Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Leo Johansson vann för andra dagen i rad i Gällivare. Ett genombrott som heter duga. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Leo Johansson vann för andra dagen i rad i Gällivare. Ett genombrott som heter duga. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Leo Johansson imponerade på nytt

Vi lär få se flera ”nya” namn i den svenska herrtruppen till världscuppremiären i Ruka. Dagens topp tre: Leo Johansson, Jonas Eriksson och Fredrik Jonsson borde alla vara aktuella.
– Vi får väl se om jag får något besked. Det hade varit väldigt stort, säger Leo Johansson.

Leo Johansson har verkligen hittat rätt inför den här säsongen. Talangen från Skillingaryd i Falun Borlänges färger gjorde ett nytt topplopp idag. Han vann 14,2 sekunder före Jonas Eriksson, IFK Mora SK och med Fredrik Jonsson, Hudiksvalls IF, som trea 20,2 efter segraren. Dario Cologna fick nöja sig med fjärde plats, drygt fyra sekunder efter Jonsson

– Vi har finjusterat i träningen inför i år och nu ser vi verkligen resultat. Både på Jonas (dagens tvåa Eriksson) och Eric (gårdagens trea Rosjö) syns det att vi hittat rätt, säger Johansson.

– Jag har varit på en hyfsad nivå rätt länge men… Kul nu att det lossnat, fortsätter 22-åringen.

Nu blir det världscup för dig?
– Jag hoppas det! Vi får väl se om jag får något besked. Det hade varit väldigt stort.

Med den här säsongsstarten har Leo anledning att tro på sina drömmar.

– OS är ett drömmål inför vintern om det går riktigt bra. Egentligen har fokus varit på U23-VM, att åka väldigt bra där. Men går det bra finns chansen på OS, säger han.

Med William Poromaa borta med förkylning, Jens Burman med ryggproblem, Oskar Svensson med ryggproblem så talar mycket för att vi får se lite ”nya” åkare till start på världscupen i Ruka. Dagens topptrio Leo Johansson, Jonas Eriksson och Fredrik Jonsson borde alla vara aktuella.

Jonas Eriksson har brottats med muskulära problem i skejtlopp de senaste åren. Nu verkar han ha fått koll på detta. Dagens fristilslopp från Eriksson imponerade.

– Jag har ju haft problem i skejt. Från början har jag ju varit bäst i skejt men de senaste tre åren har det varit klassiskt på grund av de här problemen. Det har varit låren och att det gått upp mot baksidan, berättar Eriksson.

Att du och dina träningskompisar Leo och Eric åker så här bra nu. Vad säger du om det?
– Det är ett jäkla lyft vi gör. Det är en lättnad och kul att vi gör det samtidigt. Det betyder jättemycket.

Tror du det blir det världscup nu till helgen?
– Jag har ju lovat bort mina landslagskläder till Leo för han tog inte med sig några. Jag får väl försöka få ta på några nya, säger Eriksson och skrattar.

Tredjeplacerade Fredrik Jonsson har kämpat i motvind i många år men började få fart på skidorna förra vintern igen. Nu är han uppenbarligen på ytterligare en högre nivå.

– I år har jag kunnat träna bättre hela sommaren. I går gjorde jag inget bra lopp och var ändå topp tio. Idag kunde jag snäppa upp det bättre, berättar Jonsson.

Finns det mer att ta av längre fram?
– Jag hoppas och tror det. Nu är jag tillbaka på en nivå där jag vill ut och åka världscup. Jag kanske får någon chans framöver och jag fortsätter åka bra.

För Calle Halvarsson blev det bara en 15:e plats nära en och en halv minut bakom Leo Johansson.

Calle, hur var det idag?
– Det är tungt, det höll i tre-fyra kilometer. Det kändes helt okej i början, att jag kunde hålla farten.

Blev det uppgiven känsla sedan?
– Ja, det blir det. Jag försökte ändå köra igenom det. Jag behöver ju det.

Vad tänker du inför kommande världscuphelger?
– Jag vet inte riktigt, jag är ju så jäkla långt efter. Jag får se, det kan hända mycket på en vecka. Jag har typ åkt dåligt här i Gällivare alla gånger. Det är jättefint här i Gällivare men jag kan inte prestera här.

Officiellt resultat.

 

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...