Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
En jublande glad Simen Hegstad Krüger grejade OS-guld trots en krasch i starten. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.
En jublande glad Simen Hegstad Krüger grejade OS-guld trots en krasch i starten. FOTO: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån.

Norsk utklassning på skitahlonloppet i OS

Simen Hegstad Krüger tog guldet på OS-skitathlonloppet trots krasch och stavbrott i inledningen på loppet. En fantastiskt prestation.
Krüger ryckte ifrån fältet på sista varvet och soloåkte till guld. Där bakom gick Martin Johnsrud Sundby och Hans Christer Holund ifrån övrig fältet och grejade en helnorsk pall.
Marcus Hellner blev bäste svensk på tolfte plats.

Iivo Niskanen grillade fältet hårt under klassiska delen och många fick släppa. Däribland Calle Halfvarsson som sen bröt loppet under skejtdelen.

På skejtdelen var Daniel Rickardsson och Marcus Hellner med i tätklungan. Daniel sågs längst fram några gånger medans Hellner hela tiden sladdade. Det var stundtals avvaktande åkning och tätklungan växte i antal.

Krüger kraschade rejält på väg ut från start och bröt staven. Han var sedan helt sist ut från stadion. Han jobbade sig ikapp på ett imponerande sätt. Fristil är den 24-åriga norrmannen från Oslo-klubben Lyn starkaste stil och det visade han verkligen när han ryckte ifrån övriga fältet med cirka 4 kilometer kvar av loppet.

Där bakom låg du Musgrave, Harvey och Cologna men ingen kunde följa. När Krüger hade lucka så kunde sen Sundby och Holund gå ifrån övriga och fixa den helnorska pallen.

Fyra blev ryssen Spitsov som också var med i ”Krüger-kraschen” vid starten. Femma och sexa blev två av förhandsfavoriterna Manificat och Cologna.

När det drog ihop sig så räckte inte svenskarna till. Marcus Hellner fick nöja sig med tolfte plats.

– Det var tungt. Jag var helt förstörd på klassiska delen. Det var bättre på skejten men blev tungt på tredje varvet, kommenterade Hellner för Kanal 5.

– Det var en rättvist tävling. Det är bara att gratulera Norge till bra lopp, fortsatte Hellner.

Rickardsson som var uppe tät sent i loppet föll tillbaka på slutet och blev 14:e.

– Det var ett speciellt lopp där Niskanen drog hårt på klassiska. Jag hade en inte alltför bra dag. På skejten kändes det bättre men på slutet fick jag släppa. Det här var inte så bra som jag hoppats, sa Rickardsson.

Jens Burman krigade hela tiden i andraklungan och avslutade bra med att åka in som 17:e drygt tio sekunder bakom Rickardsson.

Calle Halfvarsson bröt loppet på skejtdelen.

– Han hade ingen kraft eller ork i dag, och vill inte slita ut sig. Han vill i stället ladda om för sprinten på tisdag, meddelade landslagets presschef Katarina Medveczky till SVT Sport i ett pressmeddelande.

Resultat finns här.

 

Siste nyheter

Det blir säkerligen flera tuffa intervaller på rullskidbanan i Torsby framöver, precis som under senaste lägret. FOTO: Lukas Johansson/Svenska skidförbundet.

Längdlandslaget stannar i Sverige i höst

En fin vecka i Torsby är genomförd, där A-landslaget och Team BAUHAUS fått fin träning i både löparskorna, i skidtunneln och på rullskidorna uppför Torsbys alla fina höjder. Fler dagar i Torsby kommer...
Oskar Svensson ser fram emot vintern och VM i Oberstdorf. Den klassiska sprintbanan passar honom som hand i handske. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Nu är Oskar Svensson på rätt spår igen

Oskar Svensson är en av de mest lovande svenska längdåkarna. De 24-årige Falun Borlänge-åkaren spåddes en lysande framtid efter sitt JVM-silver i sprint 2014 men sedan har inte allt gått på räls. Glö...