Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emma Ribom tog en solklar seger på 15-kilometersloppet i Trollhättan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Emma Ribom tog en solklar seger på 15-kilometersloppet i Trollhättan. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nervös Ribom vann överlägset

Emma Riboms landslagskompisar hade på känn att Ribom skulle bli att räkna med på 15-kilometersloppet i Trollhättan. Det gjorde Emma nervös.
Men Piteå elit-åkaren hanterade den nervositeten perfekt och vann halvminuten före Hanna Falk, Lager 157 Ski Team och ytterligare en halvminut före Britta Johansson Norgren från samma team.
– Jag är väldigt glad över mitt genomförande, säger Emma Ribom.

Längd.se frågade några av landslagets åkare vem de trodde skulle vinna damklassen idag och trion Calle Halfvarsson, Ebba Andersson och William Poromma tippade alla Emma Ribom som segraren.

– De var ju rätt ute men jag blev lagom nervös när jag såg det där när låg i sängen och laddade upp innan start. Då tänkte jag att jag att jag inte ville ha något favoritskap.

Men nervositet kan vara bra också!
– Ja, lagom nervös brukar vara perfekt för mig och det visade det ju sig vara även idag.

Den 23-åriga Kalixtjejen dominerade verkligen loppet. Det stod tidigt klart att hon skulle vinna när ingen annan som kunde följa i Riboms höga tempo.

– Ja, det blev ganska stora skillnader till slut. Jag kände mig stark och det är en utmanande bana med väldigt lite vila och det gäller att hitta ett lugnt driv i stakningen och det lyckades jag verkligen med idag. Jag är väldigt glad över mitt genomförande, berättar Ribom.

Men vad säger du om de stora marginalerna?
– Det är inget som jag tänker på så. Det är många viktiga månader kvar till säsongsstart. Samtidigt är ju det här ett otroligt fint kvitto på att jag gjort bra saker i sommar och tagit steg framåt. Det tar jag verkligen med mig in mot hösten.

Ribom kommer fortsätta att känna på formen i Trollhättan med att åka sprinten på fredag och Alliansloppet på lördag.

– Jag har inte så bra vibbar från när jag åkte långlopp i Vålådalen i våras. Då var det otroligt tufft så jag går in med lite låga förväntningar inför loppet på lördag.

Hanna Falk styrde om siktet från sprint till långlopp efter den senaste vintern. Dagens lopp var första tävlingen sedan träningen bytt fokus.

– Jag är jättenöjd, det kändes bra och det var ju väldigt länge sedan jag mätte mig mot någon. Jag har tränat mycket själv. Det här var ett bra kvitto, säger Falk och berömmer segraren;

– Ribom imponerade verkligen men jag har ju vetat innan att hon är stark på stakning

Ribom åkte upp Falk en halvminut och sen pressade de varandra stenhårt över mållinjen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Ribom åkte upp Falk en halvminut och sen pressade de varandra stenhårt över mållinjen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Britta Johansson Norgren brukar inte vara den som glänser på rullskidtävlingar om man jämför med hur hon presterar vintertid. Nu var hon i och för sig minuten bakom Ribom och halvminuten efter Falk men före de andra landslagstjejerna.

– Det här var riktigt bra för att vara på rullskidor. Jag var i och för sig långt efter Emma och Hanna men innan loppet tänkte jag att är jag hyfsat med och topp tio så är jag nöjd, berättar Johansson Norgren och fortsätter;

– Första varvet var lite halvdåligt men sedan kändes det som jag kunde ligga på bra.

Gav det en bra känsla inför lördagen?
– Det här var lite positivt. Jag brukar ha svårt att hänga med där, säger Johansson Norgren.

Fyra, ynka två tiondelar bakom Britta, blev Johanna Hagström, Ulricehamns IF, och bara några få sekunder bakom henne följde två svenska framtidshopp från Falun Borlänge SK; Moa Hansson och Louise Lindström. Duon slog Ebba Andersson med sex respektive sju sekunder. Elva sekunder bakom Ebba följde slovenska sprintstjärnan Anamarija Lampic.

Liveresultat finns här.

Hanna Falk, Emma Ribom, Britta Johansson Norgren, Johanna Hagström, Moa Hansson och Louise Lindström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Hanna Falk, Emma Ribom, Britta Johansson Norgren, Johanna Hagström, Moa Hansson och Louise Lindström. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...