Målgången i herrklassen på Alliansloppet för två år sedan. Anton Karlsson korsade mållinjen först men hade varit utanför banmarkeringarna på slutet och diskades. FOTO: Trollhättan Action Week.

Målgången i herrklassen på Alliansloppet för två år sedan. Anton Karlsson korsade mållinjen först men hade varit utanför banmarkeringarna på slutet och diskades. FOTO: Trollhättan Action Week.

Många segerkandidater på Alliansloppet

Att tippa segrare på Alliansloppet, där starten går strax före lunch idag, vågar vi oss inte på. Det är så mycket som kan hända i ett rullskidlopp med gemensam start. En sak är dock klar, det finns många segerkandidater.
Det är som Anders Aukland sa i går: ”Det här är ett lopp som kan vinnas av såväl långloppsåkare, världscupåkare som sprintspecialister.”

När vi intervjuade Anders Aukland i går så pekade han just på att Alliansloppets bana är något som kan passa olika typer av åkare. I herrklassen talar det mesta för att det blir en stor klungspurt även om flera av de starkare teamen lär försöka hitta på något tidigare under loppet.

En faktor som kan påverka utgången av loppet är att arrangören bytt rullskidor. Efter en del problem med flera rullskidor under torsdagens 15 kilometer så har Alliansloppet nu i ett sent skede bytt ut alla låneskidor till åkarna. Tävlingen kommer nu genomföras med Swenors alu-skidor med rull motstånd 3.

Vi får se vad de olika långloppsteamen kan hitta på för eventuell taktik i loppet. Här får vi också räkna in de svenska landslagsåkarna som ett stort team. Vi får se vad de kan hitta på. Kan de bädda för formstarka sprintern Marcus Grate? Vi får dock lägga in ytterligare ett frågetecken vilka åkare som verkligen kommer till start. En annan minst sagt stark spurtare, Oskar Svensson, kände sig inte pigg på sprinten i går och det verkar osäkert med ytterligare några åkare.

Formstarka är också långloppsessen Max Novak och Johannes Eklöf Team Ramudden och Emil Persson, Lager 157 Ski Team.

Fin form har också åkarna i nya svenska långloppslaget Team Eksjöhus visat. Vad kan den nordiska trion Morten Eide Pedersen, Ari Luusua och sommaren stora utropstecken Axel Jutterström hitta på?

– Morten gjorde en fantastisk Toppidrettsveka där han var fyra i totalen. Ari är tillbaka efter en skada och Axel har ju överraskat i varje lopp. Det kan går jättebra för oss men det är ju verkligen ett stort och gediget startfält. Det kommer att ryka några stavar, säger Team Eksjöhus teamchef Oskar Svärd.

– Det är så roligt att Alliansloppet kan genomföras och med så många starka åkare på start, fortsätter Svärd.

Kasper Stadaas, Team Ragde Charge, vann för två år sedan. Då var nu pensionerade Anton Karlsson, Lager 157 Ski Team, först över mållinjen men diskades för att han åkt utanför banmarkeringarna på upploppet i den stora klungspurten.

I damklassen har två åkare med sprintbakgrund vunnit loppet förut. Vi talar om Linn Sömskar, Team Eksjöhus och Hanna Falk, Lager 157 Ski Team. Duon är förstås toppkandidater nu också. Vinterns dominant i Visma Ski Classics, Lina Korsgren, Team Ramudden, har aldrig vunnit Alliansloppet. Hon kände sig inte i slag på 15-kilometersloppet i torsdags men kanske finns dagsformen där idag.

Landslagets och Piteå elits Emma Ribom har två raka segrar i Trollhättan torsdag och fredag. Kan Ribom ta en trippel i Trollhättan i år? Hennes landslagskompis, Falun Borlänge SK:s Maja Dahlqvist har en seger i Alliansloppet från 2017 och vi vet hennes spurtkapacitet. Se också upp med Lager 157 Ski Team:s norska nyförvärv Thea Krokan Murud.

– Det är hög nivå på damklassen men Linn har ju vunnit här förut och vi vet hur stark hon är på rullskidor och vad hon visat i sommar. Givetvis tror och hoppas vi att hon är med däruppe. Men vi vet att det kan hända så mycket i ett rullskidlopp. Går en stav vid fel tillfälle så har man ingen chans, säger Oskar Svärd.

Herrklassen startar 11.45 och damklassen ger sig iväg 11.55.

Startlista herrar

Startlista damer

Loppet sänds direkt enligt följande:

11:30-14:30

I Sverige: TV4 and TV4 Play

I Norge: Direktesport.no

I resten av världen: Trollhättan Action Week Facebook

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...