Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Pål Golberg vann sprintfinalen i Falun före Erik Valnes, till vänster, och Alexander Bolshunov. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.
Pål Golberg vann sprintfinalen i Falun före Erik Valnes, till vänster, och Alexander Bolshunov. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

På Golberg vann sprinten i Falun - Teodor Peterson sexa

Norges Pål Golberg var starkast i herrfinalen på sprinten i Falun och vann före landsmannen Erik Valnes. Duon utmanövrerade Alexander Bolshunov. Teodor Peterson gick till final för första gången på mycket länge - väl där var dock krafterna slut och han blev sexa.

Alexander Bolshunov gick på knock från start i finalen men kunde inte skaka av sig konkurenterna, förutom Teodor Peterson. In i hästskon på Lugnet i Falun hade Pål Golberg och Erik Valnes kommandot och Bolshunov kunde inte svara.

Långt där bakom gled Teodor Peterson i mål som sexa.

– Det kanske många tycker är löjligt, att stå och vara nöjd med en sjätteplats. Men så känner inte jag, jag är extremt nöjd och stolt med dagens lopp. Med mina förutsättningar just nu är jag extremt nöjd, sa Teodor till SVT Sport.

– Det var väldigt längesedan jag var i en final, jag vet inte om jag har varit det på två säsonger... och med dagens motstånd, tuffa lopp, skidorna har funkat kanonbra och det har varit bra taktiska lopp, fortsatte Teodor

I finalen räckte dock inte krafterna längre.

– Man försöker ändå tänka positivt, ”det kan gå” och jag hoppades på en lugnare final. Men det kände jag direkt att det inte blev det. Det är tråkigt, det tar bort lite av den positiva dag jag har haft, sa Teodor.

Johan Häggström och Teodor Peterson i semifinalen där Johan var sexa och Teodor gick till final som tvåa. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.Johan Häggström och Teodor Peterson i semifinalen där Johan var sexa och Teodor gick till final som tvåa. FOTO: Bildbyrån/Simon Hastegård.

Det kunde definitivt blivit en svensk åkare till i finalen. Falun-Borlänge SK-åkaren Oskar Svensson hade sett fram emot att få tävla på hemmaplan i fin form. Men det satte finländaren Ristomatti Hakola stopp för. In på upploppet i kvartsfinalen klev finländaren rakt in på Oskar.

– Jag har inte sett någon repris på det, men han ser ju var jag är och han mejar ner mig. Det var inte jättejuste. Det var blytungt, det här var något jag sett fram emot flera år att köra en klassisk sprint på hemmabanan, sa Oskar till SVT Sport;

– Det är riktigt tungt. Jag är ganska knäckt egentligen. Det har varit en jobbig säsong och det här var egentligen det som kunde ha varit vändningen. Nu ska jag hem och bryta ihop ett tag och ladda om, sa Svensson vidare.

Två svenska herrar förutom Teodor tog sig till semifinal men där tog det stopp för Johan Häggström och Calle Halfvarsson.

– Det är tufft att gå med. Jag är lite besviken på mig själv, dålig inställning inför loppet. Jag måste ta tag i de här spökena med att jag tror jag kan ligga där bakom och bara glida med, men det går inte. Jag kommer in i något tänk där jag ställer in mig på att ta det lugnt i början, men det går inte på den här nivån, kommenterade Halfvarsson till SVT Sport efter semifinalen.

Placeringsmässigt blev Calle nia och Johan elva. Övriga svenska placeringar topp 30 var: Marcus Grate (15), Martin Bergström (16), Oskar Svensson (22), Viktor Thorn (24) och Anton Persson (28). Sammanfattningsvis en bra laginsats av de svenska killarna som också såg ut att han riktigt fina skidor i dag.

Officiellt resultat finns här.

 

Siste nyheter

Johan Eriksson med Auklandbron i bakgrunden. FOTO: Vasaloppet/Alexander Winther.

Johan Eriksson är tillförordnad VD för Vasaloppet

Vasaloppets utvecklingschef Johan Eriksson har utsetts till tillförordnad VD för Vasaloppet. En post han kommer att inneha åtminstone det kommande halvåret. Närmast på programmet står den digitala va...
Anton Karlsson drar före Emil Persson, Marcus Johansson och Andreas Holmberg på dagens träningstävling i Liared utanför Ulricehamn. FOTO: Fredrik Ljungström.

Anton Karlsson en sekund före Marcus Johansson

På söndagen genomförde Lager 157 Ski Team en träningstävling över 46 km på rullskidor i Liared utanför Ulricehamn. Totalt kom 40 åkare till start. Kampen om segern stod mellan tre av Lager 157 Ski Te...