Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Friska norska längdåkare har medicinerats med astmamedicin senaste 25 åren skriver norska tidningen VG idag.

Friska norska längdåkare har medicinerats med astmamedicin senaste 25 åren skriver norska tidningen VG idag.

Norskt astmaprojekt har pågått sedan 90-talet

SVT Sport skriver på fredagseftermiddagen att de nu avslöjas att man medicinerat friska norska längdåkare de senaste 25 åren.
Bakom forskningsprojektet står bland annat det norska skidförbundet.

För norska tidningen VG berättar professorn i medicin vid Oslos universitet, Stein A Evensen, att man fick in en ansökan 2011 om att ge 25 fullt friska skidåkare och skidskyttar astmamedicin. I ansökan stod det att man arbetat så i 20 år.

Trots flera etiska invändningar fick projektet ändå klartecken.

Enligt ledningen var inte projektet till för att förbättra prestationen. Det avfärdar dock professor Evensen.

– Man gör detta för att förbättra prestationen, det råder inget tvivel om det. Man behöver inte vara astmaexpert för att reagera på att fullt friska människor ska använda den typen av preparat, säger han till VG.

Läs SVT Sport:s artikel här.

Läs artikel på VG här.

Senaste nyheterna

I morgon fortsätter skidskyttevärldscupen med sprinttävlingar i Kontiolahti, Finland. Nu laddar de svenska skidskyttarna om. FOTO: Svenska skidskytteförbundet.

Succéskidskyttarna laddar om för omgång två i Finland

Världscupen i skidskytte fortsätter med tävlingar i Kontiolahti ytterligare en omgång och samtliga åkare ur den svenska truppen stannar kvar för att tävla vidare. – Jag är väldigt nöjd med den starte...
Johannes Hösflot Kläbo och Emil Iversen står över resterade världscuptävlingar under 2020. FOTO: Vegard Wivestad Grött/Bildbyrån.

Kläbo och Iversen åker inte mer världscup det här året

Både Johannes Hösflot Kläbo Emil Iversen meddelar på måndagen att de inte kommer att åka några fler världscuptävlingar den här sidan nyåret. – Jag känner att skidåkning och tävlingar inte är särskilt...