Frilansjournalisten och Vasaloppsfantasten Henrik Lenngren har skrivit boken Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår. FOTO: Bilden på Lenngren är tagen av Peter Holgersson.

Frilansjournalisten och Vasaloppsfantasten Henrik Lenngren har skrivit boken Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår. FOTO: Bilden på Lenngren är tagen av Peter Holgersson.

Lenngrens bok om Vasaloppet – ett måste

Har du åkt Vasaloppet? Tänker du åka Vasaloppet? Tittar du alltid på Vasaloppet på TV första söndagen i mars?
Då måste du också läsa boken, Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår, där frilansjournalisten Henrik Lenngren verkligen har fångat Vasaloppets själ.
– Vasaloppet är en passion i livet, säger Lenngren till Längd.se.

Som för så många andra så började det med ett vad för Henrik Lenngren.

– Ja så var det, 2009 åkte jag Vasaloppet för första gången efter ett vad med en kompis, berättar Lenngren.

De som åker Vasaloppet efter ett vad kanske inte alltid är de som fortsätter åka det nio mil långa loppet år efter år. Så blev det dock för Norrköpingsbon Henrik.

– Jag fastnade och Vasaloppet är en passion i livet som jag lever med sedan dess.

Att då Henrik, som frilansjournalist, fick idén att skriva en bok om loppet, som nu närmare 600 000 personer har åkt genom loppets hundraåriga historia, är inte så konstigt.

– Jag hade idén i bakhuvudet i några år. När pandemin kom visste jag inte riktigt hur min bransch skulle te sig. Då tog jag ta i det.

Det var hans egen idé att boken skulle handla om 90 personer med koppling till Vasaloppet. I boken får vi möta såväl blåbär som elitledsåkare, kvinnor som slogs för sina rättigheter på sextiotalet, dagens långloppsstjärnor, de som sover i tält innan loppet men också funktionärerna; repdragare, brytbusschaufförer och chefen för bajamajorna vid startgärdet.

Lenngren började med sitt bokprojekt i april 2020 och 13 månader senare var han klar. Boken är verkligen ett gediget verk där vi får möta så många olika personligheter och höra så spännande och varierande historier. I boken får också både nybörjaren och den med mer erfarenhet bra tips och råd inför en kommande Vasaloppsstart.

Du har ju träffat och intervjuat många olika och intressanta profiler. Om du ska lyfta fram några av historierna i boken. Vilka väljer du då?
Raffa Turki har verkligen ett speciellt livsöde. Han såg fram emot att bli Libyens första åkare i Vasaloppets historia. Fem dagar före start fick han avslag på sin asylansökan. Plötsligt blev nio mil i livet viktigare än någonsin, säger Lenngren och väljer ut fyra till av historierna.

Lars Erik Persson, professorn som åkte 770 rullskidsvarv runt kvarteret.

Lenita Hellman som drog nio mil i en stakmaskin - för att vinna en väska.

Repdragarna. Som kontrollchefen i Oxbergs Linda Axelssons som har sitt orange nylonrep som många Vasaloppsåkare fruktar.

I boken på 280 sidor får du också bland annat möta vinnare som Jörgen och Anders Aukland, Andreas Nygaard, Britta Johansson Norgren, Sven-Åke Lundbäck, Staffan Larsson och Anders Blomqvist och kvinnliga pinojärer som Margit Nordin, Berit Ors och Ruth Svensson.

41-årige Lenngren själv är som sagt fast i det mesta som har med Vasaloppet att göra. Han har åkt tolv lopp nu och målet är att åka 30 lopp och bli Vasaloppsveteran innan han fyller 60. I vinter väntar en speciell utmaning för honom. Han är en av de 139 som ska åka Jubileumsvasan med tidstypisk utrustning från det första loppet 1922.

Hur går förberedelserna för den utmaningen?
– Jag skjuter det framför mig men från december och fram till loppet den 12 februari blir det Jubileumsvasan i fokus.

Boken, Vasaloppet – 90 Kvinnor och Män i fäders spår, finns ute sedan den 15 september.

Senaste nyheterna

Vauhtis fabrik i Joensuu, Finland, brann ner till grunden i går.

Vallatillverkaren Vauhtis fabrik brann ner

En av de största vallatillverkarna, finska Vauhti, drabbades i går av att hela produktionsdelen av fabriken brann ner till grunden. Fabriken är belägen i Joensuu. Upp till 10 000 liter kemikalier för...
Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Karolina Hedenström är redo för sin andra säsong i Visma Ski Classics. I vinter representerar hon nya Team Eksjöhus. FOTO: Team Eksjöhus.

Hedenström: ”Jag brände mig i ett försök att passa in i mallen”

20-åriga Karolina Hedenström började åka skidor sent – ​​17 år gammal – efter att ha gått med i Östersunds SK:s motionsgrupp. Tre år senare tävlade hon i Visma Ski Classics för ett av de bästa Pro Te...