Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Vinnare av Vasaloppets skolutmaning 2021 är Parkskolan i Degerfors.

Vinnare av Vasaloppets skolutmaning 2021 är Parkskolan i Degerfors.

Parkskolan i Degerfors vinnare i Vasaloppets skolutmaning

Hela femtio klasser från hela landet sökte till den fjärde upplagan av Vasaloppets skolutmaning. Bland dem fastnade juryn för grundsärskoleklassen 3-6 på Parkskolan i Degerfors.
– Det känns helt fantastiskt att våra elever nu får vara förebilder i Vasaloppsarenan och att de får visa på alla människors lika värde, säger Daniel Holm, klassens lärare.

Vasaloppets skolutmaning, som startade 2018, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.

I sin ansökan till Vasaloppets skolutmaning beskrev läraren Daniel Holm de sju eleverna som ”nyfikna och utmanande personligheter” och ”potentiella paralympier med snöfobi, köldskräck och skidovana”.

– Eleverna har nog inte helt greppat nyheten ännu. De behöver tid för förberedelser och nu tittar vi på filmklipp och bilder för att göra det hela mer konkret, berättar Daniel som hoppas på en snöig vinter.

– Om det finns gott om snö har vi skidspår här i Degerfors. I annat fall får vi göra dagsutflykter till Kristinehamn eller Örebro. Det går ju det också.

Vasaloppscoachen Mattias Svahn stöttar
Den vinnande klassen får skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser i Vasaåket 10 i februari eller mars 2021.

– Vårt mål är att få med alla elever och att de ska tycka att det är kul! I klassen har vi bara en elev som har åkt skidor förut, så det här kommer att bli riktigt spännande, säger Daniel Holm.

Planen är att representanter för Vasaloppet och den officiella Vasaloppscoachen Mattias Svahn ska besöka klassen innan jul, men utifrån de nya coronarestriktionerna kan besöket behöva skjutas upp eller bli digitalt.

– Vi får försöka ordna det hela så bra som möjligt för den vinnande klassen, utifrån den situation som vi nu är i. Vi kommer att göra vårt allra bästa för att ge dem en oförglömlig skidupplevelse, säger Ninni Bäckström, projektledare för Vasaloppets skolutmaning.

Juryns motivering
”Årets första pris går till en inte stor, men väl unik klass med många personligheter. En klass som trots snöfobi, köldskräck och skidovana inte vill något hellre än att utmana sig själva i Vasaloppsspåret. Eftersom hemkommunen har begränsade möjligheter att erbjuda fritidssysselsättning för blivande paralympier, så säger vi hjärtligt välkomna till ett aktivt liv. Vi hoppas få se hela klassen trött, snorig och blöt vid målet i Mora!”

FAKTA/ Vasaloppets skolutmaning – i samarbete med Swix
Vasaloppet står för friskvård och hälsa. I ett allt mer stillasittande samhälle är önskan att få fler att röra på sig och komma ut i naturen. Vasaloppets skolutmaning, som nu genomförs för fjärde året, är ett samarbete mellan Vasaloppet och Swix där en viss summa av försäljningen av den officiella Vasaloppsstaven går till att få fler ungdomar att röra på sig och komma ut i skidspåret.

Den vinnande klassen får skidor, pjäxor, bindningar, stavar, valla, resor, övernattning i Mora och startplatser i Vasaåket 10. Värdet av vinsten är minst 50 000 kr. All utrustning stannar sedan kvar i skolans ägo för att ge ännu fler ungdomar möjligheten att uppleva skidglädje i framtiden.

Vinnare i Vasaloppets skolutmaning
2018: Centrumskolan i Araby, Växjö
2019: Västra Karups skola, Båstad
2020: Blattnicksele skola, Sorsele
2021: Parkskolan, Degerfors

Läs mer om Vasaloppets skolutmaning här:
https://www.vasaloppet.se/lopp/skidlopp/ungdomsvasan/skolutmaning/

Senaste nyheterna

Lina Korsgren på väg mot soloseger i Toblach-Cortina i söndags. Kommande söndag står hon på startlinjen med Visma Ski Classics gula ledarväst när det är dags för Marcialonga. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Korsgren är nervös inför Marcialonga

Lina Korsgren, Team Ramudden, har startat säsong Visma Ski Classics säsong XI med en andraplats och en seger. På söndag står hon på startlinjen för Marcialonga med den gula ledarvästen. Det är en lit...
Här har vi åkarna som representerar Sverige på JVM i Finland 8-14 februari. FOTO: Svenska skidförbundet.

Sveriges trupp till junior-VM i Finland

Efter fina uttagningstävlingar i Järpen och Åsarna har nu Svenska Skidförbundet tagit ut lagen som ska representera Sverige på junior-VM i Vuokatti, Finland 8-14 februari 2021. Truppen består av sex ...