Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Emil Persson har en ny seger i sikte när det är dags för Jizerska 50 i Tjeckien i morgon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Emil Persson har en ny seger i sikte när det är dags för Jizerska 50 i Tjeckien i morgon. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Persson och Korsgren håller Grand Slam levande

Emil Persson, Lager 157 Ski Team och Lina Korsgren, Team Ramudden, har nu laddat om efter sina segrar på Marcialonga för två veckor sedan.
I morgon väntar Jizerska 50 i Tjeckien och båda två har förstås seger i sikte för att hålla chansen till varsin Grand Slam levande.

Efter Marcialonga så återstår Jizerska 50, Vasaloppet och Birkebeinerrennet i Grand Classics. Det är seger i morgon som gäller för Emil Persson och Lina Korsgren om de fortsatt ska han chansen på en Grand Slam och prispengarna på en miljon kronor.

Emil Persson imponerade stort när han vann Marcialonga och knäckte Tord Asle Gjerdalen, Ermil Vokuev, Oskar Kardin and Petter Eliassen  på slutet.

Nu kommer han till Tjeckien och Jizerska 50 för försvara den gula ledarvästen och hålla chansen på en Grand Slam levande.

– Tillsammans med mina lagkamrater ska vi göra allt för att försvara den gula västen, säger Persson.

Efter segern på Marcialona har Emil varit hemma i Östersund och laddat batterierna inför söndagens Jizerska 50.

Har du konserverat formen konserverat eller är den till och med stigande?
– Den är stabil tror jag. Det har i alla fall känts så sedan Marcialonga, säger Persson.

Tidigare har du som bäst varit 13:e på Jizerska. Vad blir utmaningen för att du ska kunna vara med längst fram nu?
– Det blir att orka hela racet. Det är det jag inte gjort förut. Allting måste klaffa, som på ”Marcian”. Man ska ha bra skidor, en bra dag och starka lagkamrater. Då finns det förutsättningar. Jag har ju höjt mig väldigt mycket kapacitetsmässigt i år tycker jag, så chansen finns.

Kommer dina lagkompisar åka än mer för dig nu när du har gula västen och chans på en Grand Slam?
– När jag nu leder i totalen så ska vi göra allt för att försvara den. Det vore ju häftigt att få stå på Vasaloppsstarten i gult.

Vilken typ av lopp tror du det blir?
– Jag tror det kommer avgöras i en spurt. Sista 15 kilometerna är det ganska mycket utför då brukar det samlas ihop men innan dess brukar det vara tufft så det blir nog inte en så stor klunga. Jag tror det blir fem tio stycken som är med i en klungspurt. Då gäller det att vara på tå.

Lina Korsgren har laddat i Toblach, Italien, efter segern på Marcialonga.

Har det varit bra dagar i Italien?
– Vi har haft mycket fina träningsdagar i Toblach. Det är ju otroligt bra förutsättningar där för att träna och trivas, säger Korsgren.

Har du lyckats konservera formen?
– Jag tror formen fortsatt är god. Det känns bra i kroppen.

Kommer dina teamkompisar Ida (Dahl) och Jenny (Larsson) åka extra mycket för dig nu när du har den gula västen och chansen på en Grand Slam?
– Svårt att säga på förhand. Man vet inte hur loppet utvecklar sig. Alla ska ha en bra dag för att kunna vara med där uppe och slåss om det.

Lina Korsgren och Jenny Larsson under Toblach-Cortina. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.Lina Korsgren och Jenny Larsson under Toblach-Cortina. FOTO: Björn Reichert/Nordic Focus.

Lina vann Jizerska 2019 och gillar vad som väntar i morgon.

– Det är riktigt kul att komma till Tjeckien igen och åka Jizerska. Jag gillar loppet väldigt mycket och det är ett mycket bra arrangemang och en fin bana.

Att herrarna startar bara tio minuter efter damerna tror Lina kan bli en viktig faktor i hur loppet utvecklas i morgon.

– Beroende på var herrarna kommer ikapp så kan det bli ett avgörande moment i loppet.

Att Linas lagkompisar Ida och Jenny har startat säsongen så starkt är förstås något som gläder Lina-

– Det är två unga och hungriga tjejer jag har med mig i teamet vilket är väldigt roligt. Både Ida och Jenny har ju verkligen bestämt sig för att de vill bli bäst på långlopp. Det märks i det som gör och i deras attityd och inställning till träningen. De har också gått ett väldigt gott självförtroende. Det är många faktorer som gör att vi åker bra nu, säger Korsgren.

Med tre starka åkare så har Team Ramudden kunnat styra damloppen hittills.

– Vi har verkligen kunnat hjälpas åt på de senaste loppen och kört för varandra. Det är en ny situation för oss alla tre. Där var vi inte riktigt förra vintern. Det ger sig lite en bit in i loppen vem som har dagen eller om det är flera. Det är skönt att ha två tjejer i klungan. Bara det att man bli insläppt i spåret är en bra sak.

Sin egen stabila form ger Korsgren sin nya tränare en eloge för.

– Det har blivit ett lyft när jag tagit in Mattias Reck som min tränare och också för de övriga i teamet. Lite små justeringar och lite nya idéer men framförallt att man har någon som man verkligen litar på är viktigt. Jag är 33 år och det behövdes kanske den lilla justeringen för att kunna ta ytterligare ett litet kliv. Jag har ju varit på en hög nivå förut men nu känns det väldigt stabil.

Senaste nyheterna

Det kommer att bli ett sent beslut om det blir start på Vasaloppet för nionde året i rad för 2018 års vinnare Andreas Nygaard. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Andreas Nygaard osäker på start i Vasaloppet

Andreas Nygaard, Team Ragde Eiendom, har startat i Vasaloppet åtta år i rad och vann loppet 2018. Med en knapp vecka kvar till 2021 års lopp är han dock osäker på om det blir någon start för honom sö...
Frida Karlsson under måndagens uppladdning inför tisdagens 10 kilometer skejt vid VM i Oberstdorf. FOTO: Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Sveriges åkare till VM:s fristilslopp

På måndagseftermiddagen presenterades vilka svenska åkare som åker 10 respektive 15 kilometer fri stil vid VM i Obertstdorf. På tisdagens 10 kilometer åker: Frida Karlsson, Ebba Andersson, Charlotte K...