Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Magnus Larsson hade gärna sett fler landslagsåkare till start i Alliansloppet för att utmana långloppseliten och norska utvecklingslandslaget.
Magnus Larsson hade gärna sett fler landslagsåkare till start i Alliansloppet för att utmana långloppseliten och norska utvecklingslandslaget.

Magnus saknar en del landslagsåkare till Alliansloppet

Alliansloppet är sommarens stora svenska samling för längdåkningseliten. I stort alla världens långloppsess finns på plats år efter år - så också i år.
Men från det svenska A-landslaget kommer bara några åkare. Varför? Alliansloppet - som direktsänds på TV4 Sportkanalen - är ju sommarens största fönster att synas i.
– Jag vet ingen annan sport där man försvinner och inte syns på sju månader, säger Magnus Larsson från Alliansloppet.

Från Alliansloppets sida är man lite förvånade att inte de svenska längdåkningsstjärnorna och landslagsledningen väljer att inte synas mer på sommaren.

– Vi tänker väl lite olika, funderar Magnus Larsson.

Fyra åkare från A-landslaget finns dock i startlistan för Alliansloppets 48 kilometer lördagen den 25 augusti.

– Ja, och det är vi mycket glada för. Inte minst att vi har tre tjejer som Hanna Falk, Anna Dyvik och Jonna Sundling på plats. Dessutom komme Calle Halfvarsson tillbaka för att försöka ta en seger, berättar Larsson.

Totalt sett är det ett fantastiskt startfält på Alliansloppet med i stort sett hela världseliten på långlopp på plats. Dessutom det norska utvecklingslandslaget.

– Vi är supernöjda med startfältet totalt sett i år, säger Magnus Larsson.

– Norrmännen ser detta som att det är bästa träningen inför säsongen, med hård matchning under tävling. Att inte tävla på sommaren är som om fotbollsspelare inte skulle ha några träningsmatcher inför säsongen, säger Larsson.

Larsson funderar också en del på skillnaden mellan hur Sverige och Norge lyfter fram sin längdåkningsstjärnor sommartid.

– I Norge bygger man sina skidstjärnor som superstars. Där har man sex-sju TV-sända lopp under sommaren. Det gör förstås att det skapas ett stort intresse, att marknadsvärdet ökar för åkarna och att de därmed får lättare att få sponsorer.

– När jag har kontakt med svenska åkare så får jag ofta höra att de har svårt att få sponsorer. Som det är nu så syns åkarna i sina klubbdräkter bara vid säsongspremiären i november och vid SM.

– Jag vet ingen annan sport där man försvinner och inte syns i sju månader. I framtiden lär det bli än tuffare att få sponsorer och då måste man synas mer.

Långloppseliten håller till i team och där är synligheten på en helt annan nivå sommartid.

– Jag vill säga att båda de svenska teamen, Team Serneke och Lager 157 Ski Team, är mycket bra på att synas året om

– Det hade varit kul om fler landslagsåkare hade varit med och kämpat mot långloppseliten här på Alliansloppet. Skidsverige är inte så stort och blandningen mellan långloppsåkare och traditionella åkare gör att det blir en bra skidfest, avslutar Magnus Larsson.

Siste nyheter

logo_lvsk

Dags för SM- och tävlingspremiär i Lidköping

Efter en vår och stora delar av sommaren då tävlingsverksamheten legat nere så är det äntligen dags för officiell premiär av säsongen 2020/2021 nu på söndag 8 augusti. Under en intensiv dag blir det ...
Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...