pandemin kom visste jag inte riktigt hur min bransch skulle te sig. Då tog jag ta i det.

Det var hans egen idé att boken skulle handla om 90 personer med koppling till Vasaloppet. I boken får vi möta såväl blåbär som elitledsåkare, kvinnor som slogs för sina rättigheter på sextiotalet, dagens långloppsstjärnor, de som sover i tält innan loppet men också funktionärerna; repdragare, brytbusschaufförer och chefen för bajamajorna vid startgärdet.

Lenngren började med sitt bokprojekt i april 2020 och 13 månader senare var han klar. Boken är verkligen ett gediget verk där vi får möta så många olika personligheter och höra så spännande och varierande historier. I boken får också både nybörjaren och den med mer erfarenhet bra tips och råd inför en kommande Vasaloppsstart.

Du har ju träffat och intervjuat många olika och intressanta profiler. Om du ska lyfta fram några av historierna i boken. Vilka väljer du då?
Raffa Turki har verkligen ett speciellt livsöde. Han såg fram emot att bli Libyens första åkare i Vasaloppets historia. Fem dagar före start fick han avslag på sin asylansökan. Plötsligt blev nio mil i livet viktigare än någonsin, säger Lenngren och väljer ut fyra till av historierna.

Lars Erik Persson, professorn som åkte 770 rullskidsvarv runt kvarteret.

Lenita Hellman som drog nio mil i en stakmaskin - för att vinna en väska.

Repdragarna. Som kontrollchefen i Oxbergs Linda Axelssons som har sitt orange nylonrep som många Vasaloppsåkare fruktar.

I boken på 280 sidor får du också bland annat möta vinnare som Jörgen och Anders Aukland, Andreas Nygaard, Britta Johansson Norgren, Sven-Åke Lundbäck, Staffan Larsson och Anders Blomqvist och kvinnliga pinojärer som Margit Nordin, Berit Ors och Ruth Svensson.

41-årige Lenngren själv är som sagt fast i det mesta som har med Vasaloppet att göra. Han har åkt tolv lopp nu och målet är att åka 30 lopp och bli Vasaloppsveteran innan han fyller 60. I vinter väntar en speciell utmaning för honom. Han är en av de 139 som ska åka Jubileumsvasan med tidstypisk utrustning från det första loppet 1922.

Hur går förberedelserna för den utmaningen?
– Jag skjuter det framför mig men från december och fram till loppet den 12 februari blir det Jubileumsvasan i fokus.

Boken, Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår, finns ute sedan den 15 september.

Senaste nyheterna

Alexander Bolshunov har haft tandpromblem och opererats i käken två gånger. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ny operation för Bolshunov

Alexander Bolshunov har ingen perfekt uppladdning inför OS-vintern. Den ryska stjärnan måste göra en andra operation i munnen på grund av en infektion i tandköttet. Hans tränare, Yuri Borodavko, rapp...
Stina Nilsson är tillbaka i träning efter sin ljumskskada meddelar hennes skyttetränare Jean-Marc Chabloz. FOTO: Håkan Blidberg/Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson tillbaka i träning efter ljumskskada

Stina Nilsson missade den rekordtidiga skidskyttetävlingen i Mora häromveckan. Detta efter att hon halkat sträckt ljumsken under ett träningspass. Nu är hon dock är tillbaka i full träning efter halk...