Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Linn Svahn vann sprintfinalen i Val Müstair före slovenskan Anamarija Lampic som sedan flyttades ner till sjätte plats för obstruktion i finalen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Linn Svahn vann sprintfinalen i Val Müstair före slovenskan Anamarija Lampic som sedan flyttades ner till sjätte plats för obstruktion i finalen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Linn Svahn etta och Frida Karlsson trea sedan Lampic diskats

Linn Svahn vann sprintfinalen vid Tour de Ski-starten i Val Müstair efter suverän åkning hela dagen. Där bakom imponerade också Frida Karlsson stort genom att korsa mållinjen som fyra i finalen. När tvåan i mål, slovenskan Lampic, diskades för obstruktion i finalen, så flyttades frida upp till tredje plats.
– Jag gav allt jag hade i sista stigningen och jag är glad över att få inleda året med seger, sa Svahn när hon segerintervjuades.

I finalen skapade Linn Svahn en liten lucka till Nadine Fähndrich och Anamarija Lampic innan sista utförskörningen. Fähndrich föll sedan utför och Svahn stod emot Lampic på upploppet.

– Ska jag var ärlig känner jag mig ganska lättad. Nu har jag haft en ganska tuff träningsperiod i december och jag har inte varit hundra procent självsäker i hur bra form jag är i. Jag har sett det som att jag har investerat inför kommande tävlingar. Då försökte jag rädda upp skadan nu de senaste dagarna för att komma på någorlunda placering här. Det går fort i bandy. Men det känns som jag har en helt annan grund att stå på, kommenterade Svahn segern för SportExpressen.

– Jag kan vara ärlig att med att min coach Ola (Ravald) där hemma gav mig en känga att jag har varit orolig över hur vass jag är just nu. Så nu hoppas jag att han är nöjd över att jag kan leverera även om han är orolig, fortsatte Svahn

Bakom Svan tog sig Frida Karlsson i mål som fyra. När det sedan visade sig att Lampic åkte dit för obstruktion på Fähndrich i den sista utförskörningen så blev Frida uppflyttad till tredje plats. Frida, som en av huvudfavoriterna till slutsegern i hela touren, har därmed fått en start på touren som nog hon själv knappt kunna drömma om.

– Jag vet inte om jag hade kunnat få en bättre start, sa Fira till SVT Sport.

Det såg länge ut som att den första Tour de Ski-dagen skulle höra till Maja Dahlqvist som vann prologen och sedan tog en övertygande seger i första kvartsfinalen. Men sedan tog det stopp i semifinalen där hon blev trea bakom Fähndrich och Lampic. Dahlqvist var riktigt besviken efter att inte ha tagit sig till final utan fick nöja sig med en sjundeplats.

Jonna Sundling blev tionde, Moa Lundgren elva, Emma Ribom tolva och Moa Olsson 18:e.

För Ebba Andersson slutade dagen redan efter prologen där hon blev 32:a.

– Jag gjorde det bara dåligt. Jag hoppas jag har gjort årets sämsta race. Jag måste glömma det här så fort som möjligt. Jag behöver ta med den energin till morgondagens lopp, sa Ebba till SVT Sport.

Då väntar en masstart över 10 kilometer i klassisk stil.

Resultat från sprinten finns här.

Senaste nyheterna

pod_bild_tc21_lina

Podcast om Toblach-Cortina 2021

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Livigno2Levi så analyseras dagens Toblach-Cortina av Teemu Virtanen. Gäst är Andreas Nyagaard, Team Ragde Eiendom. Det bjuds också på intervjuer med d...
Martin Ponsiluoma åkte in som tionde man på masstarten trots fyra bommade skott. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

52:a segern för Thingsnes Bö – Ponsiluoma tionde

Johannes Thingnes Bö vann masstarten i Antholz halvminuten före fransmannen Fillon Maillet. Martin Ponsiluoma sköt en bom varje gång på vallen men kunde ändå ta en tiondeplats. Sebastian Samuelsson s...
Markus Ruus vann 15 kilometer klassiskt vid Volkswagen cup i Torsby på söndagen. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Ruus och Dyvik distansvinnare i Torsby

Volkswagen cup i Torsby fortsatte med distanslopp på söndagen. I herrklassen vann Åsarnas Marcus Ruus sju sekunder före gårdagens sprintvinnare Anton Persson, SK Bore Torsby. På damsidan gjorde IFK M...