Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Lovisa Modig blir ny åkare i Piteå elit. Här är Lovisa tillsammans med Mia Eriksson samt Karl Edenroth som anställts som ledare och tränare i klubben. FOTO: Jenny Axelsson.
Lovisa Modig blir ny åkare i Piteå elit. Här är Lovisa tillsammans med Mia Eriksson samt Karl Edenroth som anställts som ledare och tränare i klubben. FOTO: Jenny Axelsson.

Piteå Elit utvecklar sin verksamhet

Piteå elit utvecklar sin verksamhet för att ge aktiva möjlighet till en elitsatsning i föreningsregi.
Genom en professionell organisation vill Piteå elit fortsätta arbetet med att utveckla klubbens möjligheter att erbjuda en verksamhet som stimulerar elitsatsning även för de åkare som inte är med i något landslag.

Under våren har projektet ”Bredare elit i föreningsregi” startat med syftet att skapa en hållbar och professionell organisation på föreningsnivå med avlönade ledare.

Syftet med satsningen är att erbjuda fler elitsatsande skidåkare att kunna konkurrera på nationell och internationell nivå. Att bedriva en elitsatsning utanför ett landslag är svårt, ekonomiskt och verksamhetsmässigt, för den enskilde åkaren.

Det finns få skidföreningar med en professionell organisation som bygger på resurser utanför familjen. Detta kan jämföras med lagidrotter som ishockey och fotboll där det i föreningsregi finns både avlönade tränare och andra resurspersoner.

Som ett första steg i projektet har Karl Edenroth, före detta elitåkare, anställts av klubben på 50 procent. Karl slutade som aktiv för ett par år sedan och har hunnit med ett år som vallare åt IBU-laget i skidskytte och som ledare i Piteå elit.

Tanken är att Kalle ska få växa in i ledarrollen med mentorstöd av bland annat Joakim Abrahamsson som ingår i Piteå elits organisation. Ambitionen är att vi ska kunna knyta fler unga ledare till föreningen genom denna satsning.

Projektet finansieras dels med egna medel dels med beviljat stöd från Idrottslyftet för att utveckla mentorstöd för unga ledare, lägerverksamhet och samverkan.
I samband med denna satsning har Piteå elit beslutat att utöka antalet åkare i truppen och glädjande nog har Lovisa Modig från Sävast Ski Team valt oss inför sin fortsatta satsning.

Lovisa är en åkare med stor utvecklingspotential som passar in i föreningens profil och strategi att i första hand satsa på, och utveckla, skidåkare från Norrbotten.

Lovisa är tillsammans med Lisa Vinsa, Johan Häggström och Björn Sandström med i landslagsgruppen team Bauhaus. Utöver dessa fyra är Charlotte Kalla med i A-laget och Emma Ribom är uttagen i den utvecklingsgrupp för unga åkare som Svenska skidförbundet satsar på.

Siste nyheter

Lina Korsgren anställer cykeltränaren Mattias Reck för att stå emot Marit Björgen på Vasaloppet. FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Vasaloppssegraren Korsgren ska stoppa Björgen

Vasaloppssegrarinnan, Lina Korsgren, tar nu hjälp av Tour de France-tränare i kampen om att stoppa Marit Björgen från Vasaloppsseger. – Jag kommer anställa cykelproffstränaren, Mattias Reck, i Team R...