Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En norsk idé är att skrota landslagen i världscupen och låta sponsrade lag ersätta. Då skulle det här bli en ovanlig bild. FOTO: Svenska skidförbundet.

En norsk idé är att skrota landslagen i världscupen och låta sponsrade lag ersätta. Då skulle det här bli en ovanlig bild. FOTO: Svenska skidförbundet.

Norsk idé – skrota landslagen

I en krönika i norska Adressavisen har Uno X-chefen Vegar Kulset presenterat tankar om hur man ska kunna utveckla längdskidåkningen - för att ”rädda sporten”. Kulsets förslag är att låta sponsrade lag ersätta landslagen i världscupen, precis som inom cykelsporten.
”En talangfull åkare från en liten skidnation kommer få mycket bättre förutsättningar än i dag för att hävda sig och skapa intresse i hemlandet”, skriver han i sin krönika.

Till norska VG säger Kulset så här:
– Cykel är en mycket större sport. Längdskidornas mest lyckade nysatsning är Tour de Ski, som är helt inspirerad av cyklingen. Och jag menar att det är flera saker med cykelsportens utveckling som borde vara intressanta för skidåkningen att reflektera över. Tour de France kördes förresten med landslag fram till 1962, så cykelsporten har också utvecklats.

VG har talat med Johannes Hösflot Kläbo som ser positivt på förslaget. Här behöver man dock ha i åtanke att Kläbo är sponsrad av Uno X.

– Jag tycker att Vegars tankar är spännande. Det är viktigt att vi diskuterar olika lösningar och innovationer inom sporten. Längdskidåkningen behöver förnyelse och vi måste hela tiden vara öppna för nya idéer. Tanken med privata lag, som i cykelsporten, är spännande. Men man ska kanske inte nödvändigtvis kopiera allt från dem heller. säger Kläbo.

SportExpressen har pratat med Mathias Fredriksson som också han är positivt inställd till en förändring i världscupen men ser både både för- och nackdelar med förslaget.

– Jag tycker oftast att allt nytt är spännande. Jag är absolut inte främmande för det här. Vi har ju redan ett system med sponsrade team inom långloppen till exempel, så det är ju inte helt nytt, säger Fredriksson till SportExpressen.

– Tanken att få till en större geografisk spridning är jättebra. Sedan tror jag att förslaget på kort sikt skulle innebära en ännu större norsk dominans på herrsidan i och med att flera norrmän skulle få vara med och tävla. På lång sikt skulle det nog kunna ge effekt med fler konkurrenskraftiga åkare från fler länder, säger Fredriksson vidare.

Mathias Fredriksson flaggar också för några frågetecken kring förslaget:
–. Alla företag och team måste komma överens med de olika skidförbunden för de olika lagen kommer ju bara intressera sig för sig själva. Det är väldigt viktigt att vi inte glömmer bort förbundens roll i att rekrytera nya åkare, utbilda tränare och så vidare. Någon måste fortsatt värna om barn och unga, så att vi har skidåkare om 20 år också.

Petter Soleng Skinstad är norska TV 2:s längdåkningsexpert men är också åkare i långloppslaget Team Coop. Skinstad är skeptisk till förslaget.

– Om du tar utgångspunkt i FIS rankningssystem så är cirka 50 procent av de bäst rankade herråkarna i både sprint och distans från Norge eller Ryssland. Med ett världscupfält som består av 100 åkare är det rimligt att anta att nästan 50 av dessa skulle ha ett norskt eller ryskt pass. Hur det kommer att bidra till att öka längdskidåkningens popularitet i andra länder är jag osäker på, säger Skinstad till VG.

Norge tog 15 av 24 individuella medaljer vid VM i Oberstdorf. Rysslands Alexsander Bolshunov var den enda icke-norrman som tog individuell medalj.

Senaste nyheterna

Linn Svahn är inte med på landslagets läger i Frankrike. Det är fortfarande axelskadan som spökar. FOTO: Bildbyrån - GEPA PICTURES/Philipp Brem.

Svahns axelskada spökar fortfarande

Linn Svahn skadade axeln vid ett fall på världscupen i Ulricehamns i vintras. Skadan som förstörde VM för Svahn har fortsatt varit ett problem under våren. På grund av detta är inte Svahn med på land...
VM-fyran i sprint, Johanna Hagström, har haft en Covid- 19-infektion och är inte med på landslaget läger i Frankrike. FOTO: Carl Sandin/Bildbyrån.

Covid- 19 stoppade Hagström från landslagsläger

Johanna Hagström finns inte på plats i franska Tignes där A-landslaget och Team Bauhaus nu tränar på hög höjd inför OS-vintern. Ulricehamnsåkaren Hagström har haft en Covid- 19-infektion, har tillfri...
Värnamorullen satsar stort och vill locka såväl elit som motionärer och ungdomar. FOTO: Värnamorullen.

Värnamorullen lockar eliten med bra prispengar

Femte upplagan av rullskidtävlingen Värnamorullen går av stapeln lördag 4 september. För första gången är loppet en Visma Ski Classics Challengers. Loppet vill etablera sig och satsar på att bli en s...