www.langd.se

Linn Svahn jublar över sprintsegern inför en jublande hemmapublik i Falun. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Linn Svahn jublar över sprintsegern inför en jublande hemmapublik i Falun. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Linn Svanh spurtade till seger i Falun - Jonna Sundling trea

De svenska sprintdamerna imponerade storligen på världscupen i Falun. Allra mest Linn Svahn som spurtade hem vinterns tredje seger tätt före Natalia Nepryaeva och Jonna Sundling.
– Publiken vrålade så mycket att de förtjänade en seger, nästan så att det blev en dubbel. Jag tänkte bara att jag skulle vinna i dag, sa Svahn till SVT Sport efter triumfen.

20-åriga Svahn har slagit igenom med dunder och brak i vinter och att det skulle bli en tredje seger för vintern kände hon redan under veckan innan.

– I veckan kände jag att till helgen går jag för seger. Det var fantastiskt och jag ville så gärna vinna i dag och det var kul att även få med Jonna på pallen, sa Linn till SVT Sport.

I prologen hade Svahn åttonde tid men i kvartsfinalen vann hon säkert närmast före Heidi Weng. Seminfinalen tog hon hem lika säkert före Astrid Uhreholdt Jacobsen och Sophie Caldwell som delade andraplatsen.

I och med att det inte gick att skilja Jacobsen och Caldwell åt blev det sju åkare i finalen

– Före start såg jag Maiken bakom mig och undrade vad som hände, berättade Svahn som inte fått reda på att det skulle bli sju åkare i finalen.

Att Falla valde att ställa sig bakom henne såg hon då förstås ändå som något positivt.

Både Svahn och Jonna Sundling såg starka ut hela finalen och in på upploppet var det Sundling som kom först och Svahn låg i tredje position. Svahn spurtade starkast och tog segern en tiondel före Nepryaeva som hade en stentuff fight om andraplatsen med Sundling. I mål skiljde två hundradelar till ryskans fördel.

Nepryaeva, Svahn och Sundling på pallen. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.Nepryaeva, Svahn och Sundling på pallen. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Totalt sätt var det en mycket stark svenskdag med fem åkare till semifinal. I första se min blev prologvinnaren Johanna Hagström femma och i den andra blev kvaltvåan Anna Dyvik, som åkte i nationell grupp, sexa och kvalfemman Ebba Ribom blev där femma. För Dyvik så spökade klistret under skidorna några gånger i semin så hon en gång tappade balansen och föll mot Caldwell men snabbt var uppe igen.

Placeringsmässigt blev Hagström nia, Ribom tionde, Dyvik elva. Övriga svenskor topp 30 slutade enligt följande: Linn Sömskar (13), Maja Dahlqvist (16), Moa Lundgren (26).

Det svenska vallateamet har fått utstå mycket kritik den senaste tiden. Idag såg dock de svenska åkara ut att ha riktigt bra skidor både uppför och utför.

Officiellt resultat finns här.

Johanna Hagström var snabbast i prologen och slutade nia. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.Johanna Hagström var snabbast i prologen och slutade nia. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.
Ebba Andersson före Frida Karlsson. FOTO: Bildbyrån

Längdlandslaget redo för sommarens tredje läger tillsammans

Det har blivit en annorlunda sommar för längdlandslaget. Istället för att åka utomlands på läger har det istället blivit träningsorter hemma i Sverige och idag ansluter åkarna till Sollefteå för en o...
I vinter är Åsarna Ski Marathon ett Visma Ski Classics Challengers event. FOTO: Åsarna IK.

Åsarna Ski Marathon blir ett Visma Ski Classics Challengers event

13 februari är det dags för 13:e upplagan av Åsarna Ski Marathon. I vinter blir loppet för första gången ett Visma Ski Classics Challengers event. Det är guldglans på loppet med Thomas Wassberg som b...