Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Maria Rydqvist laddar för VM i Lahtis men har samtidgt skrivit en boken: Kvinnor, idrott och manliga ledare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist laddar för VM i Lahtis men har samtidgt skrivit en boken: Kvinnor, idrott och manliga ledare. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria Rydqvist är unik som författare och skidåkare

Maria Rydqvist är unik.
Att skriva en bok samtidigt som hon kör vidare elitkarriären och tränar för VM och världscup är imponerande.
Maria är engagerade i frågor kring jämställdhet och kvinnors förutsättningar som elitidrottare.
– När jag fick barn första gången och ramlade ur landslaget så trodde de nog inte jag skulle komma tillbaka, säger en leende Maria till Längd.se.

VM-fyran från 10 kilometer skejt i Falun 2015 meddelade i våras att hon skulle lägga ner elitkarriären. Men kärleken till längdåkningen var så stor att hon ångrade sig och nu har Maria siktet inställt mot vinterns VM i Lahtis.

Men Maria inte bara tog upp träningen, som hon egentligen aldrig la ner. Hon skrev också färdigt sin bok: Kvinnor, idrott och manliga ledare.

Boken som släpptes häromveckan tar upp många intressanta ämnen om hur det är att vara tjej inom idrotten. Vilket inte alltid är en dans på rosor.

Hur har boken mottagits?
– Det blev mycket uppmärksamhet i media direkt. Men det är väl lite tidigt att säga vad läsarna tycker än. Det är inte så många som hunnit läsa hela boken, säger Maria när Längd.se träffar henne i Fryksås fäbod ett par veckor före säsongsstarten.

Maria hade då precis tränat en vecka i Idre med landslaget och därefter blev det några träningspass i Grönklitt intill Fryksås där Älvdalsboende Maria har ett hus i fäboden. Grönklitt, precis som Idre, har bjudit på toppenförhållanden tidigt i november och det är förstås perfket när säsongpreimären i Bruksvallarna står för dörren. Just i detta nu är Maria där med övriga landslagsåkare och laddar för premiären. En premiär som inte oroar Maria särskilt mycket.

– Hela sommaren gick träningen väldigt bra.  Sen var det dåligt under september med förkylning. Därefter har det blivit bättre igen men jag tror det kommer ta lite tid innan formen kommer, säger Rydqvist.

– Men det långt kvar till VM jag är inte stressad inför premiären i Bruksvallarna. Det är stor skillnad mot jag när jag var yngre. Då var man mer nervös inför en premiär. Nu är jag inte inte så brydd, säger Maria med ett stort leende.

rydan_skidor.jpg
Maria är avslappnad inför säsongpremiären i Bruksvallarna. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Men nu var det ju inte vinterns skidåkning det här skulle handla om utan Marias bok: Kvinnor, idrott och manliga ledare.

– Boken innehåller många olika ämnen och frågor. Innehållet är en blandning av biografi, fakta och diskussionsfrågor, berättar Maria och fortsätter:

– Jag har gjort 42 egna intervjuer så det är inte bara mina ord i boken.

När bestämde du dig för att skriva boken?
– Jag har funderat i flera år att jag ska göra det. Men tänkte att jag skulle göra det efter min karriär. Men sen när jag blev gravid tänkte jag att jag skulle börja. De här frågorna är ju aktuella nu - så jag ville inte vänta. Jag tänkte att det skulle ta ett år och skriva men det tog två och ett halvt.

– Men det var bra att det tog tid. Jag fick sätta mig in i många frågor. Det var som att skriva tio uppsatser.

Alla ämnen i boken hade inte Maria klart för sig när hon började skriva.

– Biten med jämställdhet kom mer på slutet, berättar hon.

I alla år i landslaget har Maria bara upplevt manliga ledare. När hon kikade på hur det såg ut i de andra skidgrenarna så visade det sig att det var 51 manliga ledare och 0 kvinnliga.

Vad har ni tjejer i landslaget sagt till varandra kring det här?
– Vi har varit vana vid det och som aktiv funderar man kanske inte så mycket på vad det har för betydelse när man är mitt uppe i det. Hur det kan påverka.

Ett viktigt ämne Maria tar upp i boken är vad som händer när man som landslagsaktiv blir gravid. Då får man kämpa sig tillbaka utan sportsligt eller ekonomisk support.

– Man står helt utan stöd och får ta ansvar själv. Man borde ju ha stöd hela tiden om man har ambitionen att tävla på samma nivå igen, säger Maria.

– När jag fick barn första gången och ramlade ur landslaget så trodde de nog inte jag skulle komma tillbaka. Idag är det lite ändrat synsätt kring det här.

För Maria var Anna Carin Zidek (Olofsson) som var en en stor förebild när det gällde att komma tillbaka.

Man brukar ju prata om att de elitidrottare som fått barn blir än bättre när de kommer tillbaka. Men det här tror Maria är en myt.

– Jag har inte blivit fysiskt bättre än jag var innan men jag kom jag tillbaka snabbt i förhållande till den träningen jag hunnit lägga. Det känns som jag bibehöll en bra nivå trots lite träning.

En annan sak Maria tar upp är varför längdåkningen fortfarande har olika distanser för herrar och damer.

– Det är ju stor skillnad på att åka 30 eller 50 kilometer. Det skulle vara andra tjejer som skulle kunna komma fram och visa sig bättre på en längre distans. Statusen att vinna herrarnas femmil är också högre än att vinna damernas tremil, säger Maria.

Inom löpning är det ju sedan många år samma distanser för herrar och damer. Här ser man också att det är fler damer som tävlar på längre distanser. I Sverige är det 24 procent damer som springer maraton. I USA är siffran nästan 50 procent. I Vasaloppet är det däremot sju gånger fler män än kvinnor som åker.

– I skidåkning har vi vallningen kan upplevas svår och vara en manlig värld. Det är också ganska buffligt i spåret på Vasaloppet, funderar Maria.

Något som Rydqvist funderat många gånger på när det gäller tävlingsdistansen på världscupen är när man på grund av snöbrist kortat ner herrtävlingen från 30 till 15 kilometer. Då har man också kortat ner damernas istället för att låta de också åka 15 kilometer.

Samtidigt som Maria under sin skidkarriär märkt av många ojämnlika saker så har också mycket hänt.

– När jag var liten så ansågs landslagstjejerna så dåliga att de inte ens var värda att satsa på. Idag är det nästan lika självklart för kvinnliga idrottare att bli världsstjärnor som manliga.

Inte minst de svenska skidtjejerna med Charlotte Kalla och Stina Nilsson i spetsen har ju levererat på senare år. Levererat har också Maria själv gjort.

Sommaren 2010 fick hon och sambon Bengt Leandersson första dottern Wilda. Ett halvår senare blev Maria sexa på jaktstarten vid VM i Holmenkollen. 2013 föddes andra dottern Charlize. På VM i Falun 2015 tog Maria silver med Sverige i stafetten och blev fyra på 10 kilometer skejt.

rydan_wilda_465.jpg
Maria möter dotterns Wilda efter VM-silvret i stafett i Falun 2015. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Maria var bara 1,7 sekunder från bronset i Falun. Bronset som togs av den stora skrällen Caitlin Gregg, USA, som startade som nummer tre i startfältet innan snön började vräka ner. Det var bara segrande Charlotte Kalla, tvåan Jessica Diggins och Maria från det seedade fältet som tog sig in i toppen på resultatlistan i det loppet.

Hur kändes det att vara så nära pallen?
– Det var blandade känslor. Jag tänkte på att det var nära och att det hade varit stort att ta medalj. Men mest är jag tacksam för att det gick så bra. Det var ju så nära att jag inte hade fått uppleva VM i Falun alls.

Maria var som bekant reserv till VM-laget och kallades in tätt inpå tävlingarna när Anna Haag insjuknat.

Nu har den 33-åriga småländskan Maria ett nytt VM i sikte. Lahtis väntar i månadsskiftet februari-mars. Masstarten över 30 kilometer går i fri stil näst sista tävlingsdagen, lördag 4 mars. Det borde passa skejt-specilisten Rydqvist.

Vill du följa Maria framfart i vinter kan du bland annat göra det via hennes flitigt uppdaterade hemsida:  mariarydqvist.se

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...