Linn Svahn vann sprintfinalen i Val Müstair före slovenskan Anamarija Lampic som sedan flyttades ner till sjätte plats för obstruktion i finalen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Linn Svahn vann sprintfinalen i Val Müstair före slovenskan Anamarija Lampic som sedan flyttades ner till sjätte plats för obstruktion i finalen. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Linn Svahn etta och Frida Karlsson trea sedan Lampic diskats

Linn Svahn vann sprintfinalen vid Tour de Ski-starten i Val Müstair efter suverän åkning hela dagen. Där bakom imponerade också Frida Karlsson stort genom att korsa mållinjen som fyra i finalen. När tvåan i mål, slovenskan Lampic, diskades för obstruktion i finalen, så flyttades frida upp till tredje plats.
– Jag gav allt jag hade i sista stigningen och jag är glad över att få inleda året med seger, sa Svahn när hon segerintervjuades.

I finalen skapade Linn Svahn en liten lucka till Nadine Fähndrich och Anamarija Lampic innan sista utförskörningen. Fähndrich föll sedan utför och Svahn stod emot Lampic på upploppet.

– Ska jag var ärlig känner jag mig ganska lättad. Nu har jag haft en ganska tuff träningsperiod i december och jag har inte varit hundra procent självsäker i hur bra form jag är i. Jag har sett det som att jag har investerat inför kommande tävlingar. Då försökte jag rädda upp skadan nu de senaste dagarna för att komma på någorlunda placering här. Det går fort i bandy. Men det känns som jag har en helt annan grund att stå på, kommenterade Svahn segern för SportExpressen.

– Jag kan vara ärlig att med att min coach Ola (Ravald) där hemma gav mig en känga att jag har varit orolig över hur vass jag är just nu. Så nu hoppas jag att han är nöjd över att jag kan leverera även om han är orolig, fortsatte Svahn

Bakom Svan tog sig Frida Karlsson i mål som fyra. När det sedan visade sig att Lampic åkte dit för obstruktion på Fähndrich i den sista utförskörningen så blev Frida uppflyttad till tredje plats. Frida, som en av huvudfavoriterna till slutsegern i hela touren, har därmed fått en start på touren som nog hon själv knappt kunna drömma om.

– Jag vet inte om jag hade kunnat få en bättre start, sa Fira till SVT Sport.

Det såg länge ut som att den första Tour de Ski-dagen skulle höra till Maja Dahlqvist som vann prologen och sedan tog en övertygande seger i första kvartsfinalen. Men sedan tog det stopp i semifinalen där hon blev trea bakom Fähndrich och Lampic. Dahlqvist var riktigt besviken efter att inte ha tagit sig till final utan fick nöja sig med en sjundeplats.

Jonna Sundling blev tionde, Moa Lundgren elva, Emma Ribom tolva och Moa Olsson 18:e.

För Ebba Andersson slutade dagen redan efter prologen där hon blev 32:a.

– Jag gjorde det bara dåligt. Jag hoppas jag har gjort årets sämsta race. Jag måste glömma det här så fort som möjligt. Jag behöver ta med den energin till morgondagens lopp, sa Ebba till SVT Sport.

Då väntar en masstart över 10 kilometer i klassisk stil.

Resultat från sprinten finns här.

Senaste nyheterna

Johan Häggström, Oskar Svensson, William Poromaa och Jens Burman på torsdagens presskonferens inför fredagens VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Startlista VM Oberstdorf – stafett herrar torsdag

I morgon fredag är det dags för herrstafetten vid VM i Oberstdorf, Tyskland. Starten går 13.15. Sverige ställer upp med följande fyra åkare: Johan Häggström, Oskar Svensson, Jens Burman och William Po...
Svensk glädje sedan Elvira Öberg spurtat Sverige till seger på stafetten i Nove Mesto. FOTO: Philip Brem, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettsuccé för de svenska skidskyttetjejerna

Kvartetten Mona Brorsson, Hanna Öberg, Linn Persson och Elvira Öberg vann skidskyttestafetten i Nove Mesto på torsdagen. Med segern säkrade de också en totalseger i stafett-världscupen.. – Jag är så...
Norsk glädje och svensk besvikelse på samma bild efter damernas VM-stafett. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

En mardrömsstafett för Sverige

Talesättet stafett är stafett fick alla svenska längdåkningsfans känna på idag. Sverige var storfavoriter på damstafetten på VM i Oberstdorf men slutade på sjätte plats två minuter bakom segrande Norg...