Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Klas Nilsson vann 7-mila 4,5 sekunder före teamkompisen Niklas Henriksson. FOTO: 7-mila. 
Klas Nilsson vann 7-mila 4,5 sekunder före teamkompisen Niklas Henriksson. FOTO: 7-mila.

Nilsson spurtade ner Henriksson på 7-mila

Klas Nilsson, Skellefteå XC Club/Team Igne var starkast när det kom till avgörande på slutkilometerna av 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors. Teamkompisen Niklas Henriksson, med klubbadress I19 IF, fick ge sig med 4,5 sekunder.
– I en spurt har jag ett mentalt övertag på Niklas, säger Klas.
Sofia Lindberg, Robertsfors IK, solovann damklassen i ensamt majestät.

7-mila är ett riktigt klassiskt långlopp. Loppet startade redan 1964 och de första fem åren hette segraren Assar Rönnlund.

En intressant notering är att många Vasaloppsvinnare också vunnit 7-mila, ofta samma år som de vunnit Vasaloppet. Eller var säga som följande samling åkare: Pauli Siitonen, Matti Kuosko, Örjan Blomqvist, Bengt Hassis, Anders Blomqvist, Hans Persson, Jan Ottosson, Sven-Erik Danielsson, Håkan Westin, Staffan Larsson och Jörgen Brink.

Klas Nilsson vann 2015 och tog nu sin andra seger. Kanske en bra indikation för Klas inför Vasaloppet. Nilsson som åkt starkt på Ski Classics i vinter.

På årets upplaga av loppet var Nilsson på hugget direkt från start.

– Vi åkte på från start och var snabbt bara fyra åkare. Redan efter 10 kilometer fick jag en lucka när jag tryckte på en del. Jag såg att Niklas var nära och lät han komma ikapp, berättar Klas och fortsätter;

– Vi två växeldrog sen fram till Loberget efter tre mil där jag gick på. Fick en lucka och hade cirka 30 sekunder som mest efter berget.  

Henriksson gav sig dock inte.

– Jag såg efter att tag att Niklas tagit in lite och han anslöt med 25 kilometer kvar.

– Vi höll bra tempo hela vägen in och kändes skönt få övertag in mot sista kilometer där jag snabbt fick en lucka när jag tryckte på.

– Vi har tränat hela sommaren ihop i teamet så vi känner varandra väldigt bra. Jag vet att Niklas är väldigt stark men i en spurt har jag ett mentalt övertag, berättar Klas.

Bakom tätduon blev det stora luckor. Björn Rydvall, Lycksele IF och också i Team Igne, blev trea snudd på åtta minuter efter tätduon. Fyra blev Martin Rosvall, Lycksele IF och femma Johan Lövgren, Vännäs SK och Team Igne. De var runt nio respektive elva minuter bakom.

Robersfors IK:s Sofia Lindberg gjorde ett starkt SM i Sundsvall med en tionde och en elfteplacering på distansloppen. Nu vann hon 7-mila i helt ensamt majestät med en dryg kvarts marginal till Josefina Vikberg, Lycksele IF.

Resultat från 7-mila finns här.

 

Siste nyheter

Stomprogrammet för rullskidor 2020 har blivit uppdaterat. FOTO: Längd.se.

Uppdaterat stomprogram rullskidor 2020

På grund av att världscupens tävlingsprogram för 2020 har uppdaterats så ändras stomprogrammet för rullskidor. Stomprogrammet innehåller de största rullskidstävlingarna i landet samt datum för världsc...
Podcasten Lagom Kondition med Niklas Bergh och Vasaloppscoachen Erik Wickström har Max Novak som gäst i senaste avsnittet. FOTO: Lagom Kondition.

Max Novak berättar om sin träning

I vintras slog Max Novak igenom med dunder och brak i Visma Ski Classics. I veckans avsnitt av podcasten Lagom Kondition berättar han om träningen som fick honom att etablera sig i långloppseliten.