I SOMMAR och höst är det mycket orientering för Oskar Svärd. I vinter hoppas han på OS-start på femmilen i Vancouver…

I SOMMAR och höst är det mycket orientering för Oskar Svärd. I vinter hoppas han på OS-start på femmilen i Vancouver…

OS är drömmen för Oskar

Han må vara vasaloppskung, men det är en start på femmilen vid OS i Vancouver som står högst i Oskar Svärds huvud…
Det medger han i en intervju med Ulricehamns Tidning…

Femmilen vid OS i Vancouver går helgen innan Vasaloppet avgörs. Kanske kommer Oskar Svärd till start som OS-åkare, mer eller mindre direkt från Kanada.
– OS är ju en stor grej och det vore spännande att få stå på startlinjen i en femmil, säger Oskar till UT.
– Men jag skulle inte åka dit bara för att få vara med utan i så fall måste jag känna att jag har något att hämta där. Kanske inte slåss om medaljerna men kunna göra ett bra lopp och även vara aktuell för stafettlaget.

Missade senast
Den gångna vintern gjorde också Oskar en satsning mot världscuplaget och var besviken då han inte fick chansen efter en god inledning i Bruksvallsloppet.
Nu måste han om det ska bli OS-start också åka bra på andra distanser än långlopp. Därför är också planeringen inför den kommande säsongen inriktad på att formen skall vara bra när det behövs för att kvala in till just OS.
– Tävlingarna i Bruksvallarna är viktiga och det gäller att vara bra där för att få chansen att åka i världscupen i december. Vilket jag tror är en förutsättning för att vara aktuell till OS.
Därför är en liten formtopp inplanerad till november och säsongsstarten i Bruksvallarna. Men det är ändå inte helt säkert att bra insatser där ger start i världscupen, säger Oskar till UT.
Enligt tidningen gick det i vintras rykten om att Oskar inte fick chansen i världscupen för att han ändå skulle välja långloppen längre fram på säsongen.

Vasaloppet då?
Vad så med Vasaloppet om han verkligen skulle få sin OS-chans…?
– Skulle det bli en OS–start så får den vara det primära. Men vi är bara i augusti nu och skulle jag hamna i den sitsen om ett halvår så blir det bara ett angenämnt problem.
Fram till skidstarten i Bruksvallarna så blir det fler träningsläger. Torsby skidtunnel och Andermatt i Schweiz i september och Ramsau Österrike i oktober.
Under hösten kommer Oskar också att fortsätta tävla i orientering, bland annat med SM-tävlingarna inplanerade. Tidigare i år har han sprungit bra både på långa natten i Tiomila och på femdagars.
– Jag prioriterar skidåkningen men vill gärna orientera en del också, säger Oskar.

Om dopade åkare

I tidningsintervjun avslöjar Oskar Svärd också att han tar den här säsongen och sedan beslutar om det blir någon fortsättning eller inte.
- Det hänger på motivation, ekonomi och jobbet om jag fortsätter. I år har motivationen funnits och det är roligt att träna, säger han vidare.
Oskar fick också frågan vad han tycker om dopade skidåkare – innan gårdagens avslöjande av ytterligare tre ryska åkare som åkt fast, bland annat OS-mästarna Julija Tchepalova och Evgenji Dementiev.
– Det finns egentligen bara ett sätt för skidåkare att dopa sig och det är genom bloddopning. Att öka sin muskelmassa är inget vi vill för då blir det fler kilon att dra på skidorna. Eftersom bloddopning ger effekt under några veckor skall man kanske vara lite fundersam över de skidåkare som inte presterar något som helst under säsongen men gör kanonresultat på ett mästerskap…


 

Senaste nyheterna

I dag är det sjunde dagen på Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko – Utsjoki och etappmålet är Rovaniemi. FOTO: Petri Ikävalko/Kestavyysurheilu.fi.

Virtanen på väg mot Rovaniemi

Teemu Virtanens rullskidäventyr, Hanko - Utsjoki, från södra till norra Finland fortskrider. I går fick han dela upp etappen mellan Uleåborg och Kemi i två omgångar på grund av kraftig nederbörd. Idag...
Emma Ribom i samband med vårens SM i Kalix, på hennes gamla hemmabana. FOTO: Hans Olsson.

Ribom: ”Säsongen var som en berg- och dalbana”

Den senaste säsongen upplevde Emma Ribom, 23, som en berg och dalbana. Höjdpunkten var tredjeplatsen på sprinten i Val di Fiemme under Tour de Ski. Hennes första pallplats i världscupen. I många lopp...
Emma Dahlgren har fått rollen som tränare och coach hos hårdsatsande långloppslaget Team Curira. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Dahlgren gläds över tränaruppdraget i Team Curira

28-åriga Emma Dahlgren från Värmland är en del i långloppslaget Team Curiras satsning mot Visma Ski Classics säsong XII. Direkt efter tre års utbildning vid tränarprogrammet i Örebro fick hon möjligh...