Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lina Korsgren är laddad för två långlopp på två dagar i Vålådalen till helgen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren är laddad för två långlopp på två dagar i Vålådalen till helgen. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Lina Korsgren ser fram emot två lopp på två dagar

Lina Korsgren, Team Ramudden, är totalledare av Visma Ski Classics med stor marginal inför helgens dubbeltävlingar i Vålådalen: Vålådalsrennet över 54 kilometer på lördag och 64 kilometer långa Tåssåsen Criterium 64 powered by Visma på söndagen.
– Det kommer ju att bli en stor utmaning såklart men samtidigt så är det ju precis det här vi tränar för hela sommaren och hösten, säger Korsgren.

Att ha två lopp dagarna efter varandra är något som flera i långloppseliten efterfrågat. Nu när både Birkebeinerrennet i Norge och Ylläs-Levi i Finland fick ställa in och loppen flyttades till Sverige och Vålådalen så blev det ett bra tillfälle för Visma Ski Classics att testa ett såndant upplägg.

– Jag tror det kommer att bli jättebra, jag är bara positiv, säger Lina Korsgren som dock håller fokus på en uppgift i taget.

– Det blir att ta ett lopp i taget. Jag har bara fokus på lördagens tävling nu. Det är ju en tävling som innehåller mycket som jag måste tänka på; poäng i climbtävlingen, poäng i totalen, poäng till lagtävlingen. Det är mycket som ska göras på lördagen innan jag kan gå över och tänka på söndagens tävling.

Att få tre tävlingar på hemmaplan efter en stor del av vintern på turné ute i Europa är förstås något som Lina Korsgren uppskattar. Efter helgen två lopp så blir det Årefjällsloppet 100 km som avslutar Visma Ski Classics lördag den 27 mars.

Är formen fortsatt på topp efter Vasaloppet?
– Formen känns stabil måste jag säga. Som alltid efter Vasaloppet så går det mycket upp och ner i kroppen men jag tycker de senaste dagarna har varit bra och jag hoppas att det fortsätter så och blir ännu lite bättre, säger Korsgren

Helgens båda lopp i Vålådalen bjuder på två olika bansträckningar. Vad säger dom om banorna?
– Ja, de är ganska olika. Lördagen är en tuff bana med mycket stigning och man måste vara med utför också. Det är mycket kurvor där man måste få med sig bra med fart. Söndagens bana blev jag förvånad över hur pass tuff den också var. Det är en del stigning på den också, inte lika brant men det är en del höjdmeter som ska klaras av då också, konstaterar Korsgren.

Någon av dagarna som passar dig bättre?
– Jag skulle väg säga att jag bevisat för mig själv den här säsongen att jag kan det mesta nu. Tidigare har väl mycket uppför varit min svagare punkt men där har ju verkligen bevisat för mig själv i år att det är inget jag behöver känna oro inför. Jag känner att jag är typ allätare nu.

På Vasaloppet fick Lina Korsgren en ny motståndare i Marit Björgen. På lördag dyker två andra nya motståndare upp. Ebba Andersson åker för Lager 157 Ski Team och Emma Ribom för norska Team Ragde Eiendom.

Vad säger du om att det kommer två vassa svenska VM-åkare till start? Hur kul ska det bli att möta dem?
–  Jag ser det som bara positivt. På samma sätt som när vi hade Björgen att kämpa mot på Vasaloppet. Det är jättekul att de kommer hit och vill åka.

Det kan komma att handla en del om fäste på skidorna kontra ”blanka” skidor?
– Ja, och det är jag väldigt spänd på att se hur det kommer att slå beroende på vad man väljer. Vad som kommer att gå fortast. Jag vet ju att jag väljer stakning i alla fall. Vi får se vad som går bäst.

Lördagens Vålådalsrennet är ju ersättare för Birkebeinerrennet där man måste åka med en ryggsäck som väger 3,5 kilo. Storyn bakom det kan du läsa om här. Ryggsäckskrav blir det även på lördag.

Åka med ryggsäck, är det något man tränar på innan loppet?
– Jag har haft den på mig för att känna att den sitter bra, att jag har ställt in den rätt. Jag är glad för att vi inte behöver åka med 3,5 kilo utan att vi har en packlista som vi kan packa så lätt som möjligt.

Så här ser packlistan åkarna måste följa på Vålådalsrennet:
Ryggsäck är obligatoriskt inklusive all följande utrustning:
Vindtät jacka och byxor (långärmade)
Torrt och varmt underställ
Mössa
Buff/balaclava
Handskar/vantar
Det är inte en viktregel på 3,5 kg.

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...