Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lasse Jonsson är sammankallande för nationella gruppen till Skandinaviska cupen. FOTO: erikwickstrom.se.

Lasse Jonsson är sammankallande för nationella gruppen till Skandinaviska cupen. FOTO: erikwickstrom.se.

Nationell grupp på Skandinaviska cupen

På självaste Luciahelgen, 11-13 december, inleds Skandinaviska cupen i finska Vuokatti. I sedvanlig ordning tar landslaget ut en trupp bestående av ca 5 + 5 damer och herrar.
Utöver dessa åkare kommer Svenska skidförbundet i år att erbjuda service för den så kallade nationella gruppen. Lasse Jonsson är sammankallande för dessa och det är av stort värde att föreningarna hjälps åt att skicka vallare och ledare så vi kan erbjuda bra service vid tävlingarna.

Skandinaviska cupen består i vinter av tre tävlingshelger. Efter Voukatti fortsätter cupen i Östersund i januari och avslutas i estniska Ottepää i mars. Dessutom tas ett antal nationella åkare ut till världscuptävlingarna i Stockholm och Falun i februari.

Det kan vara dyrt för en klubb att skicka både åkare och ledare till dessa tävlingar, då det är klubben själv som står för kostnaderna. För att underlätta för åkare att kunna delta i internationella tävlingar, utan att stöttningen runt omkring ska bli för avgörande, har svenska elitklubbar samordnat sig på Skandinaviska cupen de senaste åren. Tanken är att samarbetet ska fortsätta även i vinter.

– Samarbetet innebär att fler åkare får chansen att skaffa sig internationell erfarenhet och möjlighet att mäta sig mot de bästa. Vi hjälper exempelvis till med bokning av boende och med vallning. Vi kan hantera upp till 20 aktiva i gruppen, berättar Lasse Jonsson, som ansvarar för samordningen av gruppen.

I samband med tävlingarna i Vuokatti kommer cirka sex vallare att vara på plats för att ta hand om de 20 åkarna. Respektive klubb får står för alla kostnader för sina aktiva och ledare. Mer information om anmälan och kostnader till Voukatti hittar du här.

På världscuptävlingar har det arrangerande landet rätt att anmäla en nationell grupp utöver de 6 damer och 6 herrar som ingår i landslagstruppen. För Sveriges del innebär det att Svenska Skidförbundet tar ut 10 extra damer och 10 extra herrar som får tävla i Stockholm och Falun.
Även då står klubbarna själva för kostnaderna för resa och boende.

– Vi tar ut den nationella gruppen till världscuptävlingarna efter SM-tävlingarna i Piteå, säger Tobias Långberg, ansvarig för Svenska Skidförbundets utvecklingslag.
Mer information om kommande tävlingar för den nationella gruppen kommer senare i vinter.

Vinterns tävlingar för den nationella gruppen
Skandinavisk cup

11-13 december – Voukatti, Finland
8-10 januari – Östersund, Sverige
11-13 mars – Ottepää, Estland
Världscuptävlingar
12 februari – Stockholm (sprint)
14-15 februari – Falun (distans)

 

Senaste nyheterna