Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Moa Lundgren och Gustaf Berglund tilldelades Mora-Nisse stipendiet i Hemusgården, Mora på torsdagskvällen. Moa var med via Skype och Gustaf var på plats.
Moa Lundgren och Gustaf Berglund tilldelades Mora-Nisse stipendiet i Hemusgården, Mora på torsdagskvällen. Moa var med via Skype och Gustaf var på plats.

Mora-Nisse-stipendiet till Gustaf Berglund och Moa Lundgren

På torsdagskvällen tilldelades Gustaf Berglund, IFK Mora SK och Moa Lundgren, IFK Umeå Mora-Nisse-stipendiet.
De får 11000 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Stipendieutdelningen skedde i Hemusgården vid Mora skidstadion på torsdagskvällen. Gustaf Berglund fanns på plats och Mora Lundgren var med via Skype från hemstaden Umeå.

Det var en glad duo som gladdes åt både utmärkelsen och pengarna. De fick båda stora applåder av ett stort gäng ungdomar från IFK Mora skidklubb som deltog på prisutdelningen innan sin egen träning på torsdagskvällen.

Ungdomarna fick ställa en del frågor och både Gustaf och Moa kunde berätta om hur den under uppväxten provat och varit aktiva i många olika idrotter innan de valde att satsa fullt ut på skidåkningen.

Både Gustaf och Moa är nu två av Sveriges mest lovande talanger och ingår bägge i utvecklingslandslaget för åkare mellan 19-23 år.

Bägge gör i vinter sin första säsong som seniorer och det blir spännande att se deras framfart. Moa har redan visat upp sig med den äran på seniorsidan som den vassa sprinter hon är. I vintras tog hon ju också JVM-guld på just sprint.

Gustaf var i vintras bäste junior vid SM på 15 kilometer med sin 14:e plats. På JVM imponerade han genom att som ende startande staka 10-kilometersloppet. Det slutade med en fin 18:e plats som andre svensk.

Bägge två studerar nu parallellt med sin fortsatta elitsatsning. Moa läser till läkare på halvfart i Umeå och Gustaf pluggar till byggnadsingenjör i Borlänge men bor i Falun.

Det är styrelsen för Mora-Nisses Jubileumsfond har utsett Gustaf Berglund, Mora och Moa Lundgren, Umeå till mottagare av Mora-Nisse stipendium för år 2018. De får 11000 kronor vardera i stipendium för sin fortsatta satsning mot elitkarriär inom längdskidåkningen.

Motiveringarna lyder:

Gustaf Berglund, IFK Mora SK

”Ensam på Upplandsslätten 13 år gammal togs de första stavtagen som tävlingsåkare. I skuggan av de bästa jobbade Gustaf Berglund på med sans och balans år efter år. Skidglädjen var bränslet. Och att han ville bli bäst. I Vasaloppsstaden Mora kom lyftet på skidgymnasiet. Nu ropar Gustaf ur spår till de flesta. Dubbla JSM-guld i Hallby och JVM-deltagande i Goms, Schweiz i vintras är drömmar som blivit sanna. Verkligheten är nu att den lilla grabben från Sigtuna blivit stor och utvecklats till en elitåkare av blå-gul klass. Framtiden är din, Gustaf!”

Moa Lundgren, IFK Umeå
”Boll, puck, slalom eller längdåkning. Allsidiga idrottsbegåvningen Moa Lundgren behärskar det mesta. Lyckligtvis blev längdåkning sporten nummer ett för henne i den klassiska skidstaden Umeå. Allsidigheten imponerar både i och utanför skidspåret. En lagspelare och individualist som vet att både ge till gruppen och ta för sig själv på träningar och tävlingar. JVM-guldet i sprint i vintras var toppen på en strålande säsong i skidspåren. Lägg därtill ett kliv från skidgymnasiet till universitet och läkarstudier på halvtid. Moas kombination elitidrott och studier på högsta nivå är värd all respekt. Det kräver något alldeles extra.”

Stipendiet instiftades i samband med Mora-Nisses 65-årsdag 1982 och fonden har till syfte att stödja unga skidtalanger i åldrarna 17–20 år i Sverige.

Under åren har följande skidjuniorer belönats med stipendiet:

1989: Cathrine Engman, Timrå
Anders Nordanbro, Hulån
Tony Forsman, Kvarnsveden
Håkan Nordbäck, Mora
1990: John Wikman, Borås
1991: Mathias Fredriksson, Borås
1992: Karin Säterkvist, Falun
1993: Thobias Fredriksson, Häggenås
1994: Marika Engström, Mora
1995: Isabell Andersson, Mora
Glenn Olsson, Östmark
1996: Sandra Gerhardsson, Borås
Fredrik Östberg, Norberg
1997: Lotta Ekberg, Mora
1998: Jenny Olsson, Fagersta
Anna-Karin Strömstedt, Vansbro
1999: Mattias Almgren, Mora
Lina Andersson, Malmberget
2000: Mariana Handler, Åsarna
2001: Johan Höök, Åsarna
2002: Maria Rydqvist, Stockvik
2003: Julia Limby, Mora
2004: Ida Ingmarsdotter, Myrsjö-Oviken
2005: Eva Svensson, Mora
2006: Charlotte Kalla, Tärendö
2007: Adam Johansson, Rättvik
2008: Calle Halfvarsson, Mora
2009: Lisa Larsen, Sundbyberg
2010: Hanna Brodin, Falun
2011: Maria Nordström, Gävle
Daniel Svensson, Mora
Gustav Eriksson, Borlänge
2012: Julia Jansson, Månkarbo
Stina Nilsson, Malung
2013: Julia Svan, Vansbro
Rasmus Hörnfeldt, Strömsund
2014: Jonna Sundling, Umeå
Jens Burman, Åsarna
2015: Ebba Andersson, Sollefteå
Oskar Svensson, Falun
2016: Jenny Solin, Sollefteå
Viktor Thorn, Ulricehamn
2017: Frida Karlsson, Sollefteå
Eric Rosjö, Hallby
2018: Moa Lundgren, Umeå
Gustaf Berglund, Mora

 

Siste nyheter

Linn Svahn är på plats med landslaget i Torsby och förbereder sig för VM-vintern. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Linn Svahn vet vad som krävs för att lyckas på VM

Linn Svahn slog längdskidvärlden med storm förra vintern. Några dagar före sin 20-årdag tog hon sin första världscupsseger på sprinten i Davos och när säsongen hastigt tog slut i början på mars hade ...
Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...