Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Martin Johansson avslutar satsningen efter en lång och händelserik elitkarriär i flera idrotter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Martin Johansson avslutar satsningen efter en lång och händelserik elitkarriär i flera idrotter. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Martin Johansson lägger ner elitkarriären

IFK Moras och landslagets Martin Johansson har beslutat sig för att avsluta sin elitkarriär. En karriär som fick ett fint slut med SM-bronset på femmilen i Umeå i söndags.

31-årige Martin meddelar att han inte har motivation att fortsätta sin satsning.

Martin Johansson är orienteraren, med två VM-brons i sprint, som klarade konststycket att också bli landslagsman och VM-åkare i längdåkning.

Konditionsfenomenet Martin tog VM-brons i sprintorientering både 2007 och 2008. 2009 var han i ledningen på VM-stafetten i orientering när han skadades allvarligt då han spetsades av en gren. Efter skadan svängde Martin över fokus på längdåkning där han redan gjort fina resultat.

 

I januari 2010 gjorde han debut vid världscupen i Otepää. Han blev då 14:e man på 15 kilometer klassisk stil. Något oväntat då han varit känd som klart bäst på skejt. 

 

Martin var svensk VM-åkare både i Falun 2015 och i Lahtis i vinter. Det blev en 19:e plats på VM-femmilen i Lahtis där han länge var med i tätklungan.

 

Bästa placeringen i världscupen är femteplatsen i Ruka i november 2015 där Martin var femma på 10 kilometer fristil 14 sekunder bakom Martin Johnsrud Sundby och med trion Alex Harvey, Dario Cologna och Anders Glöersen några få sekunder före sig.

 

Förutom orientering och längdåkning har Martin varit känd som en mycket stark löpare. Häromåret var han andre svensk på Göteborgsvarvet med tiden 1.07. Han har tagit brons på nordiska mästerskapen i terränglöpning som junior och har också ett JVM-silver i stafett i skidorientering.

 

Så här skriver Martin själv idag på sin hemsida och Facebook-sida om sitt beslut att avsluta elitkarriären:

 

"Hej Skidvänner!

 

I lördags var det SM 5-mil i Umeå i strålande sol och fantastisk fint även om det var aningen tungfört =) där lyckades jag knipa ett brons. Det blev det sista loppet för säsongen och även i elitkarriären.

 

Jag har känt att motivationen inte är helt på topp för en ny säsong. Har gjort det jag förmått i ganska många år nu för att åka fortast möjligt på skidor och innan det i skogen med orientering.

 

Jag känner, att om jag ska ha någon möjlighet att fortsätta utvecklas, måste motivationen vara 

med helt från början när en ny träningssäsong drar igång. Motivationen måste finnas där till fullo för att orka göra det arbete som ska till för att kunna åka fortare. Tyvärr har jag inte den.

 

Jag vill rikta mitt varmaste tack till alla er som har stöttat och ställt upp för mig genom åren. Alla 

personer i klubb och i landslag, både aktiva och ledare. Ett fantastiskt engagemang och en gemenskap som har genererat många vänner genom åren.

 

Det har varit fantastiskt kul att få haft möjligheten att både orientera och åka skidor på elitnivå. Det har varit ett privilegium!

 

Ett stort tack till alla som ställt upp som gjort min satsning möjlig.

 

Nu blir det (förhoppningsvis) en civil karriär som tar vid och jag kommer framöver att söka jobb som byggingenjör. Men jag kommer nog att hålla igång, om än på en kanske lite mer moderat nivå.

 

Over and out
/Martin
"

Senaste nyheterna

Alexander Bolshunov har haft tandpromblem och opererats i käken två gånger. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Ny operation för Bolshunov

Alexander Bolshunov har ingen perfekt uppladdning inför OS-vintern. Den ryska stjärnan måste göra en andra operation i munnen på grund av en infektion i tandköttet. Hans tränare, Yuri Borodavko, rapp...
Stina Nilsson är tillbaka i träning efter sin ljumskskada meddelar hennes skyttetränare Jean-Marc Chabloz. FOTO: Håkan Blidberg/Svenska skidskytteförbundet.

Stina Nilsson tillbaka i träning efter ljumskskada

Stina Nilsson missade den rekordtidiga skidskyttetävlingen i Mora häromveckan. Detta efter att hon halkat sträckt ljumsken under ett träningspass. Nu är hon dock är tillbaka i full träning efter halk...