Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I nuläget har Petter Northug FIS-statusen ”Not Allowed” och får inte starta i till exempel Vasaloppet eller Birken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

I nuläget har Petter Northug FIS-statusen ”Not Allowed” och får inte starta i till exempel Vasaloppet eller Birken. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Northug får inte starta i Vasaloppet utan giltig FIS-licens

Petter Northug kommer inte få ställa upp i Vasaloppet utan en giltig FIS-licens. Vår systersajt Langrenn.com har forskat i vad som gäller när en tidigare toppåkare, som Northug, vill tävla igen efter att ha avslutat karriären och deras FIS-status är ”Not Allowed”.

Reglerna är tydliga för åkare som har avslutat karriären men senare vill återvända till sporten för att slåss i toppen. Men hur är det om Northug vill åka Vasaloppet eller Birkebeinerrennet som motionär, utan någon form av resultatmål? Är det relevant vilka ambitioner åkaren  har i ett lopp?

När utövare som står på den vistelserapporteringslistan, antingen nationellt eller internationellt, meddelar att de slutar, tas de bort från listan över utövare som måste rapportera till WADA och kan kontaktas för dopningskontroll när som helst. I det internationella skidförbundet FIS får idrottarna då statusen "Not Allowed" och kan inte delta i tävlingar.

Skulle längdåkare som formellt har anmält sig vilja tävla igen måste de rapportera till FIS och den nationella antidopningsbyrån. Om de slutar när de är på WADA-listan över utövare måste de åter rapportera information till ADAM:s rapporteringsdatabas och vara tillgängliga för dopningskontroll i minst sex månader innan FIS tar bort statusen "Not Allowed". Först då kan de delta i tävlingar som finns på nationella och/eller internationella tävlingsprogram, inklusive lopp i Visma Ski Classics.

Vad betyder det när FIS ger löparstatus som "Not Allowed"?
– Det betyder att åkaren inte kan tävla förrän det internationella skidförbundet låser upp deras FIS-kod igen, säger Asgeir Moberg som är arrangemangsansvarig på Norges skidförbundet till Langrenn.com.

Vad är det som gör att vissa åkare - men inte alla - får statusen "Not Allowed" när de avslutar elitkarriären?
– Internationella skidförbundet har inte definierat alla aktiva åkare så att de nekas start när de slutar. Det är endast de absolut bästa toppidrottarna som är i den situationen, de som är skyldiga att rapportera till FIS eller Antidoping Norge. De får den statusen när de kryssar bort sig i formuläret att de inte längre kommer att delta i tävlingar, informerar Moberg till Langrenn.com.

Samtidigt påpekar Moberg att väldigt många aktiva inte anmäler sig och bockar av att de formellt slutar. Det innebär att de fortfarande kan delta i vissa tävlingar om de vill, men att de också kan nås av dopningsjägare.

– De flesta tar obehaget att bli kontaktade av dopingjägare, för väldigt ofta vill de åka stafetten på norska mästerskapen eller några tävlingar även om de har slutat med sin  heltidssatsning, säger Moberg.

Enligt bestämmelserna i FIS kan en aktiv också ges statusen "Not Allowed" om de har brutit mot förbundets regler eller om de har blivit avstängda på grund av dopning.

Northug-fallet
Enligt FIS avslutade Petter Northug formellt karriären i december 2018. Det innebär att Petter Northug meddelade till FIS och Antidoping Norge att han inte längre ville tävla. Marit Björgen gjorde detsamma efter säsongen 2017/2018. Båda fick då FIS -status "Not Allowed" det vill säga startförbud.

Det var därför Marit Bjørgen inte fick åka Marcialonga i vintras. Hennes 6-månaders rapporteringsperiod innebar att hon inte var redo att tävla förrän i slutet av februari. Björgen kunde som bekant sedan åka Vasaloppet den 7 mars där hon blev tvåa.

Märkligt nog tävlade Petter Northug i Marcialonga 2020. Han blev då 99:a, men placeringen är oväsentlig: i teorin borde Northug inte ha fått tävla i Marcialonga. Northug har också deltagit i flera nationella och internationella rullskidlopp i sommar och i höst, bland annat Blinkfestivalen, Toppidrettsveka och Alliansloppet.

Vasaloppet bekräftar att de följer bestämmelserna i FIS, och att åkare med statusen "Not Allowed"  inte får delta, oavsett vilka ambitioner de kan ha när det gäller resultat.

– En åkare måste vara tillgänglig för testning i sex månader innan de kan tävla. Du måste därför aktivera din FIS -kod och sedan vänta i sex månader innan du kan åka Vasaloppet, säger Camilla Sandy från Vasaloppet till Langrenn.com.

Samma sak gäller för Birkebeinerrennet.

– Vi följer Antidoping Norges regler på alla områden. Vi har inga egna regler för detta, säger Birkens sportchef Sølvi Amundsen Aas till Langrenn.com.

Senaste nyheterna

Johannes Hösflot Kläbo utan Viaplays logotyp på tävlingsdräkten vid värlscupen i Ruka, Finland i helgen. FOTO: Tomi Hänninen/Bildbyrån.

Kläbo i konflikt med norska förbundet

Den norska fixstjärnan Johannes Hösflot Kläbo hotar med att stå över helgens världscuptävlingar på hemmaplan i Lillehammar. Det handlar om att Kläbo inte vill ha Viaplays logotyp på det norska landsl...
Krista Pärmäkoski missar kommande helgs världscuptävlingar i Lillehammer på grund av en förkylning. FOTO: Petri Ikävalko.

Pärmäkoski missar världscupen i Lillehammer

Krista Pärmäkoski meddelar på sitt eget Instagramkonto att hon inte kommer till start vid världscuptävlingarna i Lillehammer kommande helg. En lätt förkylning gör att hon inte tar chansen att starta s...