Marcus Grate efter seger på Volkswagens cup i Östersund i vintras. Nu är Grate en del av A-landslaget inför OS-vintern. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Marcus Grate efter seger på Volkswagens cup i Östersund i vintras. Nu är Grate en del av A-landslaget inför OS-vintern. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Marcus Grate: ”Att vara med i A-laget ger extrem boost”

Marcus Grate gjorde i vintras sin VM-debut med 18:e plats på sprinten. Vinterns prestationer tog också den 24-årige IFK Umeå-åkaren till A-landslaget inför OS-vintern.
– Det har man drömt om hela karriären och nu står man här. Det ger en extrem boost, säger Marcus Grate till Längd.se.

Marcus Grate tar nu med sig erfarenheterna från VM-premiären och siktar vidare mot OS och en mer framskjuten placering på OS-sprinten i Peking. Grate har några finalplatser i teamsprint på meritlistan där andraplatsen tillsammans med Johan Häggström i Dresden 2020 är största framgången. Individuellt är största meriten en finalplats i Cogne i februari 2019 där Grate blev sexa i finalen.

Grate avslutade säsongen i vintras med SM-guld i teamsprint tillsammans med Erik Silfver och på SM-sprinten i Borås innan VM tog han silver bakom Anton Persson.

Vi tog ett snack med Grate några dagar in på det pågående landslagslägret i franska Tignes för att kolla läget inför OS-vintern.

Det är första året i A-laget. Vad betyder det för dig?
– Det känns otroligt kul att få det förtroendet. Det visar att de tror på en, säger Grate.

– Det ger mig en liten lättnad, att man har tagit sig till A-laget. Det har man drömt om hela karriären och nu står man här. Det är en extrem boost. Samtidigt ska jobbet göras hur som helst, då spelar det ingen roll om du är med i A-laget eller i någon annan grupp. Dock får man ju bättre förutsättningar i ett A-lag med ekonomi, läger och en personlig vallare. Det är mycket plus där ändå, fortsätter Grate.

Inför OS-vintern nått specifikt du jobbar med? Är det fortsatt viktigt att jobba med uthålligheten?
– Det kommer nog vara stående i min karriär. Uthålligheten måste jag jobba på hela tiden, för det är min största svaghet. Samtidigt börjar det bli en del smådetaljer som jag börjar titta på och se mer kortsiktigt på fram till OS, berättar Grate och lägger till;

– Det blir mycket fokus på skejt och växel 3. Sedan har vi några olika pass som vi försöker utforma för att vara så bra förberedda på vad som väntar på OS-sprinten.

Vad tar du med dig från VM-debuten i vintras?
–  Det är en otrolig erfarenhet att ha varit på ett VM även om det är mindre än vad man tror innan. Nu kanske det var speciellt i och med att det var en corona-säsong när det inte var någon publik. Ju större tävlingar det blir ju bättre presterar jag oftast. Jag känner mig trygg i sådana miljöer.

– Från i vintras tar jag med mig hur ska man ladda upp och pricka en formtopp för en veckas tävlingar.

OS i Peking går på hög höjd. Hur passar det dig?
– Jag har haft ganska bra dagar på höjd här i Tignes och jag har inte känt av det för mycket tidigare år heller. Jag brukar klara mig ganska bra på höjden och försöker inte heller tänka så mycket på det heller, snarare bara hålla igen på tempot lite grann under träning.

Hur är förhållandena i Tignes?
– Det är fantastiskt! Det är varmsnö på glaciären men suveräna förhållanden hut som helst. Vi har haft väldigt tur med vädret de först dagarna.

Hur lång slinga blir det på glaciären?
– Det är serpentiner på 7 kilometer och en rak sträcka tillbaka på 1 kilometer. Då det är bra.

– Kul med nytt ställe, även för tränarna. Men då får man ta det med en nypa salt att de kanske inte har stenkoll på allt.

Marcus Grate trivs på läger med landslaget i franska Tignes.Marcus Grate trivs på läger med landslaget i franska Tignes.

Hur fungerar barmarksträningen där nere?
– Vi har sprungit en del i bergen här och det är superfint. Vi har också åkt ner till dalen och åkt rullskidor.

Marcus Grate har landslagstränarna Magnus Ingesson Stefan Thomson som tränare och trivs att jobba med duon.

– Vårt samarbete fungerar fint. Man kan säga att vi klickar väldigt bra och diskuterar mycket tillsammans. De lägger inte bara upp ett program för mig, vi är väldigt delaktiga alla tre parter. Det känns bra att dom följer mig även denna säsong, avslutar Grate.

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...