Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden

Laila Kveli har en bra träningsperiod bakom sig och till vintern hoppas hon på gammal god form igen.

Laila Kveli har en bra träningsperiod bakom sig och till vintern hoppas hon på gammal god form igen.

Nu har Laila sikte på toppen igen

Efter flera tunga säsonger med många förkylningar som stört träningen så ser nu Laila Kveli, Team Engcon, ljust på framtiden igen.
Den 32-åriga norskan, boende i Östersund, som vann Vasaloppet  2013 och 2014 har nu en längre period med bra träning bakom sig.
– Om jag kan genomföra den träning jag vill så är målet ha min bästa form på Marcialonga och Vasaloppet, säger Laila, som på lördag 1 augusti gifter sig med Jerry Ahrlin på gränsen mellan Sverige och Norge.

Laila är den norska tjejen som bott tillsammans med Jerry Ahrlin i Sverige sedan 2009. Hon fann tidigt i karriären att långlopp var hennes melodi. Laila har nio pallplatser i Visma Ski Classics. Segrarna i Vasaloppet 2013 och 2014 är förstås det som sticker ut mest. 2015 var också ett bra år med en andraplats på Marcialonga och seger på Tjejvasan.

Laila var i flera säsonger en del av bröderna Auklands team; Team Xtra Personell, Team Centric och Team Santander. Sedan födde hon sin och Jerry Ahrlins andra dotter våren 2016 och efter det blev hon en del av Team Tynell till säsongen 2016-2017.

– Jag är så tacksam och glad för att de tog med mig i laget. Som nybliven mamman så är det inte självklart att man får plats i ett team, konstaterar Laila.

Från och med comebacken den säsongen har det varit några tuffa år i spåret där många förkylningar stört träningen. Nu har dock Laila haft en lång period utan sjukdom och träningen har flutit på bra.

Just nu är det bara en "liten" sak som stör, en spricka i ett revben.

Hur gick det till?
– Yngsta dottern hoppade på mig när jag låg och vilade i soffan… men det är inte så farligt.. det läker ihop. Jag får hålla igen lite på stakträningen ett tag bara för att inte överbelasta, säger Laila.

De många och segdragna förkylningarna som Laila brottats med de senaste åren har förstås varit ett stort störningsmoment när hon försökt jobba sig tillbaka till gammal god form.

– Det tar ju minst lika lång tid att komma tillbaka varje gång. Då blir det ingen utveckling när man får börja om hela tiden, säger Laila.

Det här har också gjort att hon inte kunnat åka så många tävlingar de senaste vintrarna. Nu hoppas hon dock på att kunna åka hela kommande säsong XI i Visma Ski Classics.

– Det gäller att ha en bra bas att stå på om man ska åka en hel säsong. Det hoppas jag att jag har till den här vintern.

Att ge upp satsningen har dock inte varit aktuellt för Laila.

– På vissa träningspass har man känt att kraften finns där. Då får man motivation att fortsätta, säger hon.

Laila är på rätt väg i träningen efter flera tunga säsonger med mycket förkylningar.
Laila är på rätt väg i träningen efter flera tunga säsonger med mycket förkylningar.

Laila planerar grunden i sin träning själv men har hjälp och stöd av sin lillebror Espen.

– Sedan har jag Jerry som kan sparra mig på en del pass. Jerry är också den som säger till mig när jag måste vila eller ta det lugnare.

Senast formen kändes på topp var i slutet på februari 2015 på Tjejvasan. Då vann hon en efter en tät spurt mot Emilia Lindstedt och Lina Korsgren.

Nu hoppas och tror Laila på gammal god form igen.

– Om jag kan genomföra den träning jag vill så är målet ha min bästa form på Marcialonga och Vasaloppet.

När Team Tynell lade ner sitt team efter säsongen 2018-2019 så var det osäkert om karriären skulle fortsätta för Laila efter några tunga säsonger.

– Vi hade tur som fick kontakt med företaget Engcon. Nu jobbar vi tillsammans med hela företaget kring friskvård. Det känns mycket bra och motiverande. Det har givit stor effekt och personalen har börjat röra på sig mer och de känner att de är en del av Team Engcon, berättar Laila.

(Engcon är en världsledande tillverkare av tiltrotatorer (grävmaskinens handled) och tillhörande redskap som ökar grävmaskiners flexibilitet, precision och säkerhet).

Laila har nu bott i Sverige sedan 2009 tillsammans med Jerry Ahrlin och på lördag blir de äkta makar.

– Vi gifter oss på gränsen mellan Norge och Sverige. Vi håller det enkelt. När vi nu hade bestämt oss så fick inte Covid-19 stoppa oss, avslutar Laila.

 

Senaste nyheterna

Andreas Nygaard blev tvåa bakom Oskar Kardin på La Diagonela i lördags. Under loppet förfrös han dock fingrarna och norrmannen ligger nu på sjukhus i Italien. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Nygaard kan inte tävla på grund av förfrusna fingrar

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, blev tvåa på Engadin La Diagonela i lördags. Efter loppet har han dock gått en ännu tuffare kamp med förfrusna fingrar i det kalla vädret. – Det är bra med mig me...
Linn Svahn deltog på Idrottsgalan via länk när hon fick motta utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare. FOTO: Simon Hastegård/Bildbyrån.

Linn Svahn Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan

Linn Svahn vann utmärkelsen Årets kvinnliga idrottare på Idrottsgalan. Linn blev också tvåa i omröstningen om Jerringpriset bakom vinnaren Armand Duplantis. – Sätt läskigt höga mål och våga tro på di...
Britta Johansson Norgren ligger tvåa på Visma Ski Classics SC Ranking. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Fem svenskar topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking

Fem svenska åkare ligger topp 20 på Visma Ski Classics SC Ranking efter lördagens Engadin La Diagonela. Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, är rankad som världens bästa långloppsåkare. Tvåa i ranking...