Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Många vill, precis som Jonas Buud på bilden, springa nya UltraVasan nästa år. FOTO: Vasaloppet.
Många vill, precis som Jonas Buud på bilden, springa nya UltraVasan nästa år. FOTO: Vasaloppet.

Nya UltraVasan 2014 fullbokad på 29 minuter

Inte bara CykelVasan blev i dag fullbokad. Även UltraVasan – Vasaloppets stora nyhet inför sommaren 2014 – nådde snabbt sitt tak. Det innebär att 750 deltagare är anmälda att springa hela sträckan från Sälen till Mora med start klockan 05.00 lördag 23 augusti 2014.

Intresset var överväldigande, framför allt från Sverige. Merparten av de 750 anmälda är svenskar, vilket gjorde att tävlingsledningen har beslutat om ytterligare 100 platser för internationella deltagare, eftersom målet är att UltraVasan ska bli ett internationellt storlopp.

Även i UltraVasan finns en kortare sträcka, UltraVasan 45, som samtidigt startar i Oxberg. I UltraVasan 45 finns inget anmälningstak, men anmälan kan göras på vasaloppet.se redan nu.
– Det är häftigt att se vilken attraktionskraft Vasaloppet har och vi är både glada och lättade av ett sådant mottagande för ett helt nytt lopp. Sedan förra veckan har vi ASICS med oss som värd för UltraVasan och tillsammans ska vi jobba hårt för att skapa det största ultra trail-loppet i Skandinavien och erbjuda en unik upplevelse i den klassiska Vasaloppsterrängen, säger Anders Selling, vd på Vasaloppet.

Ultra är namnet på lopp som är längre än maratondistansen 42 195 meter och ”trail” eller ”terräng” innebär att huvuddelen av loppet är utanför asfalt. UltraVasan kommer alltså att bestå av två lopp, ett på 90 km och ett på 45 km. Båda loppen har en herr- och en damklass. För att säkerställa möjligheten för utländska löpare att delta i våra lopp finns en särskild internationell kvot med reserverade platser.

Med i planeringen av UltraVasan finns den svenska världsstjärnan inom ultralöpning, Jonas Buud. Målet med UltraVasan är att ta fasta på den stora löpartrenden och skapa det största ultra trail-loppet i Skandinavien. Ambitionen är också att UltraVasan ska stärka hela Vasaloppets internationella ställning som sportevenemang och Dalarna som turistdestination.

FAKTA/Vad är ultramaraton?
Ultramaratondistanserna delas in i två kategorier: längdlopp och tidslopp. Längddistanserna måste vara längre än maratondistansen. Den mest prestigefyllda distansen är 100 km där VM arrangeras varje år i regi av IAU (International Association of Ultra Runners). Ultralöpning är en del av Svenska Friidrottsförbundet. Världens äldsta och största ultramaraton är Comrades Marathon (89 km) i Sydafrika som 2013 hade 19 700 startande. Loppet har arrangerats varje år sedan 1921 och bästa svenska prestation i loppets historia är Jonas Buuds andra plats i årets upplaga. Det finns också en världscup för maratonlopp och ultralopp i svår bergsterräng som heter ”Skyrunning Series”. De största ultramaratonloppen i Europa sker i Alperna. Swiss Alpine Marathon (78km) äger rum i Davos i Schweiz i slutet av juli och Ultra Trail du Mont Blanc (166km) går av stapeln i slutet av augusti i Chamonix i Frankrike. Båda loppen samlar mer än 2 000 deltagare.

I Sverige har det anordnas ultramaratontävlingar allt sedan Lejonbragden i Lund (första gången 1984). Numera finns det flera stora tävlingar i Sverige i takt med att intresset för ultralöpning ökat. Stockholm Ultra Marathon (50/100 km) som genomförde sin första upplaga i augusti 2013 hade närmare 800 anmälningar vilket är den största svenska tävlingen hittills. Kända svenska ultralöpare är främst Rune Larsson som dominerade sporten under 80 och 90-talet. Under senare delen av 2000-talet har Jonas Buud varit den klart mest framträdande herrlöparen med flera stora internationella framgångar (tre VM-silver på 100 km och andra platser i Comrades Marathon och Ultra Trail du Mont Blanc samt sjufaldig segrare i Swiss Alpine Marathon). På damsidan är Kajsa Berg Sveriges bästa ultralöpare. Kajsa är dubbel regerande Europamästarinna på 100 km och är även svensk rekordhållare. Främsta Ultratrail-löparen på damsidan är Emelie Forsberg som rönt stora internationella framgångar i bland annat ”Skyrunning series”.

Siste nyheter

hemmavasan_live

Hemmavasan Live 15 augusti - tablå och hålltider

Över 13 300 deltagare är just nu anmälda till något av loppen i Hemmavasan 15–22 augusti 2020 som i år ersätter Vasaloppets sommarvecka. Med start 08.45 lördag 15 augusti bjuder Vasaloppet.TV på en n...