Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Medaljtrion på SM 30 kilometer: Jens Burman, Åsarna IK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Medaljtrion på SM 30 kilometer: Jens Burman, Åsarna IK, Marcus Hellner, Gällivare Skidallians och Daniel Rickardsson, Hudiksvalls IF. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Nionde raka guldet för Marcus Hellner

Marcus Hellner tog en imponerande nionde raka SM-seger på 30 kilometer.
Hellner avgjorde loppet inne på stadion när han spurtade ifrån Jens Burman.
– Det är roligt att ha varit med så många gånger och få lyckas, kommenterade Marcus för SVT Sport.

Det blev tidigt hög fart i loppet när Daniel Rickardsson höll i taktpinnen. Många fick släppa tidigt. Bland annat en av förhandsfavoriterna Calle Halfvarsson. Calle ska ändå ha en eloge för att inte bryta loppet. Han åkte in som 52:a nära elva och en halv minut efter Hellner.

Halvvägs i loppet var det fem åkare i tätklungan: Rickardsson, Hellner, Burman samt Petter Engdahl och Karl-Johan Westberg. Westberg fick ge sig några kilometer senare men Engdahl hängde fortsatt med.

Östersundsåkaren Engdahl, som gjorde en så stark landslagsdebut på femmilen i Holmenkollen häromveckan, fick sen släppa två gånger men kunde ansluta in till värvningarna i stadion.

På sista varvet fick han dock ge sig och utgången om medaljerna blev som väntat. Hellner spurtade hem guldet före Burman. Rickardsson fick ge sig med trötta ben i sista backen på stadion och tog bronset.

– Jag fick kriga rejält för att hänga med men det räckte för att ta hem det. Tempot malde ner en men jag försökte åka avslappnat för att ladda för avslutningen. Det hade varit annorlunda om Calle (Halfvarsson) varit med men han släppte tidigt. Det var ingen superdag men vi alla var ganska trötta, berättade Hellner.

Marcus tog alltså nionde SM-gulde i rad på 30 kilometer. De åtta tidigare har kommit på skiathlon. Nu gick tävlingen som rent skejtlopp.

Jens Burman har haft en säsong som inte blivit som han hoppats. Idag blev det silver men inte heller nu kändes det riktigt bra för Åsarnaåkaren.

– Jag kände att jag inte hade toppformen men det blev bättre på slutet. När det ska bli längre hårdkörningar orkar jag inte riktigt. Jag visste att det skulle avgöras i sista backen och ta rygg och gjorde så gott jag kunde, kommenterade Burman loppet.

Jens berättade för SVT att allt för tuff träning i somras kan vara en anledning till att formen inte infunnit sig i vinter.

– Man kan kanske säga att jag var lite för seriös i somras. Jag kände mig sliten på de tuffa passen. Jag kanske måste ha lite mer is i magen och köra lite mer distans i sommar, funderade Jens.

Skidskytten Sebastian Samuelsson var en snackis innan start men det blev en tung dag för ”Sebbe”. Han åkte i mål som 41:a. Då var det en annan skidskytt som imponerade betydligt mer. Förre längdåkaren Tiio Söderhielm spurtade in som sjua.

Kul att se var de juniorer som åkte starkt på tremilen. William Poromaa, Åsarna, Fredrik Andersson, Sollefteå, Eric Rosjö, IF Hallby och Leo Johansson, Skillingaryd. De åkte in som 16:e, 18,e, 21:a och 26:a.

Kul också att se förre landslagsåkaren Fredrik Jonsson, Hudiksvall, så högt upp som 28:a. Fredrik som brottats med hälsoproblem i flera år nu men inte gett upp.

Komplett resultatlista finns här.

 

Senaste nyheterna