Max Novak i mål som suverän segrare av Klarälvsloppet. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.

Max Novak i mål som suverän segrare av Klarälvsloppet. FOTO: Tony Welam/Klarälvsloppet.

Novak gjorde det igen

Max Novak, Team Ramudden, tog femte raka segern på rullskidor när han vann nio mil långa Klarälvsloppet på söndagen.
Med en mil kvar gjorde Novak ett distinkt ryck och ingen kunde följa. Norrmannen Simen Engebretsen Nordli kunde ansluta men på slutet var Novak starkast.
– Jag trodde de skulle sluta att släppa iväg mig så här, säger Novak till Längd.se.

När en mil återstod av loppet och täten varit ute i två timmar och 55 minuter så kom Max Novaks avgörande ryck. Stian Hoelgaard, Team Curira, försökte ta rygg men klarade det inte.  Simen Engebretsen Nordli, Team Næringsbanken, kunde dock sedan ansluta till Novak men ingen annan bland förföljarna.

Var det så här du hade tänkt dig att avgöra loppet Max?
– Ja, det var faktiskt exakt det jag sa till Gustaf (teamchef Korsgren). Att jag skulle sticka på åkern där med tio kvar.

– Jag trodde de skulle sluta att släppa iväg mig så här… jag vet inte hur de tänkte.

Det var ett distinkt ryck!
– Jo, jag försökte spara kraft så mycket som möjligt innan rycket.

– Vi hamnade lite snett med teamet innan. Den första utbrytningen jagade Herman (Paus) och Johannes (Eklöf) ikapp. Det var viktigt men direkt efter gick en annan utbrytning med bland annat Hoelgaard och den var vi inte med på heller och den fick jag ta och dra ikapp. Efter det var jag lite halvnojig att det skulle bli för hårt för mig, berättar Novak.

Men att Team Ramudden-åkaren hade krafter kvar när rycket kom kunde vi se. Men sedan fick han sällskap av Nordli.

Hur gick tankarna när Nordli anslöt?
– Jag kollade inte tillbaka förrän han var ikapp. Jag trodde det var Nygaard men det var ju Nordli. Det var riktigt starkt av honom. Vi växeldrog men jag fick lite lucka på honom när det var lite kurvor på slutet. Jag drog längre förningar så jag var väl lite starkare.

Nu tar du en veckas semester?
– Ja, det har jag väl förtjänat. Jag tänkte jag skulle ta mig iväg och kolla på stockholmsderbyt (AIK-Djurgården).

Sedan blir det omstart på träningen?
– Ja, sedan blir det Båstad en vecka och två veckor Gran Canaria på det och sen är det vinter, avslutar Novak.

Dagens tvåa, Simen Engebretsen Nordli, var glad över sin insats och prestation.

Det blev en fin andraplats bakom sommarens rullskidkung Novak!
– Ja, jag kunde ju inte förstöra han svit, säger Nordli och skrattar.

Det var bara du som kunde gå ifatt Novak efter hans ryck!
– Jag kände mig pigg och hade ju varit uppe och försökt några gånger. Det passar mig bra när det är hög fart och svag motbacke och jag lyckades gå ifatt honom även om det tog en stund. Jag kunde först ligga bakom lite och sedan växeldrog vi men han var otroligt stark på slutet.

Då siktar du på pallen i Visma Ski Classics till vintern nu då?
– Ja, det måste jag göra.

I kampen om tredjeplatsen, en halvminut bakom Novak, var det Andreas Nygaard, Team Ragde Charge som var starkast.

– Det här är speciellt lopp. Det händer alltid lite stavbrott (som drabbade Nygaard själv vid andra spurtpriset) och det är lättare att ligga bakom i klungan. Det är ett fin lopp… men speciellt. Det var en bra dag på jobbet för min del men dessvärre var det två som var före mig, säger Nygaard och fortsätter;

– Jag tar med mig att jag hade en bra kropp och en bra känsla på slutet av loppet.

När Novak stack, vad gjorde du då?
– Det är ju bara två som kan gå i bredd och när Hoelgaard inte kunde följa honom så låg jag i tolfteposition. Jag tänkte först att vi kanske klarar att gå ifatt. Jag trodde att de andra hade lite mer krafter än vad de hade.

– Jag borde gått efter själv egentligen. Ibland gamblar man lite men Max var otroligt stark och det är kul att åkare som är offensiva får betalt för det. Det gillar jag. Jag hoppas han får en fin säsong till vintern också.

Strax bakom spurtade Petter Northug in som femma och överraskade många. Andre svensk blev Klas Nilsson, Team Curira som tionde man. Marcus Johansson, Lager 157 Ski Team blev tolva, Johannes Eklöf, Team Ramudden 13:e, Robert Brundin, Karlslund 18:e och Jonathan Hedbys, Team Synfjell 19:e.

Resultat finns här: https://www.vismaskiclassics.com/livecenter/klaralvsloppet/

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...