Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
I SOMMAR och höst är det mycket orientering för Oskar Svärd. I vinter hoppas han på OS-start på femmilen i Vancouver…

I SOMMAR och höst är det mycket orientering för Oskar Svärd. I vinter hoppas han på OS-start på femmilen i Vancouver…

OS är drömmen för Oskar

Han må vara vasaloppskung, men det är en start på femmilen vid OS i Vancouver som står högst i Oskar Svärds huvud…
Det medger han i en intervju med Ulricehamns Tidning…

Femmilen vid OS i Vancouver går helgen innan Vasaloppet avgörs. Kanske kommer Oskar Svärd till start som OS-åkare, mer eller mindre direkt från Kanada.
– OS är ju en stor grej och det vore spännande att få stå på startlinjen i en femmil, säger Oskar till UT.
– Men jag skulle inte åka dit bara för att få vara med utan i så fall måste jag känna att jag har något att hämta där. Kanske inte slåss om medaljerna men kunna göra ett bra lopp och även vara aktuell för stafettlaget.

Missade senast
Den gångna vintern gjorde också Oskar en satsning mot världscuplaget och var besviken då han inte fick chansen efter en god inledning i Bruksvallsloppet.
Nu måste han om det ska bli OS-start också åka bra på andra distanser än långlopp. Därför är också planeringen inför den kommande säsongen inriktad på att formen skall vara bra när det behövs för att kvala in till just OS.
– Tävlingarna i Bruksvallarna är viktiga och det gäller att vara bra där för att få chansen att åka i världscupen i december. Vilket jag tror är en förutsättning för att vara aktuell till OS.
Därför är en liten formtopp inplanerad till november och säsongsstarten i Bruksvallarna. Men det är ändå inte helt säkert att bra insatser där ger start i världscupen, säger Oskar till UT.
Enligt tidningen gick det i vintras rykten om att Oskar inte fick chansen i världscupen för att han ändå skulle välja långloppen längre fram på säsongen.

Vasaloppet då?
Vad så med Vasaloppet om han verkligen skulle få sin OS-chans…?
– Skulle det bli en OS–start så får den vara det primära. Men vi är bara i augusti nu och skulle jag hamna i den sitsen om ett halvår så blir det bara ett angenämnt problem.
Fram till skidstarten i Bruksvallarna så blir det fler träningsläger. Torsby skidtunnel och Andermatt i Schweiz i september och Ramsau Österrike i oktober.
Under hösten kommer Oskar också att fortsätta tävla i orientering, bland annat med SM-tävlingarna inplanerade. Tidigare i år har han sprungit bra både på långa natten i Tiomila och på femdagars.
– Jag prioriterar skidåkningen men vill gärna orientera en del också, säger Oskar.

Om dopade åkare

I tidningsintervjun avslöjar Oskar Svärd också att han tar den här säsongen och sedan beslutar om det blir någon fortsättning eller inte.
- Det hänger på motivation, ekonomi och jobbet om jag fortsätter. I år har motivationen funnits och det är roligt att träna, säger han vidare.
Oskar fick också frågan vad han tycker om dopade skidåkare – innan gårdagens avslöjande av ytterligare tre ryska åkare som åkt fast, bland annat OS-mästarna Julija Tchepalova och Evgenji Dementiev.
– Det finns egentligen bara ett sätt för skidåkare att dopa sig och det är genom bloddopning. Att öka sin muskelmassa är inget vi vill för då blir det fler kilon att dra på skidorna. Eftersom bloddopning ger effekt under några veckor skall man kanske vara lite fundersam över de skidåkare som inte presterar något som helst under säsongen men gör kanonresultat på ett mästerskap…


 

Senaste nyheterna

Britta Johansson Norgren är ute efter revansch och nya segrar i Visma Ski Classics kommande vinter. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Johansson Norgren vill ha revansch

Britta Johansson Norgren, Lager 157 Ski Team, hade chansen att vinna Visma Ski Classics totalt för sjätte säsongen i rad i vintras. Köldskadorna hon fick på säsongens första lopp, Engadin La Diagonela...
Det blir fler och fler damåkare i Visma Ski Classics. När säsong XI sammanfattas så är 33 procent av Pro Teamens åkare damer.

Rekordmånga damåkare i Visma Ski Classics

När Visma Ski Classics säsong XI sammanfattas kan vi dra slutsatsen att andelen damåkare i Pro Touren ökar. Nu är 33 procent av Pro Teamens åkare damer - mer än någonsin tidigare och det är ett nytt r...