Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Max Novak är avstängd en månad men klar för att tävla när Visma Ski Classics startar 14 december. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Max Novak är avstängd en månad men klar för att tävla när Visma Ski Classics startar 14 december. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Novak: “Synd att jag inte får träna ungdomarna nu”

På onsdagskvällen kom beskedet från Svenska skidförbundet att Max Novak stängs av en månad från att tävla eller delta i organiserad klubbverksamhet. Bakgrunden är att han satsat pengar på samma lopp som han själv tävlade i vid säsongspremiären i Bruksvallarna, vilket inte är tillåtet.
– Jag har gjort fel och jag har fått ett rimligt straff. Det var dock inte medvetet då jag upplevt att det är vanligt bland skidåkare att spela på lopp man åker själv. Lite synd nu att jag inte får vara med och träna ungdomarna i Offerdals SK under avstängningen, säger Novak till Längd.se.

Det var vid den svenska premiären i Bruksvallarna som Max Novak spelade på William Poromaa som vinnare. Novak vann loppet 7 sekunder före Poromaa. Efter loppet berättade han i en intervju att han satsat pengar på att Poromaa skulle vinna och att han själv inte fanns med som spelalternativ.

Frågan hamnade hos Svenska skidförbundet då det inte är tillåtet att spela på tävlingar där man deltar själv. På onsdagskvällen kom ett beslut från förbundet att Novak stängs av en månad, 9 december till 9 januari. Under avstängningen får han inte tävla eller delta i organiserad klubbverksamhet.

– Jag har gjort fel och jag har fått ett rimligt straff. Det var dock inte medvetet då jag upplevt att det är vanligt bland skidåkare att spela på lopp man åker själv. Nu vet jag att det inte är tillåtet och det är bra att frågan har lyfts upp, säger Novak när vi når honom på väg ut på torsdagsmorgonens träningspass.

Eftersom avstängningen slutar den 9 januari påverkar inte straffet Novaks deltagande i Visma Ski Classics för hans lag Team Ramudden då ju säsongen startar med Pro Team Tempo i Schweiz den 14 januari.

Hur har du påverkats av den här händelsen Max?
– Det är klart att jag varit lite orolig innan jag visste hur straffet skulle bli. Men jag är också ganska bra på att inte lägga för mycket vikt på det jag inte kan styra över. Jag har fått bra stöd av Gustaf Korsgren (Team Ramuddens teamchef).

Under avstängningen får inte Max tävla eller delta i organiserad klubbverksamhet. Eftersom det inte är några svenska tävlingar fram till årsskiftet på grund av pandemin så påverkar inte avstängningen på det sättet.

 Max brukar dock träna ungdomarna i hans klubb Offerdals SK då och då och det är inte tillåtet under avstängningen.

 – Synd för kidsen! Det är också något som jag tycker är kul och som ger mig bra energi. De är duktiga på att staka och jag försöker inspirera dem, säger Novak.

 Novak vann Viska Ski Classics ungdomstävling förra vintern och var en av Pro tourens utropstecken. Nu ser han fram emot säsong XI med stora förhoppningar.

 – Segern i Bruksvallarna var ett bra kvitto att jag utvecklats vidare. Den nivån hade jag inte för ett år sedan. Nu har jag lagt in en träningsperiod med mycket träning fram till nyåret.

 Team Ramuddens Pro Team Director Gustaf Korsgren säger så här om straffet som Novak fått:
– Max har gjort fel och ska ha ett straff. Jag tycker också straffet är på en rimlig nivå. Att inte spela på idrott där man själv deltar är en grundläggande regel inom idrott som måste hållas.

Senaste nyheterna

a_aukland_orsa2levi

Podcast med Visma Ski Classics legend Anders Aukland

I senaste avsnittet av Visma Ski Classics podcast Orsa2Levi så intervjuar Teemu Virtanen Visma Ski Classics legenden Anders Aukland. Han har 16 segrar i Visma Ski Classics och håller sig fortfarande i...
Både Lina Korsgren och Emil Persson kommer till start i Vaajmarathon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vaajmarathon med ett sylvasst startfält

Imorgon avgörs Vaajmarathon för första gången som ett Visma Ski Classics Challenger event. Banan sträcker sig över 45 kilometer i klassisk teknik och har lockat några riktiga höjdare till start i Rötv...
Jens och William jagar nya mästerskapsmedaljer till Åsarna FOTO: Anton Karlsson / Längd.se

Burman och Poromaa i gamla OS-hjältars fotspår

Byn Åsarna i södra Jämtland har alltid haft en stark tradition av längdskidor. Många av våra största hjältar och hjältinnor genom tiderna har tävlat för Åsarna IK. Thomas Wassberg, Torgny Mogren, Jan ...