Hopp til hovedmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
Piteå elits glada guldtrio: Fredrik Andersson, Johan Häggström och Björn Sandström. FOTO: Hans Olsson.

Piteå elits glada guldtrio: Fredrik Andersson, Johan Häggström och Björn Sandström. FOTO: Hans Olsson.

Piteå elit vann också herrarnas SM-stafett

Piteå elit slog favoriten Åsarna IK på herrarnas SM-stafett efter att Fredrik Andersson skapat lucka redan på första sträckan. Björn Sandström och Johan Häggström förvaltade försprånget väl och säkrade guldet.
– Det här var riktigt kul. De här tävlingarna har jag sett fram emot, sa slutmannen Johan Häggström i Expressens sändning.

När Johan Häggström gick ut på sista sträckan hade han en ledning på 14,7 sekunder till William Poromaa som avslutade för Åsarna. Häggström klarade pressen strålande och drygade ut med några sekunder till varvningen och trots att Poromaa plockade in några sekunder på slutet så var segern aldrig hotad.

– Det här har vi siktat på i många år, skönt att det lyckades. Jag vet ju att ”Wille” (William Poromaa) är riktigt stark så jag ville gå ut kontrollerat och se om han skulle komma ifatt och i så fall avvakta till sista backen och avgöra där men när jag började dryga ut in emot varvningen så var det bara att sikta på att hålla undan på andra varvet, sa Häggström i Expressens sändning.

– Jag hörde att han började plocka mot slutet och jag var riktigt trött uppe i berget men det är en trygghet när man kan banorna och vet var man ska lägga krafterna. Det var bara att lägga allt där borta och sen återhämta mig inne i stadion och då skulle det hålla, berättade Kalixsonen Häggström vidare.

På förstasträckan åkte Fredrik Andersson mycket starkt för Piteå elit. På andra varvet lämnade han Åsarnas Marcus Ruus bakom sig och till växlingen var han i ledningen med 24,3 sekunder före Ruus. Något som senare skulle visa sig som ett avgörande skede i stafetten. Trea till växlingen var Simon Andersson för Falun Borlänge SK, 50 sekunder bakom Piteå. Det blev ett utdraget fält på startsträckan i det allt tyngre föret. IFK Umeå lag 1 och IK Stern var dryga minuten efter till växlingen som fyra och femma.

– Jag kunde hålla min plan väldigt bra. Att ligga med i början och sedan väntade jag bara öpå att backen skulle komma på andra varvet, då skulle jag öka, berättade Andersson om sin insats i Expressens sändning.

På andra sträckan jagade Åsarnas Jens Burman Piteå elits Björn Sandström och plockade först ganska många sekunder. Ett tag var marginalen mellan de två mindre än tio sekunder men Sandström avslutade lite snabbare och till växlingen var Piteå 14,7 sekunder före Åsarna.

– Det gällde att inte stressa upp sig fast det var Jens som jagade. Jag skulle bara se till att han inte var ikapp mig när vi kom tillbaka till stadion. Att behålla en någorlunda lucka till Åsarna var otroligt viktigt. Alltid kul att slå de som var favoriter, sa Sandström och fortsatte;

– Det har varit stolpe ut på ganska många år på stafetter. Riktigt kul att få till det idag.

Slutsträckan med Johan Häggström för Piteå och William Poromaa för Åsarna blev aldrig riktigt spännande. Häggström drygade ut avståndet och vid varvningen efter 5 kilometer var marginalen 21,1 sekunder. Poromaa plockade in några sekunder på slutet men Häggström var aldrig hotad.

Hugo Jacobsson förde Falun Borlänge SK till bronset på slutsträckan. Jonas Eriksson för IFK Moras förstalag närmade sig men Hugo säkrade bronset med knappa 20 sekunders marginal.

Officiellt resultat.

Åsarnas silvergrabbar: Marcus Ruus, William Poromaa och Jens Burman. FOTO: Hans Olsson.Åsarnas silvergrabbar: Marcus Ruus, William Poromaa och Jens Burman. FOTO: Hans Olsson.

Falun Borlänges bronsgrabbar: Hugo Jacobsson, Simon Andersson och Leo Johansson. FOTO: Hans Olsson.Falun Borlänges bronsgrabbar: Hugo Jacobsson, Simon Andersson och Leo Johansson. FOTO: Hans Olsson.

Senaste nyheterna

Emilie Fleten är en eftertraktad åkare efter en mycket stark säsong i Visma Ski Classics. Hamnar hon i ett svenskt eller norskt lag säsong XII? FOTO: Visma Ski Classics/Magnus Östh.

Silly Season: Svenska Pro Team jagar norska Fleten

Flera svenska och norska långloppsteam vill skriva kontrakt med norska Emilie Fleten som slutade trea i Visma Ski Classics säsong XI. – Jag hade inte räknat med att så många lag skulle vara intresser...
Stina Nilsson har nu en ordinarie plats skidskyttelandslaget inför den kommande OS-säsongen. FOTO: Per Danielsson.

Stina Nilsson tar ordinarie plats i skidskyttelandslaget

Nu är skidskyttarnas landslagstrupper inför säsongen OS-säsongen klara och Stina Nilsson tar en ordinarie plats. A-truppen består av totalt elva skidskyttar. – Vi har precis lämnat en väldigt lyckad ...
Petter Myhlback tror inte testverktyget för att hitta fluor på skidorna på klart för att användas i tävlingssammanhang till OS-vintern 2022. FOTO: Johan Trygg/Längd.se.

Myhlback tror inte på fluorförbud till OS-vintern

Om landslagsåkarna just nu har några lugnare veckor innan hårdträningen drar igång inför OS-vintern 2022 så är det tvärt om för det svenska vallateamet. – Vi är i Bruksvallarna och testar för fullt. ...