Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak tog en soloseger på rullskid-SM på 40 kilometer på söndagen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Max Novak tog en soloseger på rullskid-SM på 40 kilometer på söndagen. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Novak soloåkte till SM-guld

Rullskid-SM på 40 kilometer klassisk stil i Tanum slutade med segrar för Max Novak, Offerdals SK/Team Ramudden och Linnea Johansson, Linköpings SK, i seniorklasserna. – Jag hade en bra känsla i dag och kul med första SM-guldet, säger Novak till Längd.se.

Herrklassen hade samlat flera vassa åkare till start men den här dagen var det Max Novak som dominerade.

– Jag provade ett första ryck efter 12 kilometer för att känna på de andra. Jag fick en lucka men eftersom jag inte fick med mig någon annan och det var motvind så väntade jag in de andra.

– Jag provade några fler ryck på andra varvet och fick alltid lucka. Med det i åtanke vore det dumt att vänta till spurten för att avgöra tävlingen. Där kan alltid något hända med en stav eller så. Med 8 kilometer kvar så ryckte jag igen och kunde sedan soloåka till seger. Kul med första SM-tecknet, berättar Novak.

Team Ramudden-åkaren har två tuffa träningsmånader bakom sig i juni och juli men nu är det rullskidtävlingar varje helg ett tag. Nästa veckoslut väntar Toppidrettsveka i Norge och sedan Alliansloppet i Trollhättan och därefter nya Östersunds Rullskidlopp.

– I dag hade jag en bra känsla hela loppet. Det var kul, säger Novak.

Halvminuten bakom Max Novak var det tätt i kampen mellan silver och brons. Marcus Johansson, Ulricehamns IF/Lager 157 Ski Team knep silvret precis före Erik Silfver, IFK Umeå/Team ES Endurance. Precis där bakom följde Gabriel Strid, IFK Mora SK/Team Nordic Jobs Worldvide och Alfred Buskqvist, IK Stern som fyra och femma. Johannes Eklöf, IF Hallby SOK/Team Ramudden blev sexa, en minut och 44 sekunder efter Novak.

I damklassen var det ganska tunt med åkare till start men starkast för dagen var Linnea Johansson, Linköpings SK, som tog guldet 13 sekunder för Elin McCallan Stockholms RK. Oliva Hansson, Karlslunds IF, tog bronset drygt fyra och en halv minut bakom Johansson.

I juniorklasserna gick guldmedaljerna, precis om i fristilsloppet i går, till Anton Grahn, IFK Mora SK och Mira Göransson, Äspereds IF.

Göransson vann guldet dryga minuten före Linda Louise Köld Johansson, Rehns BK. Bronset till Tindra Wilhelmsson, Lidköpings VSK. Grahn hade en stentuff kamp om guldet när han vann sekunden före Malte Jutterdal, Vreta Skid & MK.

Resultat:

Seniorer damer och herrar

Juniorer damer och herrar

Samtliga resultat från SM-tävlingarna finns här

Senaste nyheterna

Gustav Eriksson tog segern på 15 kilometer i Bruksvallarna efter diskningen av Johannes Eklöf. FOTO: Adam Karls Johansson.

Gustav Eriksson – vinnare efter diskningen av Eklöf

Snabbast i mål var Johannes Eklöf men eftersom han medvetet bröt mot teknikzonerna och stakade blev det istället IFK Mora SK-seger på 15 kilometer vid Sverigecupen i Bruksvallarna. Gustav Eriksson är ...
Hanna Öberg avslutade starkt och förde Sverige till tredje plats på stafetten i Östersund. FOTO: Maxim Thore/Bildbyrån.

Sverige spurtade ner Norge igen

Hanna Öberg spurtade ner Marte Olsbu Röiseland och fixade en tredjeplats till Sverige på världscupstafetten i Östersund. Sveriges andra spurtvinst mot Norge idag. Moa Olsson spurtade ju ner Fossesholm...
Johannes Eklöf var snabbast på dagens klassiska lopp i Bruksvallarna men diskades. Han stakade genom teknikzonerna. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Styrkebesked för diskad Eklöf

Långloppsåkaren Johannes Eklöf stakade fort och hade snabbaste tid i Bruksvallarna klassiska lopp i Sverigecupen på söndagen. Men någon vinst blev det inte för Hallby-sonen som medvetet stakade i tek...