Starten på Årefjällsloppet med herrsegraren Markus Jönsson (195) längst fram och damsegraren Evelina Bångman (702) längst till vänster i bild. FOTO: Lars Rönnols.

Starten på Årefjällsloppet med herrsegraren Markus Jönsson (195) längst fram och damsegraren Evelina Bångman (702) längst till vänster i bild. FOTO: Lars Rönnols.

Markus Jönsson och Evelina Bångman vann Årefjällsloppet

Det blev soloseger i både herr- och damklassen på Årefjällsloppet.
Markus Jönsson, Tranemo IF, vann med över tre minuter före Rikard Tynell.
Evelina Bångman, Offerdals SK/Team Mäenpää överaskade med att vinna nära sju minuter före Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren.
Uppdaterad text.

Årefjällsloppet startade som en del av Ski Classics men i år är loppet inte längre en deltävling i långloppsserien. Därmed var loppet klart tunnare på elitåkare i år.

Förutsättningarna i år var en ny bansträckning där de flesta höjdmeterna plockades från 20 till 50 kilometer. Det var hård motvind på fjället och igenfrusna spår.

Det är hur som helst ett fint vårlopp och så också i år. På långa banan över 55, 6 kilometer solovann Markus Jönsson tre minuter och 17 sekunder före Rikard Tynell, Grycksbo IF OK/Team Tynell. Trea blev norrmannen Jonas Austad, när sju minuter efter Jönsson.

I en damklass tunn på elitåkare var förstås Vasaloppsvinnaren Lina Korsgren storfavorit. Men det stoppade inte Evelina Bångman från att vinna hela sex minuter och 57 sekunder före Lina.

Vi har fått en rapport från Jan Östlund som åkte intill Evelina och Lina under loppet. I mål var han ungefär mitt emellan de två.

Jan berättar att Lina och hennes sambo Gustaf Berglund åkte loppet med fäste.

– Jag åkte med dom och såg hur Lina slet. Både hon och Gustav var slitna på fjället. Evelina gick på blanka vilket var klar fördel. Hon gick dessutom i rygg på Tommie Lindblom över fjället. Lina försökte haka på men orkade inte med sämre skidor, berättar Jan och fortsätter;

– Evelina ska ha all cred för sin insats. Lina hade sämre skidor och kanske skulle ha stakat för att vinna loppet.

Markus Jönsson solo mot målet i Edsåsdalen. FOTO: Lars Rönnols.
Markus Jönsson solo mot målet i Edsåsdalen. FOTO: Lars Rönnols.

Rikard Tynell var lika ensam mot målet som tvåa. FOTO: Lars Rönnols.
Rikard Tynell var lika ensam mot målet som tvåa. FOTO: Lars Rönnols.

Komplett resultat finns här.

 

Senaste nyheterna

Elias Andersson, Hanna Abrahamsson, Filip Rosjö, Hilda Löf och Simon Jonsson bildar ett nytt Pro Team i Visma Ski Classics - Ski Team Göhlins. FOTO: Kent Malm, Hestra Gloves.

Ski Team Göhlins – småländsk uppstickare med unga åkare

I vinter får vi se ett helt nytt ungt och fräscht svenskt långloppsteam i Visma Ski Classics. Laget heter Ski Team Göhlins och består av fem unga lovande småländska skidåkare. – Åkarna ser potentiale...
På lördag 30 oktober öppnar Trysil 6,5 kilometer längdspår med sparad snö från förra vintern. FOTO: Jonas Sjögren.

På lördag startar längdskidsäsongen i Trysil

Trysil öppnar 6,5 kilometer längdspår på lördag och i år återkommer de stora träningsgrupperna och klubbarna efter coronaåret som satte stopp för den typen av samlingar, berättar man i ett pressmeddel...
Runar Skaug Mathisen är en norsk profil i Visma Ski Classics som i vinter representerar svenska Lager 157 Ski Team. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Runar om tuff svensk träning

Norska långloppsåkaren Runar Skaug Mathisen förbereder sig för sin första säsong i svenska Lager 157 Ski Team. Vi tog ett snack med den ståtlige norrmannen i samband med teamets läger på Hallandsåsen...