Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Martin Johansson gillar den hårdare konkurrens på herrsidan i landslaget inför VM-vintern. IFK Mora-åkaren har fått en bra start på träningsåret och har precis kört tester med landslaget i Östersund. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.
Martin Johansson gillar den hårdare konkurrens på herrsidan i landslaget inför VM-vintern. IFK Mora-åkaren har fått en bra start på träningsåret och har precis kört tester med landslaget i Östersund. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Martin gillar den hårdare konkurrensen

I vintras saknades flera av de bästa herråkarna i landslaget. Nu är de tillbaka i laget och det är blir hårdare konkurrens om platserna till vinterns VM i Lahtis.
Men det är något som IFK Moras Martin Johansson gillar.
– Det är bra! Ska man hålla på så ska man försöka sikta mot toppen, fastslår Martin.

Johan Olsson och Daniel Richardsson stod utanför landslaget i vintras och hade långlopp i fokus. Calle Halfvarsson stördes hela vintern av sjukdomar och även Marcus Hellner missade mycket av vinterns tävlande på grund av sjukdom, även om han kom tillbaka och avslutade säsongen starkt.

Nu är hela kvartetten tillbaka i leken inför VM-vintern. Men den hårdare konkurrensen är inte något som skrämmer Martin Johansson. Snarare tvärt om.

– Det är bra! Det är alltid bra när det är konkurrens. Det är rutinerade åkare som man kan lära av. Det känns otroligt inspirerande, säger Martin och fortsätter:

– Ska man hålla på så ska man försöka sikta mot toppen, fastslår han.

IFK Mora-åkaren öppnade säsongen bra i Bruksvallarna och åkte sedan strålande vid världscuppremiären i Ruka i slutet på november. Med sin femteplats på 10 kilometer skejt visade han att han kan hänga med de allra bästa.

Martin startade tidigt med nummer 2 och hade bra tempo från start och höll också tempot nästan hela vägen. Vid passeringen vid 8,1 kilometer var han fortfarande tvåa, åtta sekunder bakom Martin Johnsrud Sundby. I mål var Martin femma 14,6 sekunder efter Sundby.

Det var endast en ytterst välmeriterade trio bestående av Alex Harvey, Dario Cologna och Anders Glöersen som precis smet förbi Martin med några få sekunder på slutkilometrarna i det loppet.

int_ruka_martin.jpg
Här intervjuas  Martin i SVT efter sitt stora internationella genombrott, femteplatsen i Ruka i november 2015. FOTO: SVT:s sändning.

Men sedan blev säsongen inte alls i paritet med resultatet i Ruka, även om säsongsavslutning blev ett lyft med lite bättre resultat.

Längd.se träffade Martin för ett kort snack när han mellanlandade i Mora på väg från Östersund till bostaden i Oslo. I veckan har landslaget haft tester i Östersund och även kört tre gemensamma träningspass.

– Alla var med utom Johan (Olsson) och Viktor (Thorn). Vi körde diverse tester, några nya som vi inte kört förut.

Hur kändes testerna?
– För att vara den här tiden på året så kändes det riktigt bra, säger Martin.

– Jag tycker jag fått till ett bra upplägg på hemmaplan nu med regelbunden teknikuppföljning. Det känns också väldigt bra med det nya tränarteamet i landslaget, fortsätter Johansson.

Det som är nytt på hemmaplan, som alltså är Oslo där Martin nu bott i många år, är att han kommer att ta hjälp av en tränare som heter Audun Svartdal.

– Jag känner att jag behöver få kontinuitet i teknikuppföljningen för att förhoppningsvis kunna utvecklas. För mig är det viktigt att kunna bli bättre tekniskt. Det gäller alla delmoment. Det känns väldigt bra att han någonting på plats där som jag tror på. Svartdal hjälper flera av norrmännen, bland annat Sundby. Så han verkar ha bra koll, säger Martin med ett leende.

I vintras startade du säsongen rikitgt bra men vad hände sen?
– Det var en otroligt bra inledning på säsongen för min del. Sen blev jag sjuk och föll ur form. Jag försökte hitta tillbaka till den och slet på men…

– … det lossnade ju lite på slutet på säsongen i alla fall.

Martin var bland annat 14:e man på 15 kilometer skejt under Kanada-touren som avslutade världscupsäsongen.

– Förhoppningsvis har man lärt sig lite av det som var i vintras. Det handlar om att försöka fortsätta utvecklas och ha lite lugn och ro, säger den förre VM-medaljören i orientering.

Martin som nu fokuserat fullt ut på längdåkning sedan 2010. Under VM-stafetten i orientering 2009 skadade han sig allvarligt då han spetsades av en gren i låret då han var i ledningen för Sverige på slutsträckan.

I januari 2010 gjorde han sedan debut i världscupen i längdåkning med en 14:e plats i Otepää.

Har du följt debatten stakning och att FIS vill införa zoner där stakning blir förbjuden?
– Jag har haft hektiska dagar för egen del och inte följt det så mycket. Men generellt skulle jag säga att det är bättre att se till att förutsättningarna och banorna finns så att det blir bra skidåkning. Inte lägga massa begränsningar, avslutar Martin.

 

Siste nyheter

tommy_pod

Podcast med Tommy Höglund

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast, Livigno2Levi, intervjuas Vasaloppets sportchef Tommy Höglund. Podden finns på Spotify och där du hittar poddar.