Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Stian Hoelgaard har börjat förberedelserna för Visma Ski Classics säsong XII i sitt nya svenska lag, Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Stian Hoelgaard har börjat förberedelserna för Visma Ski Classics säsong XII i sitt nya svenska lag, Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Norske Hoelgaard trivs i sitt svenska lag

Stian Hoelgaard är en av de stora profilerna i Visma Ski Classics. Dock ännu utan seger i Pro Touren.
Nu förbereder sig den ödmjuke norrmannen för att för första gången få kliva högst upp på pallen i ett Visma Ski Classics-lopp i sitt nya långloppslag – svenska Team Curira. 
– Det har varit mycket positivt att lära känna mina nya svenska lagkamrater. Alla är väldigt trevliga och jag ser redan fram emot nästa läger, säger 29-årige Stian Hoelgaard till Längd.se.

Stian Hoelgaard är Vasaloppspecialisten som var på på pallen fem år i rad mellan 2016-2020 och 2020 snubblade nära att vinna när Petter Eliassen passerade honom strax före mållinjen.

I vintras blev inte Vasaloppet någon succé för Hoelgaard, han slutade 38:a, men säsongsfinalen Årefjällsloppet räddade upp säsongen då han spurtade in som tvåa efter Andreas Nygaard.

Strax efter säsongsavslutningen stod det klart att Hoelgaard skulle lämna norska Team Koteng och snart visade det sig att det var svenska Team Curira som fångat in norrmannen.

Hoelgaard har tolv pallplatser i Visma Ski Classics Pro Tour (den första var tredjeplatsen på Marcialonga 2016) men saknar fortfarande att få kliva högst upp på pallen. Kanske lyckas han med kommande vinter i sitt nya svenska lag.

Vi träffar Stian Hoelgaard under Team Curiras träningsläger vid Halmstad golfarena några dagar efter rullskidloppet Båstad – Mölle (där Hoelgaard vann efter en kamp mot IK Sterns Alfred Buskqvist).

Hur har det varit att komma till Sverige och träna med nya lagkompisar?
– Det har varit väldigt bra. En ny plats och nya människor, så det har varit spännande dagar. Veckan har gått fort, säger Hoelgaard och fortsätter;

– Vi har tränat hårt och samtidigt lärt känna varandra bra i teamet. En succé kan man säga. Det har varit mycket positivt att lära känna mina svenska lagkamrater. Alla är väldigt trevliga och jag ser redan fram emot nästa läger.

Stian Hoelgaard, till höger, bredvid Gabriel Thorn och tillsammans med övriga åkare i Team Curira på läger i Halmstad. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.Stian Hoelgaard, till höger, bredvid Gabriel Thorn och tillsammans med övriga åkare i Team Curira på läger i Halmstad. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Är det något som är annorlunda jämfört med ett träningsläger i Norge?
– Det är väl språket då, säger Stian och skrattar.

– Upplägget är ganska likt som jag är van vid.

Hur kändes att dra på sig en nummerlapp igen på Båstad – Mölle?
– Det kändes att man inte riktigt var förberedd för tävling. Samtidigt är det bra att dunka i gång. Årefjällsloppet (27 mars) var ju senast man åkte riktigt hårt och länge. Så det var ganska brutalt i värmen. Det hade dock varit nästan omöjligt att köra ett något motsvarande som träningspass ensam. Det är betydligt lättare med nummerlapp och motståndare runt sig.

Loppet gick på rullskidor med motstånd 3. Vad tycker du om det?
– Jag tycker det är bra. På vintern är det ju stor variation på förhållandena under loppen. Ibland är det hög fart och ibland går det lite trögare. Så det är bra att variera lite motståndet under rullskidlopp också.

Vad säger du om att träna i Halmstadstrakten?
– Det var väldigt bra omgivningar att träna på här vid Halmstad golfarena. Det finns ju oändligt med fina vägar att träna på. Det har varit toppen.

Team Curira 21/22:
Stian Hoelgaard
Klas Nilsson
Gabriel Thorn
Alfred Nilsson
Hanna Lodin
Saga Nilsson

Johan Kask, teamchef
Emma Dahlgren, tränare

Senaste nyheterna