Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Optima Ski startade en träningsgrupp i Stockholm i fjol och nu fortsätter man i år. FOTO: Optima Ski.

Optima Ski startade en träningsgrupp i Stockholm i fjol och nu fortsätter man i år. FOTO: Optima Ski.

Optima Ski satsar vidare i Stockholm

Optima Ski, med trefaldige Vasaloppsvinnaren Oskar Svärd i spetsen, satsar vidare med en träningsgrupp i Stockholm.
– Vår målsättning med Optima Ski är att förmedla kunskap och dela med oss av våra erfarenheter. Vi vänder oss till alla - såväl nybörjare som vana åkare, säger Oskar Svärd.

Förra året var det premiär för Optima Ski med en träningsgrupp i Stockholm.

– Vi hade 22 deltagare med i förra årets träningsgrupp. Några nybörjare och några mer vana åkare. Bland de som hade resultat att jämföra med på Vasaloppet eller Marcialonga 2016 blev det en genomsnittlig placeringsförbättring med 29 procent på 2017 års lopp, berättar Svärd.

Förra året startade man träningsgruppen i september. I år startar man upp redan i juni för att få med sommarträning och ha mer tid att utveckla kondition och teknik.
Upplägget för träningsgruppen är följande: Tre helg-clinics (lördag-söndag), En heldag i januari med teknikfokus och träning varje onsdag från september fram till Vasaloppet.

På samtliga helg-clinics är Oskar Svärd, Per-Öyvind Torvik och Kari Eie med som ledare.

Optima Ski Stockholm kommer att genomföras i samarbete med Sundbybergs IK där Martin Höglund är tränare för seniorgruppen.

– Martin var 2016 med oss både på läger i Ramsau och i träningsgruppen Optima Ski Stockholm. Han följde vår träningsfilosofi och jobbade med tekniken och gick från placering 1308 på Vasaloppet 2016 till 596 i 2017, berättar Oskar.

Optima Ski planerar programmet och Martin håller i veckopassen på onsdagar vid Ursviks Motionsgård med start i september och fram till Vasaloppet.
Som Oskar berättade så gjorde förra säsongens deltagare i Optima Ski Stockholm stora framsteg på Vasaloppet och Marcialonga i vintras. Men det är inte resultaten i lopp som är fokus i upplägget.

– Resultat är inte det viktigaste för oss i Optima Ski. Vi menar att idrottsglädjen, gemenskapen, familjelivet och hälsan är det viktigaste, säger Oskar och fortsätter;

– Vår målsättning från start har varit, och är, att förmedla kunskap kring allt som rör skidåkning och träning. Vi vill dela med oss av våra erfarenheter som vi skaffat oss som elitåkare och elittränare.

– När man får förståelse för träning och lär sig sin kropp så kommer framgångarna automatiskt. Såklart är det helt fantastiskt med en snittförbättring på 29 procent på deltagarna som varit med i gruppen och det är vi mycket stolta över.

– Vi har deltagare som tagit sig in topp 1000 för första gången och deltagare som halverat sin placering på Vasaloppet sedan 2016! Detta inte genom att träna mer utan att träna rätt och framförallt genom hårt arbete med tekniken. Man har optimerat träningen med andra ord, framhåller Svärd.

Förutom Oskar så är välutbildade och välmeriterade tränarna Per-Öyvind Torvik och Kari Eie med i Optima Ski-staben.

– Per-Öyvind har jobbat som tränare och ledare på både motions och elit-, landslagsnivå under många år både på Idrottshögskola och universitet samt med landslag i både Norge och Slovenien, berättar Oskar och tillägger;

– Han har varit tränare för flera av Norges bästa skidåkare och han jobbar året runt med teknik, träning, tester med mera.

– Kari har både varit med i norska landslaget i skidskytte under många år som aktiv och jobbat som tränare och lärare i Meråker, informerar Svärd.

Både Per-Öyvind och Kari har sex års högskoleutbildning inom idrott och hälsa.

– Att ha med en kvinnlig ledare är helt klart en fördel då hon har förståelse för vad som är speciellt för kvinnor, säger Oskar.

Oskar själv har en 20 år lång karriär som långloppsåkare. Förutom tre segrar i Vasaloppet och 14 Vasalopp som topp nio har Oskar vunnit tre segrar i Jizerska, en på Marcialonga och Finlandialoppet.

– Vi har en bra mix av ledare som gör att vi kan ta hand om allt från nybörjare till elit av båda könen, avslutar Oskar.

Är man intresserad av att vara med i Optima Ski Stockholm så finns fortfarande chansen. Sista anmälningsdagen är 21 maj och det finns fortfarande några platser kvar.

Läs mer här:
http://www.optima-ski.com/optima-ski-stockholm

Senaste nyheterna

Fem unga åkare har tagits ut till Lager 157 Ski Team:s ungdomslag.

Fem åkare in i Lager 157 Ski Team:s ungdomslag

Intresset för att vara en del av Lager 157 Ski Team:s nya ungdomslag var jättestort. Av de dryga 60-talet intresserade har nu följande fem åkare valts ut: Anton Eriksson, Sollefteå skidor, Jonatan St...
Rikard Grip delar ut utmärkelsen Årets rookie till Stina Nilsson. FOTO: Håkan Blidberg.

Stina Nilsson Årets rookie!

Varje år delar svenska Svenska Skidskytteförbundet ut priset ”Årets rookie” till en aktiv skidskytt som tagit stora steg framåt i sin karriär under säsongen som gått. I år tilldelas priset en minst s...