Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Max Novak är under utredning sedan han satsat pengar Bruksvallsloppet trots att han själv var deltagare. Något som inte är tillåtet. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Max Novak är under utredning sedan han satsat pengar Bruksvallsloppet trots att han själv var deltagare. Något som inte är tillåtet. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Max Novak under utredning

Max Novak, Offerdals SK och långloppsåkare för Team Ramudden kom i fokus av två anledningar i fredags. Han vann den svenska säsongspremiären i Bruksvallarna före Willam Poromaa.
Samtidigt hade Novak satsade pengar på Poromaa som segrare. Det är inte tillåtet att spela på ett lopp där man själv deltar. I och med detta misstänks Novak för otillåten vadhållning.

Max Novak kommenterade efter loppet att han inte kunde spela på sig själv eftersom han inte fanns med som alternativ.

– Jag kunde inte spela på mig själv. Det är en passning till spelbolagen, kommenterade Novak för Sportbladet efter loppet.

Det är inte tillåtet att spela i en tävling man själv deltar i och därför misstänks nu Novak för otillåten vadhållning. Ärendet ligger hos Svenska skidförbundet.

– Vi har ingen disciplinnämnd ännu så då blir det att den här frågan går till styrelsen, säger Svenska skidförbundets ordförande Karin Mattson till Östersundsposten.

– Det ska inte ta tid när det gäller denna typ av frågor. Det är viktigt att man hanterar det skyndsamt. Vi jobbar med det nu och det har konstaterats att det här en situation vi inte varit i förut. Vi kommer att titta på om vi behöver skapa en disciplinnämnd eller liknande instans. Det behovet har inte riktigt funnits förut men ska vi titta framåt så vore det bra att ha en sådan här gång, säger Mattson vidare.

Ett beslut i ärendet väntar inom den närmaste tiden. För Max Novak vore det förstås riktigt tråkigt om han skulle åka på en avstängning lagom till att Visma Ski Classics drar igång två veckor efter nyår.

– Det ska inte ta så hemskt många veckor utan det ska vara skyndsamt, säger Mattson om ett kommande beslut.

Mattson säger också till Östersundsposten att Information kring den här typen av frågor ska bli bättre  i framtiden.

– Vi jobbar med att informera aktiva och ledare. Det är olyckligt att det här hände. Max får ta lärdom av det men vi måste också göra det. Det här får vi ta som en lärdom så att vi kan informera bättre framöver och förtydliga vad som gäller.

Senaste nyheterna

startlistbild_eld

Startlistor Engadin La Diagonela

Lördag morgon är det dags för en efterlängtad start på Visma Ski Classics säsong XI. Du ser loppet på kanal 9 där Roberto Vacchi och Oskar Svärd kommenterar. Sändningen startar 08.00. Startlistor finn...
Sebastian Samuelsson förde upp Sverige från elfte till sjunde plats på stafetten i Oberhof. FOTO: Jasmin Walter, Gepa Pictures/Bildbyrån.

Stafettseger till Frankrike – Sverige sjua

Martin Ponsiluoma bommade bort Sveriges chanser till en framskjuten placering på stafetten i Oberhof. Sebastian Samuelsson avancerade dock från elfte till sjunde plats på slutsträckna. Frankrike vann...